Lästips:NYTT! Spel Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Huskurer Halloweenpyssel Kända brottsfall Livet med katt

Son of Sam fick order att döda från en hund

21 nov, 2018
author Allers redaktion
Allers redaktion
David Birkowitz, Son of Sam, har nu suttit inspärrad i 40 år för morden han utförde i 20-års åldern.
Över 40 år har gått sedan seriemördaren David Berkowitz greps efter att ha satt skräck i New York sommaren 1977. Han slog till mot unga, välvårdade kvinnor och deras pojkvänner – allt för att blidka djävulen…
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

40 år sedan morden: Son of Sam fick order att döda från en hund

Det är den 30 januari 1977 och Christine Freund är på date med sin pojkvän John Diel. Hon är 26 år, han 30, och de sitter i Johns bil efter att ha ätit middag ihop. Tidigare samma kväll har de sett filmen Rocky. Bilen står nu parkerad och en man kommer fram till dem. I handen håller han en 44-kalibrig revolver.

De senaste månaderna har en mördare satt skräck i New Yorks invånare. Det är främst under kvällar och nätter som han varit ute och härjat. Gemensamt för alla offer är att de blivit skjutna av en 44-kalibrig revolver.

I medierna går gärningsmannen under smeknamnet Son of Sam. Han har riktat in sig på unga par på kärleksträffar samt på unga kvinnor som sitter i parkerade bilar. Hans favoritoffer är kvinnor med långt hår, företrädelsevis mörkt, vilket har fått alla stadens kvinnor att vilja klippa håret kort. Samtidigt skickar föräldrar i Queens och Bronx iväg sina barn ut ur stan av rädsla för att något ska hända dem.

För Christine Freund och John Diel är det för sent. Son of Sam avfyrar tre skott. Två av kulorna träffar Christine som dör fyra timmar senare på St. Johns sjukhus i Elmhurst. John Diel klarar sig oskadd.

Christine Freund är Berkowitz’ andra mordoffer. Han ska komma att mörda sex personer och skada ännu fler innan han till slut grips.

Vilse och förvirrad

Jakten på mördaren var den största i sin tid och även den mest dramatiska. Polisen upprättade en insatsstyrka på 200 poliser för att öka chansen att hitta gärningsmannen.

Den 10 augusti i år var det exakt 41 år sedan Son of Sam greps. Genom åren har händelserna i New York inspirerat till många filmer, som till exempel Summer of Sam från 1999. På filmsajten Imdb.com kan man se att David Berkowitz’ namn förekommer i 10 olika filmer och dokumentärer.

Annons

Men historien om Son of Sam har ännu inte berättats färdigt. Med anledning av att det förra året var 40 år sedan som Berkowitz greps gjordes nya dokumentärer med nya detaljer om den makabra historien. Den amerikanska tv-kanalen Smithsonian Channel har producerat dokumentären The lost tapes: Son of Sam. Och i programmet Son of Sam – the killer speaks som visades på CBS talade seriemördaren ut om morden för första gången på över tio år. Det var även den enda intervju han gjorde i samband med 40-årsdagen.

– Jag förstår att folk aldrig kommer fatta hur jag tänkte, hur mycket jag än försöker förklara. De kommer aldrig förstå hur det är att befinna sig i ett sådant mörker, säger Berkowitz till CBS.

Den 44-kalibriga revolver Son of Sam använde för att mörda sina offer.
David Berkowitz använde en 44-kalibrig revolver när han sköt sina offer. Foto: IBL

Han förklarar att han på den tiden kände sig isolerad.

– Jag var helt vilse och förvirrad. Det pågick en kamp inom mig. Skjutningarna var en flykt från verkligheten, jag tänkte att jag gjorde det för att blidka djävulen. Jag är ledsen för det jag gjorde, säger han.

David Berkowitz föddes i Brooklyn som Richard David Falco, men adopterades av paret Pearl och Nathan Berkowitz som bodde i Bronx. När Berkowitz begick de fruktansvärda dåden bodde han i Yonkers, New York, och arbetade på posten. Han var 24 år gammal.

Fyra av de sex personer som mördades var Valentina Suriani, Christine Freund, Virginia Voskerichian och Stacy Moskowitz.
Fyra av de sex personer som mördades var Valentina Suriani, Christine Freund, Virginia Voskerichian och Stacy Moskowitz. Foto: TT

Nyhet!

Korsord, sudoku och spel

Klicka här för att spela

Smeknamnet Son of Sam myntades av Berkowitz själv. Han hade skrivit under med smeknamnet på en lapp som han skickat till mordutredaren Joseph Borelli efter att ha mördat två personer i Pelham Bay Park i april 1977.

Annons

Han såg också till att landets största tidningar fick samma information.

Tio dagar senare talade Borelli direkt till mördaren under en presskonferens.

– Son of Sam, vi vet nu att du inte är en kvinnohatare, och vi vet att du har lidit. Vi vill hjälpa dig och det är inte för sent. Snälla, låt oss hjälpa dig, sa Borelli, enligt nyhetssajten Newsday.

En demonhund

I juni samma år skickade David Berkowitz ett brev till New York Daily News med anledning av ettårsdagen för det första mordet i juli 1976:

”Glöm mig om ni vill, jag vill ändå inte ha publicitet. Men ni får inte glömma Donna Lauria, och ni får inte låta folket glömma henne heller. Hon var en väldigt söt tjej, men Sam är en törstig kille och han låter mig inte sluta mörda förrän han fått tillräckligt mycket blod”, skrev han i brevet, enligt Newsday.

David Berkowitz har berättat för olika psykiatrer att han fick instruktioner att mörda från demoner som talade till honom genom hans granne Sam Carrs hund. Enligt Berkowitz sa demonera åt honom att mörda unga personer som var prydliga och välvårdade.

Han har senare tagit tillbaka uttalandet och sagt att det bara var något han sa för att överbevisa sig själv.

Den 31 juli 1977 sköts David Berkowitz ihjäl Stacy Moskowitz.
Den 31 juli 1977 sköts David Berkowitz ihjäl Stacy Moskowitz. Hennes pojkvän Robert Violante blev skjuten i ögat men överlevde. Foto: IBL och TT

2012 fick CBS en exklusiv intervju med Berkowitz. Han sa då att han funnit Gud under tiden i fängelse. Nu kallar han sig Son of Hope, har en egen hemsida och vägleder andra intagna och personer som skriver till honom för att få inspiration.

Annons

– Jag pratade med Gud och berättade för honom hur ledsen jag var, sa han till CBS i intervjun.

David Berkowitz är i dag 65 år gammal och avtjänar sitt livstidsstraff på Shawangunk-fängelset i Wallkill, New York. 2002 kunde han själv ansöka om villkorlig frigivning, men trots att han uttrycker ånger över vad han gjort har han ingen önskan om att bli frisläppt.

Son of Sams unga offer:

29 juli 1976:

Donna Lauria, 18, ihjälskjuten och Jody Valenti, 19, skadad.

23 oktober 1976:

Rosemary Keenan, 21, skadad och Carl DeNaro, 20, skadad.

27 november 1976:

Joanne Lomino, 18, skadad (förlamad) och Donna DeMasi, 17, skadad.

30 januari 1977:

Christine Freud, 26, ihjälskjuten och John Diel, 30, skjuten mot men oskadad.

8 mars 1977:

Virginia Voskerichian, 20, ihjälskjuten.

17 april 1977:

Valentina Suriani, 18, ihjälskjuten och Alexander Esau, 20, ihjälskjuten.

26 juni 1977:

Judy Placido, 17, skadad och Sal Lupo, 20, skadad.

31 juli 1977:

Stacy Moskowitz, 20, ihjälskjuten och Robert Violante, 20, skadad (allvarligt synskadad).

Källa: Newsday.com

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons