Så mycket dyrare har påskmaten blivit – varorna som får plånboken att gråta
Få har undgått att inflationen inflationen skjutit i höjden under de senaste månaderna. Det är dåliga nyheter för konsumenterna.
Enkelt förklarat innebär inflation en ökning av den allmänna prisnivån vilket gör att man kan köpa färre saker för samma mängd pengar.
Pengarna minskar alltså i värde.
Det är dålig tajming för hushållen med tanke på den stundande handeln inför en årets viktigaste mathelger – nämligen påsken.
Skärtorsdagen är vår favoritdag för att handla påskmaten. Handelns försäljning ökar med nästan det dubbla jämfört med en vanlig torsdag.
Det är alltså en dyr högtid redan från början. Och alla som inte tänker kompromissa med buffén måste vara beredd att slanta upp mer jämfört med samma tid förra året. Vissa varor är numera rejält dyrare.
Laxen sticker ut
En av bufféns festligaste rätter är onekligen laxen. Enligt den senaste prisstatistiken från Statistiska centralbyrån, SCB, har färsk lax blivit 21 procent dyrare jämfört med samma tid förra året.
Orsakerna är en mer kostsam uppfödning av den odlade laxen och att transporterna blivit dyrare efter allt högre drivmedelspriser. Just soppan till bilen har stigit med hela 35 procent sedan förra påsken.
Med andra ord börjar det kostsamma kalaset redan där. När du sätter dig i bilen för att köra till butiken. Där har du några kronor att spara om du hittar någon att samåka med.
Tomater och kaffe har blivit dyrare
Väl i butiken kan ni oja er tillsammans över de skenande prislapparna. Tomater, till exempel. Kilopriset har ökat med 29 procent sedan förra året.
Enligt Carl Eckerdal, chefsekonom på Livsmedelsföretagen, hänger prisökningen på tomater ihop med höjda elpriser.
– En stor del av de tomater som säljs i Sverige under den här säsongen är odlade i drivhus som värms upp på konstgjord väg. Att elkostnaderna på hela kontinenten har stuckit iväg under det fjärde kvartalet ger därför ett snabbt avtryck i tomatpriserna, säger han till SVT Nyheter.
Kaffet är ett annat livsmedel som verkligen rusat det senaste året. Missväxt i Brasilien, transportbekymmer och en svag svensk krona har gjort att det svarta guldet numera kostar 29 procent mer. Där har vi sannolikt inte sett slutet ännu eftersom producenternas inköpskostnad för råbönorna har ökat med hela 50 procent.
Vete och bröd dyrare
Priset på grovt bröd har stigit med drygt 12 procent på ett år.
– Att vetepriset och andra spannmål ökade i pris på världsmarknaden såg vi innan kriget i Ukraina. Vi har ett utbud som inte riktigt mättar efterfrågan och ett transporthaveri som gör att kostnaderna sticker iväg. Det har hängt i sedan pandemin, säger Carl Eckerdal till SVT Nyheter.
Ovanpå det har bagerierna också fått allt högre elräkningar vilket höjt priserna på bröd, vilket Allas tidigare skrivit om.
Även apelsiner har blivit förhållandevis dyrt. Den orangea frukten kostar 17 procent mer nu.
Modest prisökning på ägg
Varje påsk äter vi kring 3 000 ton ägg vilket motsvarar cirka 50 miljoner till antalet. Det ser inte ut som att det bli färre i år. Priset har hållit sig relativt stabil och bara stigit en procent under ett års tid. Även kaviarn har hållit sig på mattan prismässigt och blott ökat med 1,5 procent.
Även priset på godis har hållit sig stabilt med en uppgång på cirka 1,5 procent sedan förra året. Varje påsk trycker vi i oss över 13000 ton sötsaker under påskveckan.
Varorna som bivit billigare
Tro det eller ej, men statistiken visar att vissa livsmedel faktiskt blivit billigare.
Allra mest har purjolök sjunkit i pris. Den grönvita löken är numera 45 procent billigare än förra året. Detta tros bero på ett tillfälligt överskott som producenterna önskar att snabbt bli av med.
Avokado har blivit 21 procent billigare under samma tidsperiod. Detta beror sannolikt på tillfälliga variationer som kan ge stora utslag från månad till månad.