Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Skådespelaren: ”Hjälp – jag ger bort för mycket pengar”

07 jul, 2021
author Bjørn Haakon Nilsen
Bjørn Haakon Nilsen
Kvinna med två mobiltelefoner.
Jag säger ja till alla som ringer och ber om pengar för en god sak, säger Mari. Nu har hon lärt sig att avstå.
Skådespelaren Mari Maurstad har ett hjärta av guld. Och det märks i hennes plånbok…
– Jag ger och jag ger. Vad händer om han i den andra änden av telefonen blir upprörd om jag säger nej?
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Mari Maurstad, 63 år, har alltid gått sina egna vägar. Damen med den färgglada frisyren på området Vinderen i Oslo är generös som få. Hon tänker mer på andra än sig själv och sitt.

Det är därför Mari har svårt att säga nej när telefonen ringer och någon ber om pengar för en bra sak. Det är få ideella organisationer som inte har fått en banköverföring från Mari.

– Jag kämpar för att hitta ordet "nej". Det ligger inte i min natur att använda det ordet, såvida jag inte spelar en roll på scenen. Och sedan går pengarna till en bra sak ju. Det är lätt att få pengar från mig…

Se också: Spara pengar med stoppljusmetoden

Stoppsljusmetoden – så funkar detBrand logo
Stoppsljusmetoden – så funkar det

Mari har inget dåligt samvete för att hon ger bort mycket. Men hon trodde inte att hon gav bort så mycket som 48 000 kronor om året till välgörande ändamål.

– Det är mycket pengar, säger konsumentekonomen Silje Sandmæl i TV3-programet I fickan till Silje som sänds i Norge.

I programmet får Mari hjälp att minska summan hon ger till hjärtesaker.

– Du behöver inte ha dåligt samvete, säger Silje och syftar till att Mari faktiskt bidrar mycket mer till humanitära ändamål.

Startade organisation

Efter ett besök i Sydafrika för många år sedan grundade Mari organisationen Zulufadder, en sponsororganisation med fokus på utbildning och hållbarhetsprojekt för barn och ungdomar i Sydafrika, som idag har över tusen sponsorer. Mari är fortfarande en stark bidragsgivare.

– Du kan inte rädda världen genom att ta allt på dina axlar. Sponsringen av fadderorganisationen visar vilken underbar person du är, men du kan med gott samvete sluta ge till alla andra, tror Silje.

Annons

Det var jag inte ens medveten om att jag betalade för!

Hon har därför tränat Mari att säga mer "nej". Detta gäller mycket fler områden än välgörenhet.

Mari har bilar, hus och stugor försäkrade hos olika försäkringsbolag. Och hon har haft olika el-leverantörer. Hon har också betalat för en tjänst där hon kan ringa en av familjens stugor för att sätta på värmen. Men stugan har inte ens ström…

– Det var jag inte ens medveten om att jag betalade för!, säger Mari som inte var medveten om hur mycket pengar hon spenderar.

– Vi lever ju dessutom på matrester när vi har den här mannen i huset, säger Mari och syftar på sin man Aage Kvalbein, 73.

– Han låter ingenting gå till spillo, avslöjar hon.

Konsumentekonomen Silje Sandmæl.
Konsumentekonomen Silje Sandmæl hjälper Mari.

Mari älskar att dricka kaffe varje dag på det lokala kaféet. Sju dagar i veckan tycker dock Silje är i mesta laget.

– Det har blivit en vana, ja ett nöje i dessa coronatider. När Aage sitter och gnager på skinkan här hemma är det skönt med lite luft, säger Mari och syftar på att maken försörjer sig på att spela cello.

Mycket att spara

Mari har redan lyckats minska antalet kafébesök till tre i veckan och skaffat ett mer gynnsamt telefonabonnemang. Det har dock inte gått lika bra att minska inköpen av växter inomhus. Mer än tusen kronor i månaden har gått åt till nya inköp.

– Jag kommer aldrig ihåg vilka växter som ska ha mycket vatten eller lite vatten. Det betyder att de dör väldigt snabbt - och då måste jag köpa nya. Det är så mysigt med växter och blommor!

Annons

Totalt kom Silje till slutsatsen att Mari kan spara cirka 150 000 norska kronor om året genom att ge mindre till välgörande ändamål, se över försäkrings- och elavtal, köpa färre växter och inte dricka kaffe ute så ofta.

– Det är vansinnigt mycket pengar. Jag tycker inte om det, men nu har jag förstått att jag måste lära mig att säga "nej" oftare. Jag är medveten om att jag har varit lättlurad och jag förstår det där och då. Ändå har jag sagt "ja, naturligtvis stöder jag".

Kvinna vattnar sina växter inomhus.
Mari lägger väldigt mycket pengar på växter.

Nu är hon motiverad till att spara pengar till ett nytt annex till stugan som hon ärvt på familjegården i Nordfjord.

– Vinden tog förrådet som stod där. Tanken är att bygga ett annex mot vattnet som ligger bara hundra meter bort, säger Mari.

Om hon följer budgeten Silje gjort kommer hon under två år att ha sparat tillräckligt med pengar för att förverkliga sin dröm.

– Det klarar jag, säger Mari.

Översättning: Johanna Svan

Annons