Lästips:NYTT! Spel Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Huskurer Halloweenpyssel Kända brottsfall Livet med katt

Seriemördaren The Grim Sleeper mördade 100 kvinnor

02 jan, 2017
author Allers redaktion
Allers redaktion
I 14 år gäckade The Grim Sleeper amerikansk polis.
Seriemördaren "The Grim Sleeper" gäckade Los Angeles-polisen, men verkade ha tagit ett 14 år långt uppehåll i sitt dödande... eller hade han verkligen det?
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Seriemördaren Grim Sleeper gäckade polisen i 14 år

Grannarna på West 81st Street i området South LA i Los Angeles vaknade till ett tumultartat kaos morgonen den 7 juli 2010. Gatan var fullkomligt blockerad av poliser och reportrar som trängdes med sina kameror och mikrofoner. All uppmärksamhet var riktad mot nummer 1728, det gröna huset där Lonnie Franklin Jr bodde. Tomten var avspärrad och det vimlade av poliser i trädgården.

Grannarnas undran över vad som hänt deras trevliga och hjälpsamma granne övergick snart i skräckfylld förvåning. Lonnie Franklin Jr hade blivit arresterad, misstänkt för att vara seriemördaren Grim Sleeper som polisen jagat sedan 1985. Smeknamnet fick mördaren i massmedia på grund av det långa uppehåll han tros ha gjort i sitt dödande.

Polisen hade under flera år legat lågt med det faktum att en seriemördare härjade i South LA, vilket gjorde att mördaren fick fritt spelrum under en lång tidsperiod, hela 14 år. Hade allmänheten bara blivit informerad om vad som pågick hade folk varit mer försiktiga, menade upprörda boende i området när nyheten spreds många år och många offer senare.

Första morden redan 1985

De första morden som kopplades samman med Grim Sleeper skedde redan 1985. Los Angeles hade börjat få stora problem med drogmissbruk och det rådde en, som polisen kallade det, crack-epidemi i staden.

Med drogernas intåg blev det allt vanligare med missbruk, prostitution och brottslighet, framför allt i området kring South LA. Att människor hittades döda i någon gränd eller bakgata var inte ovanligt, men just nu tycktes unga kvinnor vara särskilt utsatta.

Den 9 augusti 1985 hittades servitrisen Debra Jackson skjuten i en gränd. Ett år senare hittades nästa offer, Henrietta Wright, bara några kilometer från den första kroppen. Inom loppet av drygt ett år hittades ytterligare tre kvinnor mördade och dumpade i gränder och bakgator, bland soptunnor och skräp. Sexuellt utnyttjade och skjutna.

Annons

Slumpmässiga offer

Flera av offren verkade bara ha varit på väg ut på ett ärende, på väg hem eller till en fest. Inte i något av fallen verkade mördaren ha stämt träff med sitt offer, utan bara ha plockat upp någon längs vägen.

23-åriga Bernita Sparks skulle bara gå och köpa cigaretter den 15 april 1987, men kom aldrig hem igen. Hon hittades ihjälskjuten i en soptunna nästa dag. 18-åriga Alicia Alexander skulle gå ett ärende åt sin pappa och några dagar senare återfanns hon i en sophög i en av South LA:s smala gränder.

I Franklins hem hittades hundratals bilder på kvinnor och polisen bad om allmänhetens hjälp att identifiera dem.
I Franklins hem hittades hundratals bilder på kvinnor och polisen bad om allmänhetens hjälp att identifiera dem. Foto: TT

Flera ledtrådar i jakten

Den första ledtråden kom när 26-åriga Mary Lowe försvann under halloweenhelgen och hittades död på en bakgata några dagar senare. Då vittnade hennes granne om att han sett henne hoppa in i en orange bil. Grannen kunde även lämna ett signalement på föraren som beskrevs som en ung, svart man.

Polisen anade att de var en seriemördare på spåren, men enligt utredningsledare fanns det under den här perioden tecken på att det fanns flera mördare på fri fot. Några arresterades och dömdes med tiden.

Men polisen kunde helt enkelt inte vara säkra på vad de letade efter och gick därför inte ut med sina misstankar till allmänheten. Inte förrän många år senare skulle de med hjälp av ny dna-teknik inse att de i många fall jagat en och samma gärningsman.

Genombrott i utredningen

Det första faktiska genombrottet kom när Enietra Washington valdes ut att bli mördarens nästa offer. Likt de andra var hon på väg till affären när hon mötte en välklädd man i en orange Ford Pinto. Han stannade och frågade om hon ville ha skjuts.

Nyhet!

Korsord, sudoku och spel

Klicka här för att spela

Först tackade hon nej, men lät sig till sist övertalas. Mannen såg trots allt trevlig och proper ut, och bilen var snygg och välhållen.

Annons

Men den vänlige mannens humör förändrades kort efter att Enietra hoppat in i passagerarsätet. Plötsligt viftade han med en pistol framför henne och sekunden senare sköt han.

När hon vaknade upp möttes hon av blixten från en polaroidkamera. Hon blödde och bad honom att ta henne till sjukhuset, men i stället knuffade han ut henne ur bilen och körde därifrån.

Enietra Washington överlevde mötet med mördaren. Ett foto på henne hittades också i Franklins hem.
Enietra Washington överlevde mötet med mördaren. Ett foto på henne hittades också i Franklins hem. Foto: TT

Första ögonvittnet

Som ett mirakel överlevde Enietra, och polisen hade fått sitt första ögonvittne. Man hade nu flera ledtrådar och viktiga vittnesuppgifter. Men det hjälpte inte. Efter att ha dödat åtta kvinnor på tre år verkade mördaren, bara så där, ha gått under jorden.

Åtminstone vad det var polisen trodde. Människor blev fortfarande mördade och dumpade i gränder i området, men inget av brotten gick att koppla till den misstänkta seriemördaren.

Åren gick. Den värsta perioden av droger och missbruk led mot sitt slut och Los Angeles blev på några år en av de säkraste städerna i USA.

Dna-tekniken gick framåt, vilket ledde till betydligt fler lösta brott. 2001 bestämdes det därför att gamla fall skulle öppnas upp på nytt, framför allt de där det fanns insamlat dna som nu kunde vara av värde.

Nytt lik hittades

I samma veva verkade Grim Sleeper vakna till liv igen, efter 14 år i skuggorna. Nu fanns plötsligt spåren där igen. 15-åriga Princess Berthomieux hittades död i stadsdelen Inglewood i södra Los Angeles, tre månader efter att hon anmälts försvunnen. Strax därefter hittades ytterligare ett offer dumpat i en gränd.

Annons

Genom att jämföra dna från de nya fallen med gamla insåg polisen att de med all säkerhet hade att göra med en seriemördare. Och nu var han alltså tillbaka. Med nya offer och ett nytt tillvägagångssätt – båda kvinnorna hade blivit strypta.

Men trots att tekniken hade gått framåt och det fanns mycket insamlat dna att gå på så blev det ingen träff i brottsregistret. Kanske letade man efter en till synes helt vanlig, ostraffad man?

Polisen släppte fantombild

Det var först nu som utredningen tog ordentlig fart. Under 2008 släppte polisen fantombilder på den misstänkte mördaren samt utfäste en belöning på 500 000 dollar till den som kunde hjälpa polisen att fånga honom.

Massmedia fick också ta del av ett larmsamtal till räddningscentralen från 1987, där en man påstod sig ha sett någon dumpa en kropp från en blåvit skåpbil. Viktig information som kunde ha räddat många liv, menade upprörda invånare i Los Angeles.

Samtidigt som polisen hoppades på att tips från allmänheten skulle leda till ett genombrott i utredningen ansökte man om att få göra något ovanligt: en familjär dna-sökning. En sådan sökning går ut på att få fram någon med så lik dna som möjligt, en familjemedlem eller släkting.

Det dröjde många år innan Porter Alexander Jr och hustrun Mary fick veta vem som hade mördat deras dotter Alicia.
Det dröjde många år innan Porter Alexander Jr och hustrun Mary fick veta vem som hade mördat deras dotter Alicia. Foto: TT

Eftertraktad matchning

Sökandet var resultatlöst fram tills en 28-årig man arresterades för vapeninnehav sommaren 2009. När han, som den amerikanska lagen kräver, lämnade sitt dna fick polisen en eftertraktad matchning. Mannens dna var så likt Grim Sleepers att han måste vara nära släkt – och det var han, närmare bestämt mördarens son.

Annons

Detta ledde polisen till det gröna huset på West 81st Street och Lonnie Franklin Jr. I Franklins hem hittade polisen över 500 bilder på olika kvinnor. Vissa avklätt poserande, andra med ett leende, några besvärade av kameran och en del till synes sovande eller medvetslösa – kanske rent av döda.

Vädjade till allmänheten

Polisen vädjade till allmänheten att hjälpa till att identifiera kvinnorna på bilderna, då man befarade att många av dem kunde vara okända offer. Husrannsakan hos Franklin resulterade även i fyndet av en 0.25-kalibrig pistol, samma vapen som dödat åtminstone ett av offren.

Lonnie Franklin Jr, senare känd som The Grim Sleeper, arbetade en tid som sophämtare, vilket fick polisen att misstänka att han gjort sig av med kroppar i hemlighet. 
Lonnie Franklin Jr arbetade en tid som sophämtare, vilket fick polisen att misstänka att han gjort sig av med kroppar i hemlighet. Foto: TT

Okänt antal offer

Den 7 juli 2010 arresterades Lonnie Franklin Jr, då 57, misstänkt för tio mord och ett mordförsök. På grund av den enorma mängden bevis och undersökningsmaterial som ingick i fallet efter 30 års polisarbete inleddes inte rättegången förrän i februari 2016.

Efter knappt två månader var det dags för juryn att överlägga. De behövde inte mycket tid på sig för att finna Franklin skyldig, trots att han nekat från första stund. Men bevisen var många: dna-träffar, bilderna, mordvapnet och vittnesmålen från alla de kvinnor vars vägar korsats av Franklin, och som kunde berätta om hans dominanta, aggressiva och förnedrande sätt när det gällde sex.

Den 16 augusti 2016 fick den 63-årige Lonnie Franklin Jr sin dom. Domaren läste upp namnen på hans offer, ett efter ett, och dömde Franklin till döden i varje enskilt fall. I dag sitter han på ökända death row (dödscell) i Kalifornien och är delstatens värsta seriemördare genom tiderna.

Annons

Kan ha mördat hundra kvinnor

Det finns indicier på att Lonnie Franklin Jr. kan ha dödat så många som uppemot hundra kvinnor. Han siktade in sig på de svagaste i samhället och många tros ha lockats in i hans bil med löfte om droger.

Under hans mest aktiva period var det många dödsfall i Los Angeles som inte uppmärksammades över huvud taget, vare sig av media eller myndigheter. Många av de mördade var missbrukare, prostituerade eller kriminella. Vissa anmäldes aldrig saknade, andra förblev oidentifierade dödsoffer och en siffra i statistiken.

Hur många människor som Franklin verkligen har dödat vet ingen mer än han själv. Många frågor kring kvinnobilderna som hittades i hans hem förblir obesvarade. Två av kvinnorna på bilderna anmäldes försvunna 2005, men har aldrig hittats. 35 av dem är fortfarande oidentifierade.

Av Maria Strömqvist

Läs också:

Rachel Kosubs mordgåta löstes – efter 20 år

Modekungen föll offer för en galning

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons