Så räddar du igelkotten från majbrasan – 7 enkla råd för att elda säkert
Vi människor myser framför majbrasan, men det långt ifrån alla levande varelser som tycker att elden är en bra idé.
Igelkotten älskar nämligen den "trygga" plats som en otänd rishög utgör.
Det är ett förrädiskt bo för det taggiga djuret.
Många gånger förbereder vi majbrasan i god tid före den 30 april vilket gör att igelkotten ofta haft gott om dagar för att komma till rätta.
Med andra ord är egentligen inte igelkottarna i vägen – det är vi som tänder på deras sovplatser som vi dessutom har skapat åt dem.
Saknar flyktinstinkt
Tyvärr saknar igelkotten en smart överlevnadsmekanism för att fly lågorna. Den rullar ihop sig till en boll istället för att lägga benen på ryggen.
Enligt Naturskyddsföreningens uppskattning dör ett hundratal igelkottar varje valborgskväll. Det kan vi undvika med att tänka på den lilla fyrfotingen innan vi tänder brasan.
Och det är något vi verkligen bör tänka på.
Antalet igelkottar har minskat rejält på senare år och i april 2020 klassades djuret som "nära hotad" på Artdatabankens rödlista från att tidigare ha varit "livskraftig".
Det söta lilla djuret är fridlyst sedan 1972.
Hoten mot igelkotten är numera flera. Storskaliga jordbruk, miljögifter och allt fler bilar på vägarna är kända faror, men på senare år kämpar den också mot trädgårdarnas robotgräsklippare.
Och ovanpå detta kommer alltså valborgsfirandet.
Följ dessa sju tips för en säker eldning – och för att rädda igelkottarna.
7 råd för en säker majbrasa
1. Bygg brashögen sent
Ju senare du gör högen, desto mindre risk att igelkotten sökt sin tillflykt där.
2. Flytta högen
Enkelt men effektivt. Om man lastar om rishögen kan igelkotten naturligt flytta på sig utan att behöva dö i lågorna. Har du en stor brasa? Lyft på riset med en pinne eller en kratta.
3. Elda rätt saker
Grenar, kvistar och liknande går bra att elda, men undvik miljöfarligt avfall som bildäck, madrasser, plast, impregnerat virke med mera. En majbrasa är inte en chans att bli av med skräp.
4. Håll avstånd
Anlägg brasan minst 50 meter från byggnader, elledningar och annat. Använd inte bensin eller T-sprit för att starta elden, det kan ge ett explosionsartat förlopp.
5. Kolla brandrisknivån
Om det är särskilt torrt eller synnerligen blåsigt kanske man inte ska tända brasan över huvud taget. Håll koll på väderleksrapporten och om SMHI eller räddningstjänsten gått ut med varning för gräsbrand i din kommun.
Håll koll på åt vilket håll som vinden blåser.
6. Utse en ansvarig
Elden ska alltid bevakas av minst en person, men se till att en person är huvudansvarig för eldning och släckning.
7. Ha vatten nära
Brandsläckare, hinkar med vatten eller trädgårdsslang ska finnas i den omedelbara närjeten. Tänk på att en majbrasa kan hålla länge på värmen. Bevaka elden tills all glöd har slocknat. Se till att platsen är städad och täckt med jord eller vatten innan ni lämnar.
Källor: SVT, Land och polisen.