Så ska du göra om du ser en hund i en varm bil
Att lämna kvar hundar eller barn i bilen, om så bara för en stund, kan få allvarliga följder. Även om solen har gått i moln kan det bli oerhört varmt i bilen, och det krävs inte särskilt höga utomhustemperaturer för att det ska bli farligt. Därför ska man tänka sig för väldigt noga innan man lämnar ett barn eller djur kvar i bilen.
En undersökning som Svenska kennelklubben genomförde för några år sedan, visar att temperaturen inne i en bil kan stiga med 30 grader på bara några timmar. Även om temperaturen utomhus ligger strax under 30 grader, kan det bli så mycket som 50 grader inne i bilen. Står bilen i direkt solljus kan det bli ännu varmare.
Det är viktigt att tänka på att hundar – och barn – inte har samma förmåga som vuxna att reglera vätskebalans och värme. När hundar blir varma svettas de inte som vi människor, utan börjar istället att flåsa. Det gör att syret tar slut snabbare och många hundar kan drabbas av stress och panik av att sitta instängda. I värsta fall kan de till och med dö av värmechock.
Det här kan du som bilägare göra:
Om du behöver lämna din hund i bilen en liten stund en varm sommardag, finns det flera saker du kan göra för att göra det så behagligt som möjligt för den.
- Se till att hunden har tillgång till vatten.
- Parkera bilen på en skuggig plats – och tänk på at solen förflyttar sig.
- Placera en termometer i bilen.
- Fäst en lapp med ditt namn och telefonnummer väl synligt, så att förbipasserande kan nå dig om de är oroliga för din hund.
Det här kan du göra om du ser en hund ensam i en varm bil:
- Om bilen står utanför exempelvis ett köpcentrum eller varuhus, kan du anteckna bilens reigstreringsnummer och sedan be personalen att söka dess ägare i sitt högtalarsystem.
- Är bilen parkerad utanför en bostad? Gå och ring på dörren för att leta reda på ägaren.
- Du kan också ta reda på vem som äger bilen genom att skicka ett sms till Transportstyrelsen. Gör så här: skriv ett sms med registreringsnumret och skicka det till 72503. Det kostar tre kronor plus den vanliga sms-avgiften och du får tillbaka ett sms med uppgifter om vem som äger bilen. Du kan sedan söka efter personens telefonnummer på internet, via någon av de tjänster som finns där.
Får jag slå sönder rutan om jag ser en hund i en varm bil?
I undantagsfall kan du få slå sönder en bilruta för att rädda en hund. Men polisen rekommenderar allmänheten att först vidta de här åtgärderna:
- Känn efter om någon av bildörrarna är öppna.
- Kontakta polisen. Ring 112 om du bedömer att läget är akut, annars är det telefonnummer 114 14 som gäller.
- Notera registreringsnummer och klockslag.
- Undersök hur ventilation och lufttillförsel tillgodoses.
I nödfall har du rätt att krossa rutan. I 24 kap. 4 paragrafen brottsbalken står det att ”nöd föreligger när fara hotar liv, hälsa, egendom eller något annat viktigt av rättsordningen skyddat intresse”. Med andra ord kan man få straffrihet om man krossar rutan för att rädda hundens liv, även om handlingen i annat fall klassas som skadegörelse. Men kontakta alltid polisen först och se gärna till att ha ett vittne.
Källor: Svenska kennelklubben, Allt om bilar, Mest motor, Aftonbladet