Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Så blir midsommarvädret – enligt Bondepraktikan

09 jun, 2021
author Mirijam Geyerhofer
Mirijam Geyerhofer
Blir det sol på midsommar? Så här säger bönderna!
Sju sorters blommor under huvudkudden och solsken är klassiska midsommaringredienser.
I dag: väderappar i telefonen. Då: Bondepraktikan.
Men det finns fortfarande många som tror på den urgamla tyska bokens spådomar, och så här säger den om vädret i midsommar – och under resten av semestern!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Sol på midsommar, en bortregnad höskörd eller en ovanligt kall jul? Många hundra år innan de smarta telefonerna kunde tala om för oss hur vädret skulle bli så fick man snällt bläddra i Bondepraktikan för att försöka gissa hur solchanserna såg ut.

Bondepraktikan var en slags handbok för bönder som från början gavs ut i Tyskland 1508. Genom att koppla ihop olika väderfenomen med datum för plantering, skörd och annat som var av vikt, tyckte bönderna sig kunna förutspå hur vissa delar av säsongen sedan skulle se ut.

Se också: Så gör du en klassisk midsommarkrans

Så gör du en klassisk midsommarkransBrand logo
Så gör du en klassisk midsommarkrans

Röd himmel betyder krig

En del av Bondepraktikans innehåll går på ett ganska säkert vis att koppla ihop med verkligen, är det till exempel frostnätter sent på våren så är det ganska givet att det kan påverka den kommande skörden negativt. Andra saker, som ”om solen skiner klart eller himmelen är röd på nyårsdagens morgon, betyder det oväder och krig” kanske man kan ta med en nypa salt.

Sommarvädret bestäms i maj

Några andra dagar som gör det spännande att bläddra i almanackan är den 25, 26 och 27 maj. De dagarna bestämmer nämligen vädret för hela sommaren enligt Bondepraktikan. "Urban, Vilhelmina och Beda, de skola sommaren leda" heter det, och det betyder att vädret på Urbans namnsdag den 25 maj förutspår vädret i juni, på Vilhelminas namnsdag den 26 maj får vi veta vädret för juli och augustivädret baseras på vädret på Bedas namnsdag den 27 maj. Så vill du få en hint om huruvida semestern blir kall och blöt eller solig och torr så kanske svaren finns där.

Annons

Midsommarvädret styr höstens väder

Om vädret inte blir som önskat under just midsommarafton så finns det enligt Bondepraktikan all anledning att hålla koll på vädret under dagarna före och efter. "Sådan väderlek är fyra dagar före och efter sommarsolståndet (21 juni), sådan blir den ända till Mikaelidagen (29 september)" heter det nämligen. Så håll koll på midsommarveckans väder för att veta hur det (kanske) kommer se ut långt in på hösten.

Så hur blir midsommarvädret då? "Så mycket dimma i mars, så mycket regn vid midsommartiden". Nej, för den som vill ha klara besked är Bondepraktikan uppenbarligen inte den mest tillförlitliga källan när det kommer till sommarväder, men vi får hoppas att mars bjöd på god sikt så att midsommar också blir fin så att det går att fira utomhus! Annars finns ju alltid de moderna väderapparna som kan berätta mer.

Källor: smhi.se, gp.se, svt.se

Annons