Psykologen: Så blir du av med din finansfobi
De flesta av oss har någon gång känt lätt panik när en räkning dimper ner i brevlådan eller om ens ekonomiska situation plötsligt förändras. Det är helt normalt. Men för väldigt många människor är blotta tanken på den egna privatekonomin så ångestframkallande att en enkel koll på kontot eller att betala räkningar blir extremt obehagligt – även om allt ser bra ut. En del personer utvecklar en rejäl finansfobi.
Enligt en undersökning som gjordes av professor Brendan Burchell vid universitetet i Cambridge 2003 lider uppemot hälften av alla britter av en eller annan form av finansfobi. Även om vi inte vet exakt hur det ser ut i Sverige så ger den brittiska undersökningen en hint om att finansfobi är ett mycket utbrett problem.
Det obehag som fobin framkallar kan få många att helt undvika sin ekonomi, vilket på lång sikt kan få stora personliga och ekonomiska konsekvenser. Och nej, det handlar inte bara om personer med låg inkomst och minussiffror på kontot. Finansfobi finns i alla samhällsklasser och kan drabba såväl miljonärer som låginkomsttagare.
Finansfobi kan leda till ångest
Fobin kan ta sig många olika uttryck. Alltifrån känslor, automatiska tankar, kroppsliga reaktioner och beteenden påverkas när privatekonomi kommer på tal. Det menar psykologen Emilie Assentoft, som arbetat med många människor som lider av olika former av fobi och ångest. Utöver oro och fysiska ångestkänslor såsom spänningar, ökad puls, illamående och magont nämner Emilie några av de automatiska tankar som kan uppstå när man ska logga in på sin internetbank. ”Jag vet inte hur man hanterar sånt här, det kommer aldrig lösa sig, det blir för mycket för mig”, är några exempel.
Man kan också få problem med dålig självkänsla och återkommande ångest och stress
Tankarna som kommer när man utför bankärenden kan vara så överväldigande att ångesten tar över. Det kan leda till ett beteende där man undviker att förhålla sig till sin ekonomi. Personer med finansfobi vet sällan hur mycket de har på sina konton och de får ofta betalningspåminnelser på grund av obetalda räkningar. Det betyder dock inte att ekonomin inte finns med i deras tankar.
– Man kan tänka mycket på sin privatekonomi utan att göra något åt den. Man går och undrar hur kontot egentligen ser ut och känner skuld över att man inte gör
något, förklarar Emilie Assentoft.
Konsekvenserna av att undvika sin ekonomi kan i värsta fall bli stora. Man kan till exempel hamna hos Kronofogden med obetalda räkningar eller förlora bostaden om lånen inte betalas av i tid.
– Om man är konstant nervös över sin ekonomi går man miste om en stor del glädje i vardagen. Man kan också få problem med dålig självkänsla och återkommande ångest och stress. Det kan lätt gå ut över relationer och parförhållanden om man aldrig får rätt på sin ekonomi och till exempel ofta måste låna pengar, berättar Emilia Assentoft.
Överdriven kontroll vid finansfobi
Om du nu tänker att du minsann inte lider av finansfobi eftersom du hela tiden kollar din internetbank så blir du kanske förvånad. Detta beteende är enligt Emilie Assentoft också en form av finansfobi.
– Fobin kan också ta sig i uttryck att man kollar sina konton överdrivet mycket, nästan som besatt, men utan att göra någonting åt eventuella problem. Konstant kontokoll kan vara ett sätt att underhålla ett dåligt självförtroende kring ekonomin, säger Emilie om denna typ av beteende.
Det finns också en del finansfobiker som försöker kontrollera sin ekonomi genom att spara en massa pengar utan att det egentligen behövs. Känslan av att inte ha koll på sina pengar kan leda till att man sparar in på inköp, som till exempel mat.
Det blir väldigt konkret när en siffra bekräftar för en om man är en bra person eller inte
– Om man sparar för mycket slutar man unna sig. Man berövar sig själv på en massa härliga och roliga saker i vardagen för att man tycker att man inte har råd. Det kan också gå ut över ens hälsa om man inte använder pengarna på nödvändiga saker. Det kan till exempel vara tandläkarbesök, medicin eller bra mat som man sparar in på, trots att många lätt skulle ha råd med dessa saker om de bara hade en bättre överblick över ekonomin.
Ekonomiska problem kan ärvas
Att ha finansfobi behöver inte nödvändigtvis betyda att man har ekonomiska problem. Visst kan det få konsekvenser om man inte an passar sig efter sin situation, men man kan absolut ha en stadig inkomst och balans i ekonomin och ändå känna oro när elräkningen ska betalas.
Enligt Emilie Assentoft finns det underliggande övertygelser som gör att man utvecklar fobin. De ligger och lurar i vårt undermedvetna och kommer upp till ytan när det är dags att ta hand om finanserna.
– Det kan vara tankar som ”jag måste ta tag i allt på en gång, annars är det inte bra nog” eller ”om jag inte har kontroll över ekonomin så betyder det att jag inte är tillräckligt bra som människa”. Det kan också vara tankar om att man inte förtjänar att ha det bra och därför måste leva i ett kaos.
Är man övertygad om att man inte är bra nog som människa så länge man inte har stenkoll på ekonomin blir det mycket som står på spel när man bara ska kolla sitt saldo.
– Det blir väldigt konkret när en siffra bekräftar för en om man är en bra person eller inte. Saldot på kontot blir för många en bekräftelse på deras värde som människor, förklarar Emilie.
Hon förklarar vidare att dessa tankemönster kan vara nedärvda från föräldrar som själva haft problem att hantera sin ekonomi. Det kan ha inneburit att man inte pratat om ekonomi i hemmet och att man därför inte fått något naturligt förhållande till saken.
Höga krav bakom finansfobi
Finansfobin kan också bero på höga krav och normer som kommer både från samhället och från en själv.
– Även om man inte pratar så mycket om det är det väldigt många som har dålig självkänsla på grund av vad de tjänar. Vi lever i en materialistisk värld där fokus hela tiden ligger på att man ska tjäna mer och mer, säger Emilie Assentoft.
Det blir lätt en ond cirkel där man hela tiden hoppas att det ska stå något annat på kontot, och oavsett vad siffran visar är man aldrig nöjd. Det underblåser fobin, eftersom man aldrig känner ett lugn och därmed aldrig får en positiv känsla av sin ekonomi.
Ett steg i att övervinna fobin är därför enligt Emilie Assentoft att fira de små segrarna och vara tacksam över det man faktiskt har tjänat. Annars blir det en nedåtgående spiral som bara leder till mer ångest och stress kring privatekonomin.
4 sorters finansfobi – känner du igen dig?
1. Den shoppingberoende
Har du problem med att styra dina inköp kan du utveckla finansfobi, eftersom det ger en dålig överblick över ekonomin.
2. Den snåla
Om du håller hårt i dina pengar finns det risk för finansfobi eftersom du är en person som har stenkoll på dina ekonomiska förhållanden och där varje liten extrautgift kan rubba din kontroll.
3. Den oorganiserade
Har du svårt att betala räkningar och allmänt svårt att organisera ditt liv kan det leda till finansfobi. Betalningspåminnelser och ett konto du inte har så bra koll på kan generera ångest när ekonomin ska ses över.
4. Pessimisten
Om du är en person som alltid befarar det värsta kan du lätt få ångest av internetbanken, eftersom du då alltid tänker det värsta även om din ekonomiska situation. Det finns aldrig tillräckligt mycket på kontot och att kolla saldot kan framkalla ångest.
Psykologen: Så blir du av med din finansfobi
Emilie Assentoft, ger sina bästa råd till dig som vill få en sundare relation till din privatekonomi.
1. Skriv ner tre negativa tankar som dyker upp när du ska hantera din ekonomi.
2. Hitta på tre alternativ som du kan tänka i stället, som är mer stöttande och kärleksfulla mot dig själv. Till exempel: Jag är är en bra människa oavsett hur mitt saldo ser ut, och jag kan hantera det oavsett vad.
3. Skjut upp bekymren och bestäm en tid då du tänker på ekonomin, i stället för att grubbla hela tiden.
4. Känn efter var i kroppen ångesten sätter sig och tala till den som om den vore ett litet barn som behöver lugnas. Säg att det är okej att den är där, och fråga vad den behöver just nu.
5. När du känner ångest, gör en övning där du föreställer dig att en person du litar på säger saker som du behöver höra.
6. Skriv ner varför det är viktigt för dig att få ordning på din ekonomi och vad som är din övergripande uppfattning om den. Det kan hjälpa dig att få ett tydligare syfte med att ordna dina finanser.
7. Gör en budget och få en överblick över din ekonomi. Använd ovanstående övningar om det blir för mycket att hantera på en gång.
Camilla Rønde: ”Fobin över ekonomin begränsar mig”
Precis innan Camilla Rønde ska kolla sin internetbank stiger hennes puls och kroppen fylls av oro. Tanken på vad som väntar henne så snart hon loggat in blir överväldigande.
Precis som många andra har Camilla ett ångestladdat förhållande till sin privatekonomi.
Camilla Rønde pendlar mellan två olika sorters finansfobi. Vissa perioder kollar hon internetbanken flera gånger per dag.
– Det blir nästan maniskt. Men det betyder inte att jag blivit bättre på att spara, förklarar Camilla.
Andra perioder ignorerar hon kontot totalt och undviker att bemöta siffran på skärmen.
– När man loggar in blir man på ett sätt konfronterad av sin egen oansvarighet, berättar Camilla, som är långt ifrån ensam om att fasa över att se sin privatekonomi i ögonen.
När Camilla kollar kontot handlar det inte bara om hur mycket pengar hon har kvar.
– Internetbanken symboliserar livets möjligheter, menar Camilla.
Privatekonomi förknippat med skam
Att inte ha kontroll över ekonomin betyder för henne att hon inte har kontroll över sitt liv. Och att kolla saldot på kontot påverkar henne även på andra negativa sätt.
– Jag jämför mig lätt med personer på Instagram och andra sociala medier som jag ser reser till exotiska destinationer eller köper dyra saker.
Hon menar att privatekonomi är förknippat med skam eftersom det finns en föreställning om att det är något man ska ha kontroll på hela tiden.
Camilla Rønde har precis köpt hus med sin partner och banken har godkänt deras ekonomi och kontrollerat att allt är i sin ordning. Men trots bankens godkännande känner hon att hon inte har kontroll över situationen. De senaste månaderna har hon ägnat mycket tid åt att räkna på om de kommer ha råd att äga ett hus. Det har fått Camilla att ifrågasätta om hennes finansfobi kanske är begränsande.
– Jag har ställt mig frågan om jag överhuvudtaget klarar av att äga något, om jag alls borde köpa ett hus – även om ekonomin tillåter det, säger hon.
Men nu har Camilla trots allt köpt huset och på så sätt försökt att inte låta sig hämmas av sin fobi för privatekonomin.
Av Laura Nicolaisen
Svensk bearbetning: Elin Samuelsson