Artikeln innehåller reklamlänkar
Lästips: Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Huskurer Halloweenpyssel Kända brottsfall Livet med katt

Stina blev lurad utanför matbutiken: "tömde kontot"

22 mar, 2018
author Margaretha Malmgren
Margaretha Malmgren
Just nu pågår en brottsvåg mot äldre människor. 78-åriga Stina blev ett av alla offer för en bedragarligan. När hon skulle lasta in sina nyinköpta matvaror i bilen lurades hon av karttricket.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Brott mot äldre blir allt mer organiserade och metoderna mer och mer raffinerade. Stina Andersson, 78, i Göteborg vet.

När hon veckohandlade på Coop en måndagsförmiddag i oktober förra året föll hon offer för en bedragarliga som länsade hennes bankkonto.

– När jag stod vid kassan och skulle betala uppmärksammade jag två män bakom mig. Det slog mig att de handlade väldigt lite. Jag tänkte att de borde ha köpt lunchmat eller något annat, men sedan funderade jag inte mer på det, säger hon.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Stina tog upp sitt kort och knappade in koden, packade sina kassar och gick ut till bilen. När hon höll på att lasta in varorna körde en bil upp bakom henne.

Läs också: Bedragare lurar Coops kunder med falska sms och hemsidor

Föraren vevade ner fönstret och frågade om Stina pratade engelska. Jo, det gjorde hon, varpå föraren i den främmande bilen höll fram en karta och undrade hur han skulle köra för att komma till Falun.

Stina hjälpte till och stack in huvudet i bilen och pekade hur mannen skulle köra. Vad hon inte tänkte på var att hon då lämnade sin ryggsäck, med både plånbok och kontokort, helt obevakad i den öppna bagageluckan.

– Jag kopplade inte ihop männen vid kassan med den här bilen, men när jag körde hem tänkte jag att det var en konstig prick som inte hade planerat sin resa bättre.

Stina hade råkat ut för det klassiska karttricket, vilket inne bär att bedragare siktar in sig på äldre människor när de handlar, sneglar över axeln vid kassan och memorerar koden till betalkortet.

Därefter följer de efter personen och distraherar honom eller henne medan en kumpan snor åt sig plånboken.

– Två dagar senare upptäckte jag att mitt bankkort var borta. När jag tittade på saldot fanns det bara 72 kronor kvar på kontot. Då fattade jag direkt att det hade med mannen i bilen att göra och att jag hade blivit bestulen.

Annons

Stina kontaktade banken för att spärra sina kort och därefter hörde hon av sig till sitt försäkringsbolag. Sedan ringde hon polisen och gjorde en anmälan.

Kallades till rättegång

Allt gick över förväntan och Stina tycker att hon fick ett väldigt bra bemötande. Pengarna som bedragarna snodde åt sig på fick hon tillbaka av banken, minus självrisken.

Polisen tog tag i hennes fall och påbörjade en utredning. Först avskrevs ärendet visserligen, men när fler anmälningar trillade in från andra platser i landet tog polisen upp utredningen på nytt.

Det hela resulterade i en rättegång där Stina närvarade.

– Jag var med och fick redogöra för förloppet. Jag kände inte igen gärningsmännen men de blev så småningom dömda. Det visade sig att de hade begått liknande brott i andra städer i Sverige.

Så här i efterhand och med lite perspektiv kan Stina konstatera att hon på sätt och vis hade tur.

– Det hade känts mycket värre om jag haft inbrott i huset och vetat att främmande människor hade rotat bland mina saker. Usch, säger Stina och skakar på huvudet. Nu tog de mitt bankkort och de var inte våldsamma, så på så sätt hade jag tur.

Plånbok full med kort.
Stina lämnade plånboken obevakad i sin ryggsäck. Foto: Magnus Gotander

Blivit mer förutseende

Stina är av det lättsamma slaget och har ett gott humör. Hon har aktiviteter nästan varje dag och ett stort intresse för naturen och för odling.

I yrkeslivet var hon anställd som arkeolog på ett av Göte borgs museer. Hon har lätt för att se framåt och tar ofta motgångar med en axelryckning.

Annons

Men hon är inte opåverkad av händelsen och har blivit mer uppmärksam på vad som sker runt omkring henne när hon är ute bland folk.

– I början kände jag mig dum som blev lurad. Nu kan jag väl tänka att jag skulle ha varit mer uppmärksam, men jag brukar inte misstänka människor för att vara bedragare.

– I dag hade jag förstås varit mer förutseende och låst bilen och sett till att skydda min kod, säger hon.

Checklista vid brott

✓ Har du blivit av med ditt bankkort ska du ringa banken och spärra kortet.

✓ Om du blivit bestulen på pengar ska du kontakta ditt försäkringsbolag och undersöka om du har rätt till ersättning.

✓ Har du haft inbrott ska du ringa polisen. Rör ingenting i hemmet. Eventuella spår kan då försvinna.

Behöver du stöd?

Om du blivit utsatt för brott och behöver prata kan du ringa Brottsofferjouren på tel 0200-21 20 19 eller besök hemsidan Brottsofferjouren

Text: Mathias Pernheim

Bank- och kreditkortsskydd SkimSafe

Skyddar dina bank- och kreditkort mot trådlös skimning. Supertunt och ser precis ut som ett vanligt bankkort.

Passar i både plånbok och mobilfodral. Har 5 års livslängd. ANNONS Läs mer om kortet och köp det här!

Annons