Marcus Wandt om hustrun Karina: ”Jag hade aldrig klarat det hon gjorde”
Men själv är han mest imponerad av sin fru Karina Wandt.
– Jag hade aldrig klarat det hon gjorde, om rollerna varit omvända.
Tio, nio, åtta, sju … Omgiven av ett massivt rökmoln lämnade raketen Falcon 9 jordens yta den 18 januari 2024.
I rymdkapseln Dragon satt fyra astronauter på väg till Internationella rymdstationen, ISS. En av dem var svensken Marcus Wandt. Nu kommer boken Betraktelser i omloppsbana där strids- och testpiloten sätter ord på sina 18 dagar i rymden.
Hur har du förändrats efter den här resan?
– Mycket mer känslomässigt än jag trodde. Jag är ingenjör i botten och rationaliserar allting, men nu ser jag världen på ett annat sätt. Ser man jorden från rymden blir till exempel landsgränser rätt ointressanta. Allting känns mycket mer som en helhet nu, vi har en jord att ta hand om tillsammans som människor. Det låter kanske flummigt, men så känns det nu.
Marcus Wandt är född i Mora men uppvuxen utanför Karlstad. Han är utbildad ingenjör inom elektroteknik och har en bakgrund som stridspilot inom Försvarsmakten. Innan han blev astronaut arbetade han som chefstestpilot på Saab och var först i världen att flyga nya Gripen E.
Stenhård konkurrens för att bli astronaut
Men rymdresan började en helt vanlig måndagkväll hemma i köket i Linköping 2021. Marcus och frun Karina stod och lagade spagetti och köttfärssås till middag medan barnen lekte runt köksön.
– ”Har du sett att ESA rekryterar astronauter?”, sa Karina plötsligt. Jag läste annonsen och tyckte att de beskrev någon jag känner.
Marcus Wandt
Ålder: 44 år.
Bor: I villa i Linköping. Född i Mora och uppvuxen på Hammarö utanför Karlstad i Värmland.
Familj: Frun Karina Wandt och barnen Benjamin, 14, Alexander, 11, och Lukas, 5.
Bakgrund: Utbildad ingenjör inom elektroteknik på Chalmers, stridspilot inom Försvarsmakten, sedan chefstestpilot på Saab. Wandt var först i världen att flyga nya Gripen E.
Gör: Astronaut och numera innovationschef på Saab.
Aktuell: Med boken Betraktelser i omloppsbana tillsammans med medförfattaren Martin Wicklin.
Hobbys: Träning, helst varje dag, byggprojekt hemma i huset och att läsa.
Saknade mest i rymden: Förutom familjen var det helt klart ett gott nötigt kaffe.
Det klack till i Marcus. Stenhård konkurrens och marginella chanser till trots, han skulle ångra sig resten av livet om han inte sökte. Och det gick vägen. Av 22 553 ansökningar valdes Marcus ut och blev antagen som reservastronaut av ESA, Europeiska rymdorganisationen i november 2022. Bara dryga året senare fick han åka till rymden. Med så kort framförhållning är han den snabbast utbildade astronauten i historien.
Beskriv det du varit med om med ett ord.
– Livsomvälvande.
Du skriver att du alltid testat dig själv och dina förmågor. Vad blir nästa test?
– Faktiskt precis det här. Att få ihop livet kring mitt nya jobb som innovationschef på Saab med att vara en mer offentlig person och samtidigt en närvarande pappa till våra tre söner.
Min fru är en klippa
Det har såklart blivit en hel del tid borta från familjen och saknaden efter dem beskriver Marcus som det absolut tuffaste. Facetime har varit en räddare.
– Min fru är en klippa. Hon har rett ut sådana här grejer förut. På ett väldigt stöttande sätt som är otroligt imponerande. Hon är också ingenjör och har ett krävande jobb som sektionschef på Saab. Hade situationen varit tvärtom hade jag inte klarat det hon gjorde med hämtning och lämning av tre barn, aktiviteter, jobb och allt som hör till.
Rymdresan är alltså inte första gången Marcus lämnar familjen för ett riskfyllt uppdrag. När äldsta sonen Benjamin var ett år åkte Marcus iväg som strids-
pilot till kriget i Libyen. Det kändes i hjärtat, men rädd för att dö har han aldrig varit.
– Man ska inte vara rädd när man gör svåra saker. Det kan bli en massa irrationella beslut och de skapar fara i sig. Så hade jag inte tyckt att det var någon bra idé hade jag sagt till.
Var du nervös vid uppskjutet?
– Nej inte alls. Det kändes verkligen bara kul.
Marcus hade en lång rad med experiment han skulle utföra i rymden. Forskarna han samarbetade med tittade till exempel på avkalkning av benmasssa och hur den byggs upp igen när man återvänder till jorden. Rönen kan sedan användas för att motverka benskörhet.
Ett av de roligare experimenten kom från yngsta sonen Lukas, han ville att pappa skulle testa att joja en jojo i tyngdlöshet. Marcus ville även testa vilken position kroppen hamnar i när man slappnar av helt. Något som egentligen inte går att göra på jorden då vi hela tiden påverkas av gravitationen. Resultatet var en liten böj i alla leder, Marcus gestaltar en slags T-rex med uppskjutna axlar och garvar.
Men psykiskt då, hur påverkades du?
– Inte så mycket, det handlar nog om min bakgrund som strids- och testpilot. Träningen vi fick var fantastisk och jag är van vid en expeditionär miljö. Har jag tillräckligt med information och känner att risken är värd att ta så klarar jag det bra mentalt.
Pärlplatta med svenska flaggan
I boken berättar astronauten om breven han skrev till familjen ifall allt skulle skita sig och han inte kom hem igen. I stället för att skjuta de jobbiga tankarna åt sidan ville han öppna ögonen ordentligt inför farorna han stod inför.
3 snabba från treorna
Tredjeklassarna på Tyresö skola, strax utanför Stockholm har jobbat med ett stort rymdprojekt under året. Allers lät dem ställa tre frågor till Marcus.
Vad äter man i rymden, och var det gott?
– Det finns jättemycket att välja mellan och det finns två olika typer, en som det är vatten i redan och en som är frystorkad som man fyller på med varmvatten. Det var faktiskt gott, jag har ätit massor av militärmat tidigare som inte varit fantastisk, jag har mest ätit den för att jag var tvungen. Men rymdmaten var riktigt god!
Hur var det att ta sig fram inne i rymdstationen, kändes det som att simma?
– Nej det gjorde det inte, det känns mer som att flyga utan vind. När du ska ta sig fram behöver du bara trycka ifrån lite lite med ett finger så börjar du sväva i den riktningen. Och du stannar inte förrän du kommer fram till en vägg. Råkar du trycka ifrån åt fel håll är det ingen mening att börja simma med armarna, utan det är bättre att bara slappna av tills du når en vägg och kan skjuta ifrån igen.
Hur tvättar man sina kläder i rymden?
– Det gör man inte. Man har med sig kläder så det räcker för hela uppdraget, och man byter kläder ganska sällan. Byxorna har man i någon vecka eller två och när man är färdig med kläderna så kastar man dem.
Marcus hade med sig något från varje familjemedlem på sin rymdresa, bland annat legofigurer som de byggt av sig själva. Viktigt var också en pärlplatta av svenska flaggan som yngsta sonen gjort. När han landat på ISS fick han även öppna ett hemligt kuvert där det låg teckningar från barnen och bilder på honom och Karina från när de först träffades. De tapetserade han väggarna med i sitt lilla krypin på ISS.
På frågan om sönerna vill följa i hans fotspår ler Marcus och svarar att det är möjligt, men att de också vill göra massor av andra saker. Barnen är lite lagom obrydda om pappas historieskapande resa.
Inte lika imponerade som alla andra eller?
– Nej, säger Marcus och skrattar, verkligen inte. Men nyfikna är de. Ofta kommer de stora frågorna precis innan de ska sova.
Beskriv känslan när du landade på jorden efter 18 dagar i rymden.
– Wow, det höll hela vägen. Det var en jättehärlig känsla!
Efter några timmar av tester på Kennedy Space Center flögs Marcus till Houston för att få träffa familjen. Yngsta sonen Lukas började springa mot honom men hölls tillbaka för att inte komma för nära planet. Marcus ville göra samma sak men läkarna runt honom sa nej. Det märks att han blir rörd vid minnet.
– När jag äntligen kom fram var det långa kramar. Och vad sa barnen, jag tror att de sa: ”Hej pappa”.
Världsläget påverkar rymdprogrammen
I boken beskriver Marcus hur vi nu befinner oss i en ny rymdålder.
Vad innebär det för vanliga Svenssons?
– Dels så använder vi rymdteknik i vardagen med navigations- och kommunikationssystem i våra bilar och telefoner. Dels har kostnaden för att få upp saker i rymden sjunkit så pass mycket att det numera finns en ekonomi i det. Då blir det genast mer marknadsdrivet med privata företag som satsar.
Varannan roman
Marcus slappnar av genom att läsa och oftast blir det faktaböcker. Men nu har han lovat sig själv att köra varannan roman. Det går sådär …
Här är hans favoriter i bokhyllan:
- Homo Deus: En kort historik över morgondagen av Yuval Noah Harari är otroligt intressant och satte mycket i perspektiv för mig.
- Uppdrag Hail Mary ensam i rymden av Andy Weir och The Martian ensam på Mars av samma författare var stark läsning.
- Snö av Orhan Pamuk köpte jag bara för att han fått Nobelpriset, jag hade ingen koll på honom innan, den var behagligt melankolisk men hemsk.
Hur har rymdsamarbetet fungerat med Ryssland sedan kriget i Ukraina?
– Europa avbröt ganska snabbt alla rymdsamarbeten, utom ISS, med Ryssland efter att kriget startade. På den dagliga operativa nivån på ISS, människa till människa, fungerar det alldeles utmärkt. Trots att det geopolitiska läget inte varit sämre sedan kalla kriget, eller egentligen andra världskriget. Något som kändes däruppe var att alla delade samma nyfikenhet, och vilja att lära.
Kommer vi dit samtidigt som Kina tror jag vi kan samarbeta
Det pågår en slags rymdkapplöpning nu med, men den ser inte riktigt ut som under kalla kriget med två stormakter på brinken till krig. Kina, Indien, USA med partners och i viss mån Europa har höga ambitioner. Kina har satt upp ett rymdprogram där de siktar på att landa på månen 2030 samt på att ha byggt en månbas 2036. USA och Europa är också på väg tillbaka dit.
– Det skapar en typ av kapplöpning. För om bara Kina åker till och är på månen, oavsett vad avsikten är, då får vi nog räkna med att månen blir kinesisk. Kommer vi dit tillsammans så tror jag vi kan hitta former för samarbete.
Tror du att det kommer bli så, en kinesisk måne?
– Är de själva där kan jag inte se varför det inte skulle bli så.
Hur är det egentligen möjligt att kunskapen att landa på månen gått förlorad?
– Det är en jättebra fråga. Jag tror nog att kunskapen finns där egentligen, men vi har satt upp en helt annan standard eller sätt att göra det här på. Vi tar inte lika mycket risker längre, vilket är bra. Men skulle vi fokusera på att landa på månen så skulle vi nog klara av att göra det ganska snart. Så det handlar alltså om satsningar. Men i dag har inget land kunskap och kompetens att landa på månen.
Om 30 år kan vi flytta till Mars
Tema rymden var det även på årets Bokmässa och Marcus Wandt sprang som en iller mellan fullsatta seminarier, långa boksigneringar och intervjuer.
Ett av seminarierna hette När flyttar vi till Mars? Vad tror du om den saken?
– Om 30 år är inte orimligt, om vi bestämmer oss för det.
Tror du att du kommer åka tillbaka till rymden?
– Man vet aldrig, men skulle jag få chansen skulle jag definitivt åka, avslutar Marcus Wandt.