Så gör du med din åldrande hund – detta mår grånosen bra av
Precis som människan förändras hunden allt eftersom tiden går.
Den lilla valpens energi och ivriga nyfikenhet är inte densamma som hos en grånos som kanske mer ser på tillvaron med en eftertänksam blick.
Det är bara helt naturligt.
Men det betyder också att man inte kan ställa samma krav på en åldrande hund vars sinnen inte är lika skärpta som förr.
Se också: De sju populäraste hundraserna – är din hund med?
Då blir hunden senior
Kort svar: Det varierar utifrån ras.
Större hundraser har i allmänhet en kortare livslängd jämfört med mellanstora och små hundraser.
Till exempel räknas en Sankt bernhard som senior vid 4-5 årsåldern och en Malteser når dit vid 7-8 årsåldern. De allra minsta hundarna kan bli helt upp till elva år innan de räknas som äldre. Är man osäker kan man fråga sin veterinär eller helt enkelt gör en så kallad seniorkoll.
Vid en seniorkoll undersöker veterinären hunden från nos till svans. Man tittar bland annat på ögon, öron, tassar, tänder och lymfknutor. Även hjärtat och lungorna får en genomgång. Hundens rörelseförmåga får också en översyn för att upptäcka stelhet och eventuell smärta.
Ont i lederna är ett vanligt senior-problem, men det finns medicin som kan lindra smärtan. Övervikt och problem med tandsten är andra vanliga åkommor hos äldre hundar.
Tecken på att hunden blivit grånos
En äldre hund slår gärna av på takten och sova ofta mer. Man kan också märka att hunden kämpar lite mer med att resa sig. Kanske har hunden också börjat tveka kring att hoppa in i bilen eller röra sig upp och ner i trappor. Det kan vara åldersrelaterad smärta som orsakar detta beteende, men var dock uppmärksam på om det inte ligger någon annan skada bakom.
En hund som blivit lite mer inaktiv på grund av åldern, kan känna att den förlorat en del av sin identitet. Men det finns fortfarande massor som ni kan göra tillsammans. Det viktiga är att man hittar en aktivitet som passar just hunden och att man anpassar sig efter signalerna man får.
Målet är att hitta rätt balans. Och att inte göra hunden gammal i förtid med att slå av promenadtakten eller längden för tidigt.
Rent generellt innebär fysisk och psykisk aktivitet, som ligger på rätt nivå, att hunden håller sig ung i sinnet och får en starkare kropp. Muskler ger stöd åt lederna och en aktiv hund håller också seniliteten borta på ett bättre sätt.
Här en lista på sju aktiviteter om de olika sinnena blivit sämre. Tipsen kommer i huvudsak från Caroline Alupo, hundpsykolog och hundinstruktör, som skrivit dem på sajten harligahund.
1. Om hörseln försämras
En hund som blivit till åren hör ofta sämre. Då kan man förenkla tillvaron med sitt kroppsspråk.
Om du vill påkalla uppmärksamhet kan du först lägga handen på hundens bog innan du visar vad du vill. Och istället för att säga "varsågod" kan du placera handen över ditt hjärta som en signal. Är du utomhus kan du istället för att vissla tillbaka din hund, ställa dig som ett T.
Caroline Alupo säger att övergången med fördel kan göras i god tid. Medan hunden forfarande hör, kan man först vissla och sedan ställa sig i T-positionen. Då förstår hunden kopplingen på ett bättre sätt.
2. Om synen försämras
Hunden kan utveckla rädslor om synen sviktar. Då är det bra att inte möblera om i hemmet. Det är också en god idé att hålla hunden kopplad under promenaderna. Om det kommer en människa som vill stanna till, låt den först presentera sig i hundens synfält.
3. Om doftsinnet blir sämre
Doftsinnet är en av hundarnas mest karaktäristiska sinnen. Om detta sviktar kan hunden känna att orienteringsförmågan försämras. Det kan leda till stress och oro.
En hund som uppskattar att sökträna, kan fortsätta att göra detta. Men kanske behöver grånosen känna doften på ett tydligare sätt. Lägg något som ger en härlig belöning och är enklare att hitta. Gärna tidigt under söket. Lägg gärna mycket saker i sökområdet. På så sätt hålls självförtroendet högt.
Det går också bra att göra något enklare i hemmet. En slags sök-lek där hunden får reda på att det finns något att hitta i huset. Det viktiga är att hundens instinkter hålls vid liv, även om dessa är mer begränsade än tidigare.
4. När inlärningen försämras
En äldre hund har svårare att koncentrera sig och kan glömma saker den nyligen lärt sig. Men ha tålamod och möt hunden där den befinner sig. Njut av stunden och stressa inte. När ni väl lyckas med något tillsammans kan belöningen kännas nog så stor för er båda.
5. När sömnen strular
En gammal hund kan uppleva svårigheter med att få ro på kvällen och kan även börja röra sig på natten. Det kan i sin tur leda till trötthet under dagen. Se till att ha en dagbädd som hunden vila på. Antingen nära människor – om den vill det – eller för sig själv – om den vill det.
En gammal hund får ofta lite sämre blodcirkulation vilket gör att den fryser lättare. Då kan den trivas bättre med att ha en skön filt att ligga på när det är dags att sova.
6. Gör som du alltid gjort – ge kärlek
Att bara ta sig tid för sin hund, är värt mycket för den. Och det kan vara mys i soffan eller vilken enkel aktivitet som helst. Precis som människor älskar hundar – såväl gamla som unga – att bli sedda och få omvårdnad.
Det är också frestande att skämma bort sin grånos med godsaker. Tänk bara på att den kanske inte rör sig som förr och inte förbränner lika mycket energi längre. Övervikt är vanligt bland äldre hundar. De extra kilona blir en belastning för lederna och hjärtat. Undvik detta genom att välja godissorter med mindre fett och reglera fodermängden efter behovet.
7. Extra uppmärksamhet
Den amerikanska sajten be chewy skriver att en gammal hund kanske inte klarar av saker på egen hand som den gjorde förr. Ett exempel är att inte längre släppa ut grånosen själv i trädgården längre – om man nu har gjort det. Med försämrade sinnen kan de bli förvirrade och vandra iväg.
Några sista ord
Ibland kan det vara svårt att veta om hunden blivit så gammal att den inte längre känner någon behållning av aktiviteterna längre. Var uppmärksam på när hunden inte längre orkar, vill eller kan vara med längre. Denna gränsdragning kan vara svår att dra och därför är det en god idé att gå på regelbundna seniorkontroller.
Se också: Den här personlighetstypen är mest stressande för din hund
Fakta: harligahund.se, agria.se, bechewy.com