Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Second hand i första hand är senaste modet – så fyndar du smart

20 feb, 2023
author Anna Hedlund/TT
Anna Hedlund/TT
Återbrukssymbol och en kvinna som håller i en kappa.
– I Sverige är folk jätteduktiga på att lämna in till second hand, men det är superviktigt att man också börjar köpa mer i andra hand, säger Anna Blomberg Andersson.
Ekonomisk kris och klimatkris. Det har aldrig varit viktigare än nu att konsumera kläder på ett hållbart sätt. Att köpa det som någon annan redan använt är en vinst både ekonomiskt och miljömässigt.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Varje år köps enligt Naturvårdsverket nästan 14 kilo textil per person i Sverige, varav över hälften hamnar i soporna. Att handla få plagg, ta hand om det man har och förlänga deras livslängd genom att lämna till second hand, anses däremot som ett hållbart sätt att konsumera mode som många börjar få upp ögonen för.

Se också: 10 saker du kan göra för klimatet redan i dagBrand logo
Se också: 10 saker du kan göra för klimatet redan i dag

Fynda second hand

Anna Blomberg Andersson driver second hand-butiken Replace Fashion i Stockholm sedan två och ett halvt år. Tanken med butiken är att den ska fungera lite som en utbytesgarderob där kunderna lämnar in sina avlagda plagg och samtidigt kan fynda nya.

Anna Blomberg Andersson jobbade själv i den traditionella modeindustrin i 25 år. Men till slut kunde hon inte ställa upp på premissen att hela tiden producera nytt och sälja mer.

– Det går inte att fortsätta producera alla dessa nya varor, även om man försöker göra det hållbart. Det viktigaste är att köpa och använda de kläder som redan finns, säger Anna Blomberg Andersson och fortsätter:

– Jag har själv inte köpt något nytt sedan jag slutade jobba med nyproduktion.

Anna Blomberg Andersson driver Replace Fashion i Stockholm.
Anna Blomberg Andersson driver Replace Fashion i Stockholm.

Till hennes butik på Södermalm kommer i huvudsak två kategorier kunder. Dels de som alltid handlat begagnat och som tycker att vanliga butiker är för likriktade. Dels de som har börjat köpa i andra hand för att de vill leva mer hållbart och inte konsumera som de tidigare gjort. På sistone har också en tredje kategori börjat göra sig påmind, de som handlar av ekonomiska skäl.

Annons

Oavsett vilken kategori man tillhör kan detta att handla second hand vara knepigt, eftersom man aldrig vet exakt vad man kommer att hitta. Många upplever det som svårt. Så hur kan man ställa om sitt sätt att tänka?

– Om man behöver en varm jacka, får man kanske fråga sig: Hur skulle den kunna se ut? Snarare än att bestämma sig på förhand. Det är lite som att ge sig ut på skattjakt där man inte vet exakt vad man kommer att finna. På så vis gör man ofta bättre fynd – både vad gäller pris och miljö.

Knep att ta till

Ett annat sätt att konsumera mode mer hållbart är att förlänga livslängden på de kläder man redan har. Det kan man göra på flera sätt. Dels rent praktiskt, genom sköta om kläderna så att de håller längre och inte skadas eller går sönder. Dels handlar det om att förlänga livslängden genom att ”shoppa i sin egen garderob”.

Kofta och en noppapparat.
Det är viktigt att ta hand om sina plagg.

– Där kan man förlänga säsongen genom att till exempel bära den tunna dunjacka under den tunnare sommarkappan på hösten, eller att bära sommarklänningen med kofta och stövlar till.

Att välja kläder av god kvalitet brukar också framhållas som ett bra hållbarhetsråd. Anna Blomberg Andersson värjer sig inför frågan. Ett högt pris eller exklusivt märke, innebär inte automatiskt god kvalitet, lika lite som billiga kläder per definition är dåliga – även om det förstås kan vara så.

–Trots att jag har jobbat med kläder så länge kan jag inte säga rakt av hur man känner igen vad som är god kvalitet och inte. Men plagg i hundra procent naturmaterial har ofta god kvalitet, eftersom de håller längre över tid.

Annons

– Det är ju också upp till var och en hur man sedan behandlar sina plagg. Det går att sabba världens bästa plagg och det går att få ett ganska dåligt plagg att räcka länge.

Butiksägaren Anna Blomberg Andersson.
– Jag har själv inte köpt något nytt sedan jag slutade jobba med nyproduktion, säger Anna.

Förläng livslängden på din garderob

  • Tvätt sliter mycket på kläderna. Satsa hellre på att vädra och fläckbehandla så långt det är möjligt. Hängtorka hellre än att torktumla.
  • Laga trasiga kläder så snart som möjligt så att skadan inte förvärras.
  • Låt en skräddare göra ändringar i plagg som känns omoderna.
  • Vik och förvara stickade tröjor i lådor eller hyllor hellre än att hänga dem på galge, så behåller de formen bättre.
  • Överlag är det bra att ha lite luft mellan plaggen i garderoben, för att hålla dem fräscha och undvika att skadedjur tar sig in.
  • Ta bort damm och hårstrån med klädroller, och håll noppor borta från stickade plagg och ylleplagg med noppmaskin eller kashmirkam.
  • Fräscha upp plaggen genom att ånga dem och att spraya med klädvårdsmedel som tar bort bakterier, ger en god doft, och en skyddande hinna.
  • Shoppa i din egen garderob! Att använda plagg i nya kombinationer får dem att kännas som nya.
  • Sortera kläderna efter säsong. Då får du bättre överblick och dessutom känns garderoben som ny igen vid säsongsbytet.
  • Förläng säsongen på tunnare ytterplagg genom att till exempel ha en tunn dunjacka under sommarkappan, eller använda skinnjackan som en kavaj inomhus.
Annons