Psykologen: Därför behöver vi fredag den 13:e
En till tre gånger varje år inträffar fredag den trettonde.
Även om många av oss fått för oss att ”otursdagen” har en lång historia, är det en relativt ny företeelse.
Historiskt sett har 13 setts som ett olyckstal och fredag som en otursdag. Men det var först på 1800-talet som de två otursbringarna sammanfördes, enligt folklivsforskaren Bengt af Klintberg.
Flera bibliska kopplingar
Kristendomen har också gjort sitt och det finns flera bibliska kopplingar.
Vid Jesus sista måltid var de tretton runt bordet och Jesus korsfästes på en fredag.
Eva sägs ha frestat Adam på en fredag. Abel ska dessutom ha blivit mördad av sin bror Cain just fredag den 13, skriver National Geographic.
Katastrofer fredagen den 13:e
Genom historien har också flera katastrofer inträffat just den här dagen:
Fredag den 13 maj 1927 kollapsade den tyska aktiemarknaden. Kollapsen blev startskottet för ”den stora depressionen” och just denna fredag brukar därför benämnas som den ”Svarta fredagen”.
Fredag den 13 juni 1952 sköts ett svenskt spionplan med åtta besättningsmän ombord ner nära gränsen till Sovjetunionen. Den försvunna DC3:an var länge ett mysterium och först 1991 erkände Sovjetunionen att flygplanet hade skjutits ner.
Fredag den 13 januari 2012 gick kryssningsfartyget Costa Concordia på grund utanför Italiens kust. 32 människor fick sätta livet till i olyckan.
Men på samma sätt går det förstås att argumentera för att 11 september är en riktig otursdag med händelser som terrordådet 2001, Anna Lindhs död och att passagerarfärjan M/S Estonia beställdes av rederiet just detta datum.
Sker fler olyckor den 14:e
Per Johnsson, psykolog och lektor vid Lunds universitet, är inte förvånad över att dagens moderna människa tycker att fredag den trettonde fortfarande är laddat. Han beskriver det till och med som meningsskapande.
– Det är någonting med siffran 13 och någonting med fredag. Sedan har det spridit sig till andra människor. Vi har satt upp vissa datum när risken för att det ska hända hemska saker är högre. Även om vi rent faktiskt vet att det inte är så kommer vi vara lite extra försiktiga. Och om det faktiskt händer något har vi fått en superhärlig förklaring. De skapar ordning och reda, säger han.
När Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) tog fram statistik över antalet utryckningar som räddningstjänsten gjorde just fredag den 13 kunde de slå fast att lördag den 14 generellt sett är en värre olycksdag. Generellt gör räddningstjänsten ungefär 6,6 procent fler utryckningar än fredag den trettonde, rapporterade SVT 2015.
Kostar miljontals kronor
I USA beräknas miljontals kronor gå förlorade just detta datum, eftersom människor ändrar sina beteenden just den här dagen. Vissa undviker att resa, andra vill inte genomföra affärer eller göra stora köp på grund av datumet, skriver National Geographic.
I en undersökning, som YouGov gjort på uppdrag av Försäkringsbolaget If, svarade nästan var tredje person att de är skrockfulla. Fler kvinnor än män upplevde sig själva som skrockfulla. Sju av tio uppgav att de undviker att lägga nycklar på bordet. Lika många undviker att gå under stegar och nästan hälften sa sig spotta när de ser en svart katt.
Positiva effekter med skrock
Men Per Johnsson ser ingen större fara med viss skrockfullhet och fenomen som fredag den trettonde. Han tror snarare att det kan ha positiva effekter.
– I grunden är det inte farligt. Jag tycker också att man ska ha stor respekt för människor som är lite försiktigare och inte håna dem utan ta dem på allvar. Ur ett psykiatriskt perspektiv kan jag däremot se faror när personer tar för många sådana myter och stänger in sig i sin egen värld. När du alltid måste kliva ur sängen med vänster fot först eller spola vatten i fem minuter. Men handlar det om friska förhållanden, där man har ett par stycken som höjer uppmärksamheten är det väl bara bra.
Verktyg mot slumpen
Inom psykologin används uttrycket kausalitet – när orsak och verkan inte hänger ihop. Att du ser en svart katt springa över vägen och sedan nås av beskedet av ett dödsfall har inget verkligt samband. Eller att vi är extra otursförföljda bara för att fredagen råkar infalla just den 13.
– Men det hjälper oss och ger oss en förklaring och får allt att inte verka så slumpmässigt. Vi behöver det, säger Per Johnsson.
Han skulle till och med kunna tänka sig att det var bra om det fanns fler dagar som påminner om fredag den trettonde.
– Den här typen av myter lever kvar för att de har någon form av betydelse. Och om det kan få folk att vara mer försiktiga och inte bara kliver rakt ut i gatan utan tittar sig lite mer noga för, eller vara mer försiktiga när de kör bil så är det bra. Skulle det ändå hända något har man en förklaring.
Då infaller fredag den trettonde 2018-2020
2018:
fredag den 13 april
fredag den 13 juli
2019:
fredag den 13 september
fredag den 13 december
2020:
fredag den 13 mars
fredag den 13 november
Fobi för fredag den 13:e: Triskaidekafobi
Triskaidekafobi är en irrationell, stark rädsla för situationer, platser eller föremål som kan knytas till talet 13.
På engelska brukar fobin benämnas som paraskavedekatriaphobia eller friggatriskaidekaphobia.