Rädda klimatet med frukt och grönt
Sverige stod i lågor under sommaren med allvarliga konsekvenser som följd. Samtidigt kom klimatlarm om att det snart kan vara för sent att förhindra de negativa konsekvenserna av den globala uppvärmningen.
I ett sådant läge är det lätt att bli passiv och känna att det inte är lönt att anstränga sig. Men inget kunde vara mer fel, åtminstone enligt forskare och myndigheter. Faktum är att dina livsval tillsammans med miljontals andra individers, har en stor betydelse.
Ät mindre kött
Ett sätt att mildra din klimatångest är att tänka med magen. För den mat som du äter kan vara en klimatbov, men också en superhjälte. Åsa Brugård Konde, nutritionist vid Livsmedelsverket, betonar att det finns en huvudregel för att vara mer klimatsmart. Mat från växtriket är, till skillnad från kött, klimatsmart. Men även inom växtriket finns det bättre eller sämre val.
– Svenskodlat är nästan alltid det mest klimatsmarta, eftersom en stor del av utsläppen av växthusgaser kommer från transporter. Generellt sett bidrar transporter med en relativt liten del av utsläppen, men eftersom de totala utsläppen för vegetabiliska livsmedel är så små spelar det en något större roll för just grönsaker och frukt, säger Åsa Brugård Konde.
Fossilfria växthus
Men det handlar inte bara om var livsmedel är odlade utan även hur.
– Om odlingen görs i fossiluppvärmda växthus kan svenskodlade grönsaker vara ett sämre alternativ än grönsaker som är odlade på friland i något annat land. Men i ett internationellt perspektiv ligger den svenska växthusodlingen klimatmässigt mycket bra till. Det beror på att energiförbrukningen minskat kraftigt samtidigt som användningen av förnybara bränslen ökat, säger Åsa Brugård Konde.
Så klimatsmart är dina vegetabiliska köp
1. Baljväxter, rotfrukter och kål som är lagringsdugliga och tåliga är allra bäst, tillsammans med närodlad frukt och bär.
2. Salladsgrönsaker av olika slag är näst bäst.
3. Exotiska frukter som transporteras med båt
4. Sämst är och exotiska frukter som transporteras med flyg (till exempel blåbär och hallon på vintern)