Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Smittskyddsläkarens uppmaning inför valborg: Avstå fester

30 apr, 2020
author Minna Wallén-Widung
Minna Wallén-Widung
En majbrasa och kompisar som skålar i rödvin.
Foto: Johan Nilsson/TT och Shutterstock/TT
Valborg och första maj står för dörren och vanligtvis brukar vi gå man ur huse för att fira dessa vårens högtider. Men i år är ingenting som vanligt. Här berättar smittskyddsläkaren Mattias Waldeck hur vi bör tänka när vi firar valborg i coronatider.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Många av oss är vana att fira valborg och första maj i stora folkmassor. Barnfamiljerna samlas runt majbrasor, studenterna samlas i tusental i universitetsstädernas parker och den första maj är det många som demonstrerar eller samlas för att se studentkörerna sjunga in våren.

Men allt det här var före coronapandemins tidevarv. Valborgsmässoafton år 2020 kommer att bli annorlunda för många. Och smittskyddsläkare i olika delar av landet uppmanar nu folk att verkligen tänka sig för en extra gång inför den stundande långhelgen.

Valborg 2020 – tänk på det här

Mattias Waldeck är biträdande smittskyddsläkare inom region Skåne och han skriver i ett mejl att det är viktigt att fortsätta följa riktlinjerna även nu.

Biträdande smittskyddsläkare Mattias Waldeck.
Mattias Waldeck. Foto: Bengt Flemark/Region Skåne

”Allmänheten bör tänka att Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar för att förhindra smitta av covid-19, gäller även under denna helg. Man bör med andra ord avstå från onödiga resor, avstå från större sociala sammanhang så som fester, man bör hålla avstånd till varandra, vara noga med att ofta tvätta händerna. Man får alltså inrikta sig på en annorlunda valborgshelg där man avstår att arrangera större bjudningar”, skriver han.

Sjukvården kan belastas kraftigt

Om allmänheten nu börjar slappna av och tro att det värsta är över, är risken stor att coronaviruset tar fart på nytt, enligt Mattias Waldeck. Det får i sin tur stora konsekvenser för sjukvården.

”Om kontaktytorna till andra människor ökar, kommer sannolikt smittspridningen att öka. Det kommer innebära att behovet av sjukhusvård kommer öka de kommande veckorna. Om smittspridningen blir väsentligt mer omfattande på kort tid, kommer det att belasta sjukvården kraftigt”, skriver han.

Annons

Att stå och titta på en majbrasa utomhus kanske inte låter så riskfyllt. Men Mattias Waldeck menar att det även utomhus kan finnas en risk att man blir smittad. Allt hänger på hur noga man följer direktiven från myndigheterna.

IVA-sjuksköterskan Elinors ilska: ”Skärp er!”

”Det är i allmänhet bättre att vara utomhus än inomhus när det gäller att minska risken för smittspridning, men det gäller att även utomhus hålla avstånd till varandra. Vid närkontakt mellan människor kan smittöverföring ske även utomhus”.

Vädret under valborgsmässoafton

Vädret på valborgsmässoafton verkar inte bli någon munter historia. Även om den kyliga luften ser ut att försvinna, verkar det bli mulet väder med regn och friska vindar i flera delar av landet, rapporterar Aftonbladet. En inte alltför vild gissning är att många är mer benägna att hålla sig hemma under helgen om vädret är trist. Men exakt vilken påverkan vädret har på virusets framfart är ännu inte helt klarlagt, enligt Mattias Waldeck.

Människor står runt en majbrasa i Rålambshovsparken i Stockholm och firar valborgsmässoafton 2019.
Så här såg det ut 2019 då valborg firades i Rålambshovsparken i Stockholm. Ett liknande scenario är uteslutet i år. Foto: Jessica Gow/TT

”Väder påverkar så klart människors aktiviteter och beteende som kan innebära mer eller mindre risk för smittspridning, men det går inte att säga generellt att vi ser någon skillnad i statistiken på antal smittade relaterat till väder. Det är viktigt att komma ihåg att de fall vi ser i statistiken som smittade, bara är en liten del av alla smittade i samhället eftersom det bara är de sjukaste som provtas”.

"Stor risk att smittspridningen tar fart"

I Örebro län har antalet patienter med covid-19 legat ganska stabilt en period. Smittskyddsläkaren Gunlög Rasmussen säger till SVT att hon därför ser en risk i att allmänheten börjar slappna av lite i sitt beteende.

Annons

– Och det ska vi inte göra, utan vi måste hålla i vad gäller alla de regler och riktlinjer som finns kring det här. Annars finns det en stor risk att smittspridningen tar fart igen. Och det här är extra viktigt att tänka på nu in för de helger och festligheter som vi har framför oss, säger hon till SVT.

Valborg inställt på flera platser

På flera håll i landet har de traditionsenliga valborgsfestligheterna ställts in. Valborgsfirandet på Skansen i Stockholm, i Folkets park i Malmö och i Slottsparken har alla avblåsts eftersom folksamlingar på mer än 50 personer är förbjudna, rapporterar Expressen. Också på en mängd andra orter i Sverige har firandet ställts in.

Statsminister Stefan Löfven stämde in med smittskyddsläkarnas uppmaning under en presskonferens förra veckan.

– Trots att du avstod din påskresa och känner dig frisk är det inte läge att fira valborg och första maj som man brukar. Det handlar inte enbart om dig själv, utan ytterst om Sveriges väl. Alla måste följa myndigheters rekommendationer.

Annons