Rickard Söderberg har slutat kriga: ”Inte lika roligt att trycka till mig”
– När jag själv slutade gå i strid och istället försökte mötas och försonas med de mest aggressiva, då blev det betydligt lättare för mig själv, säger han.
Hemma hos Rickard Söderberg och hans make Anders, sitter engagemanget i väggarna. Eller på väggarna snarare. I hallen hänger ett av Ecce homo-fotografen Elisabeth Ohlson Wallins uppmärksammade fotografier och på väg in till vardagsrummet kan man skymta Rickards många utmärkelser, till exempel utnämningen till Årets homo på QX-galan 2016.
Rickard Söderberg om toleransen mot hbtqi-personer
I många år har hans kamp för alla människors lika värde och rättigheten att älska den man vill, varit lika känd och uppmärksammad som hans brinnande engagemang för kulturen och att nå ut med operan till fler människor. När World pride nu arrangeras i hans hemstad Malmö och i grannstaden på andra sidan sundet, Köpenhamn, funderar han på hur toleransen mot hbtqia+personer ser ut i dag.
#Regnbågskärlek
Det kan vara din son, dotter eller granne.
Vi talar om att alla har rätt att vara som de är och älska vem de vill. Homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner, intersexuella och asexuella. Tillsammans blir det förkortningen HBTQIA. Människor som varje dag utsätts för våld, hat och diskriminering.
För trots att många anser sig upplysta så är fördomarna fortfarande ett stort problem. I en rad artiklar vill vi slå hål på dem. Och slå ett slag för världens största regnbågsevent i Malmö och Köpenhamn i augusti.
Mer om kampanjen #Regnbågskärlek på allas.se
Och han konstaterar att det är tudelat.
– Jag upplever att det är mer dualistiskt, mer tveeggat än någonsin. Glappet har blivit större på något sätt. Det finns en stor intolerans hos många med religiösa, kulturella eller politiska åsikter där tolerans inte riktigt passar in. Jag upplever att illvilligheten bland dem är starkare i dag än tidigare, man håller krampaktigt fast vid en väldigt aggressiv ton. På sociala medier blir jag ofta mörkrädd när jag märker att folk verkligen inte vill lyssna eller förstå. De vill inte heller se sin egen roll, det är som om vi är tillbaka på 1600-talet. Då jagade man häxor, nu är det andra oliktänkande. Upp på bålet med dem bara!
Å andra sidan:
– Samtidigt är den andra sidan så otroligt mycket större nu är någonsin tidigare i mänsklighetens historia. Det finns så många människor som verkligen vill fylla den här pluttiga planeten med något gött, med värme och kärlek. Som säger: ”Nu tar vi oss en kaffe och njuter av dagarna vi har här, för sedan är de borta”.
Detta är HBTQIA+
HBTQIA+ är ett samlingsbegrepp för personer som avviker från samhällets normer rörande sexualitet eller könsidentitet. Förkortningen står för homosexuella, bisexuella, trans, queer, intersex och asexualitet. Plustecknet visar att det även finns fler termer inom det här paraplybegreppet.
Rickard Söderberg om uppväxten i Halmstad
Rickard växte upp i Halmstad tillsammans med sina föräldrar och tre äldre syskon. Han beskriver sitt föräldrahem som öppet, tolerant och ett ställe där villkorslös kärlek bodde. Även om han genom åren tvingades utstå mobbning från de jämnåriga i skolan, visste han att han alltid hade en trygg famn att komma hem till.
– Jag minns när jag gick i trean i mitten av 80-talet och ville gå sminkad till skolan. Då sa min mamma bara ”vad fin du är”. Det hela var väldigt odramatiskt och så är det fortfarande. Min mamma och pappa bor fortfarande kvar i föräldrahemmet, de fick sina vaccinsprutor i februari så under påsken var vi där och hälsade på dem. Det var jättefint att kunna umgås ordentligt igen.
De arga behöver ju i regel också en kram
Men även om föräldrahemmet alltid har präglats av en känsla av att man duger och är älskad som man är, har samhället inte sett ut på samma sätt. Som debattör och hbtqia+rättsaktivist har Rickard ibland blivit hårt åtgången av de som sett honom som en motståndare.
I dag vill han helst inte prata så mycket om det som varit.
– Jag är inget offer. Jag vill inte förminska det jag har varit med om, men det är en västanvind i jämförelse med hur oerhört tufft så många andra har det. Det enda jag kan göra nu är att arbeta vidare och använda min plattform för att hjälpa andra.
Har slutat gå i strid mot hbtqia+motståndarna
Men att de tidigare upplevelserna har påverkat honom på något plan sticker han inte under stol med. Att han i dag lever med skyddad adress är en av de praktiska följderna av det han utsatts för, men även inombords har något hänt.
– Det som har format mig mest är insikten att när jag själv slutade gå i strid och istället försökte mötas och försonas med de mest aggressiva, då blev allting betydligt lättare för mig själv. Dessutom blir det inte lika roligt för dem att trycka till mig då, jag är mer avväpnande nu när jag inte längre går i konfrontation med dem.
Samtidigt är det inte lätt att alltid behålla lugnet och försöka att inte agera i affekt.
– Jag lyckas de dagar då jag är ”on top of things”, men det är jag ju inte alltid. Och då faller jag ner i ett mörkt hål igen. Då har jag ett oerhört stort behov av ensamhet, stillhet, trygghet och att bara sitta på soffan. Det som jag ändå tycker är fint med det här är att jag har lättare att förstå de som har det riktigt tufft i dag. Min känsla för dem och min vilja att arbeta för dem är så mycket större tack vare det jag gått igenom.
Vill skapa en bättre värld och tillvaro
Styrkan och orken att fortsätta ta diskussionen och vara en röst åt dem som ingen röst har, hittar Rickard i sin övertygelse om att det går att skapa en bättre värld. Han säger sig ha en ”okuvlig vilja” att leva i en skönare värld, en härligare vardag.
I många andra länder finns det personer som inte vågar gå ut, som blir förföljda och till och med dödade bara för att de är förälskade
– Och det gäller ju alla – jag vill att så många som möjligt ska få uppleva en vardag med lugn och inte behöva vara rädd eller känna sig ensam eller arg. De arga behöver ju i regel också en kram, men det är svårt att komma dem nära eftersom man blir nerslagen på kuppen, säger han med ett skratt.
Skyddet för hbtqi-personer den viktigaste frågan
Han framhäver att den absolut viktigaste frågan i dag är hur man ska stärka skyddet för hbtqi-personer internationellt. Även om vi i Sverige fortfarande har en bra bit kvar innan vi har uppnått ett helt tolerant och jämställt samhälle, har vi ändå kommit väldigt långt jämfört med många andra länder, konstaterar Rickard.
– Den kraften och styrkan som vi har fått tack vare de rättigheter vi har här, måste vi använda och kanalisera för att hjälpa så många andra som möjligt. I många andra länder finns det personer som inte vågar gå ut, som blir förföljda och till och med dödade bara för att de är förälskade. Och det är helt bisarrt.
Här hemma i Sverige finns det också saker att jobba med. Att homosexuella män fortfarande omges av speciella regler när det gäller blodgivning, möjligheten för transpersoner att genomgå könskorrigering och den psykiska ohälsan bland hbtqi-personer, är några exempel som Rickard tar upp.
– Men i övrigt handlar det om att outtröttligt lyfta frågan om vilken värld vi vill ha, hur vi får den mer färgstark och tolerant och ljuvlig – och hur vi alla kan bidra till det.
Rickard Söderberg om stödet från Lill-Babs
Vid sidan av sitt samhällsengagemang är det naturligtvis för musiken som Rickards hjärta bankar. Han utbildade sig först till pianist, men det är framför allt som operasångare kan är känd för den breda publiken. Förutom mängder av operascener har vi också sett honom i underhållningsprogram i tv, som Let's dance, Körslaget och nu senast Hjälp! Jag ska gå på opera. På Instagram har han en stor följarskara och i dag är Rickard en av de mest folkkära artisterna vi har i Sverige. Det är en roll som har tagit honom ett tag att vänja sig vid.
Det hade varit en jättelång period där jag hade jobbat sju dagar i veckan från klockan sju på morgonen fram till midnatt
– Jag har haft några mentorer som har hjälpt mig på vägen. Barbro Svensson var en som hjälpte mig väldigt mycket, jag kunde anförtro mig åt henne. I början när jag till exempel lade ut ett inlägg på sociala medier och fick tusen kommentarer, så satt jag uppe på nätterna och svarade på varenda en. Men det fungerar inte i längden, så jag har fått lära mig att skapa ett utrymme som bara är för mig och där jag får ta hand om mig själv lite.
Rickard Söderberg om utbrändheten
Att prioritera sig själv har inte alltid varit lätt. Under många år arbetade Rickard så gott som varje dag året runt. Han och maken Anders har inte haft mer än tre semesterdagar ihop sedan de gifte sig för 15 år sedan och en dag sommaren 2019 tog det hektiska livet plötsligt ut sin rätt. Rickard stod på scenen i Borgholm och uppträdde inför hela kungafamiljen, en enorm publik och tiotusentals tv-tittare på kronprinsessan Victorias födelsedag.
– Det var en så absurd situation att stå där inför kungafamiljen i ett så högvibrerande ögonblick för att göra mitt jobb, som jag älskar, och samtidigt känna att det inte är där jag vill vara. Det hade varit en jättelång period där jag hade jobbat sju dagar i veckan från klockan sju på morgonen fram till midnatt. Även om jag inte alltid har stått på scenen var tanken igång hela tiden, den kopplade aldrig av. Och ju mer stressad jag blev, desto mer slarvade jag med det jag vet är viktigt för mig – att äta rimlig mat, att träna ibland och att meditera. Det här blev kulmen på den perioden.
Drabbades av inflammation i hela kroppen
Rickard gick in i väggen. Han drabbades av en allvarlig stressrelaterad inflammation i kroppen, hade skyhögt blodtryck och inte långt ifrån att drabbas av diabetes typ 2. Rickard insåg att det krävdes en rejält livsstilsförändring för att få rätt på både sin kropp och sitt inre. I augusti släpper han boken Transformation som handlar om just den här resan att hitta sig själv igen. Till viss del handlar det om kost och träning, men Rickard poängterar att det är den inre resan som betyder mest.
– Hur jag tar mig an mig själv är det största. Jag har hittat en metod som fungerar för mig, där jag ser framför mig sju fyrtorn som symboliserar olika saker. Så fort jag blir ledsen, stressad eller tappar fotfästet kan jag se dem tydligt framför mig. När det stormar som mest kan jag titta på fyrtornet som står för stillhet och då vet jag att jag behöver andas och meditera. Ett annat fyrtorn är musik. När det är kaotiskt kan jag glömma bort vad musiken gör för mig och varför jag skapar musik, men fyrtornet påminner mig. Det är sju nycklar som hjälper mig att navigera på mitt livs hav.
Men han erkänner att det ibland går så höga vågor att det kan vara svårt att hålla fast vid metoden.
– Det är klart att det ibland stormar så mycket att man kapsejsar och kräks över kanten. Men jag blir allt skickligare på att styra min egen båt, det går lättare att parera de stora vågorna.
World pride & Eurogames
World pride och Eurogames kommer att hållas i Köpenhamn och i Malmö 12–22 augusti 2021, under det gemensamma namnet Copenhagen 2021.
Eurogames 2021 är ett HBTQIA+inkluderande sportevenemang med 6000 deltagare i 29 olika idrotter som hålls 18-20 augusti.
Mer info, kontinuerligt uppdaterad eventkalender och mycket mer finns på på copenhagen2021.com och malmopride.com
Vill inspirera med sin nya bok
Att våga säga nej till jobb eller andra uppdrag är en viktig lärdom Rickard har gjort sedan kraschen. Under pandemin har de flesta av hans gig och konserter skjutits upp eller ställts in och han har fått en chans att verkligen fundera över vad som är viktigt för honom. Nu hoppas han att hans kommande bok ska kunna ge något till andra som också söker sin väg.
Du kommer att hitta din plats, din väg, ditt jag även om det känns helt horribelt just nu
– Jag vet att jättemånga lever med en stress på insidan. Och jag hoppas att min bok kan ge inspiration till dem att bygga om inte en fyr så kanske en liten snölykta, eller vad som nu funkar för just dem.
Rickard Söderberg om sin nya tatuering
Rickard är nytatuerad när vi träffas. På sin vänstra överarm stoltserar numera världens starkaste björn, Bamse. ”Om man är stark måste man också vara snäll” är Bamses motto och det försöker Rickard också leva efter. Med sin plattform och det genomslag han får, känner han ett visst mått av ansvar att både dela med sig av sina insikter och stå upp för det han tror på. För de som ännu inte hittat sin plats i hbtqi-världen och som kanske är rädda för att ge sig ut i den, har Rickard ett råd.
– Om man är ung och ”outkommen”, försök att hitta någon som du kan prata med och som kan ta fajten för dig. Vi är många som är beredda att göra det. Det låter som en klyscha, men vi har alla varit där du är och vi vet att det blir bättre. Du kommer att hitta din plats, din väg, ditt jag även om det känns helt horribelt just nu. Solen går upp igen, den gör verkligen det.
Det här är Rickard Söderberg
- Ålder: 46 år
- Bor: I Malmö tillsammans med maken Anders
- Gör: Operasångare och hbtqia+debattör
- Aktuell: Med boken Tranformation, som kommer ut i augusti 2021.