Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Professor: Därför skiljer sig allt fler kvinnor över 60

22 mar, 2023
author Cecilia Gustavsson
Cecilia Gustavsson
Sverige sticker ut när det gäller skilsmässor – de senaste 20 åren har antalet 60-plussare som skilt sig nästan fördubblats.
Bland kvinnor är en orsak att de tröttnat på att göra det mesta hushållsarbetet, och att de anser att mannen blivit en soffpotatis.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Grey divorce, alltså grå skilsmässa är ett begrepp för fenomenet. Var femte person i Sverige över 60 är nu skild.

Se också: Ekonomiska kvinnofällor att se upp för i skilsmässanBrand logo
Se också: Ekonomiska kvinnofällor att se upp för i skilsmässan

– Eftersom vi lever längre känner allt fler att de vill ha ut något annat av de sista åren i livet, säger Peter Öberg, professor i socialt arbete vid Högskolan i Gävle.

Han och kollegan Torbjörn Bildtgård vid Stockholms universitet forskar om äldres relationer.

Det finns flera orsaker till att allt fler äldre bryter upp från äktenskapet, men den ökade livslängden är en viktig förklaring. En annan – som påverkar kvinnor mer – är ekonomin. Sedan kvinnor kom ut på arbetsmarknaden på allvar har fler ekonomisk möjlighet att leva ensamma.

Peter Öberg, professor i socialt arbete vid Högskolan i Gävle.

– Som en av kvinnorna svarade i studien på frågan varför hon velat skilja sig: ”För att jag kan” säger Peter Öberg.

Längtar efter ett aktivt liv

Just pengar ingår i de viktigaste övervägandena innan den som vill bryta upp tar beslutet.

– Många kalkylerar rationellt om olika fördelar och nackdelar. Har jag råd? Måste jag lämna huset? Vad tycker vuxna barn och föräldrarna, om de lever?

En del i forskningen ”Förändrade intimitetsformer bland äldre” är djupintervjuer med 37 personer som skilt sig efter 60. En könsskillnad var att kvinnorna längtade efter ett mer aktivt liv.

Annons

– De beskrev exet som en soffpotatis medan de själva ville resa, gå på kulturevenemang, förverkliga sig och träffa vänner. De tyckte inte att de gjorde något tillsammans i äktenskapet, berättar Peter Öberg.

– Flera hade också tröttnat på att ha huvudansvar för hemmet. En berättade ”Jag har gjort frukost till honom i 30 år, han har gjort det till mig tre gånger”.

Fanns det något i studien som förvånade dig?

– Ja, vi trodde att fler skulle beskriva beslutet som gemensamt, att de växt ifrån varandra. Men många talade i stället om ex-partnerns fel och brister, som att det var det som förstört äktenskapet. En del gav sina ex diagnoser.

Vem som verkligen initierat skilsmässan är ofta svårt att säga, menar forskarna. Om en av makarna varit otrogen till exempel, och den andra då vill skiljas – vem var det som tog första steget?

Barnbarn håller ihop par

I Sverige har attityderna till hur man ska leva ändrats enormt de senaste decennierna. Det märks på att många äldre som skilt sig väljer att vara singlar eller särbo. Speciellt kvinnor föredrar att bo för sig själva.

En del ser en chans att hinna hitta en ny kärlek, andra vill helst leva ensamma och oberoende.

Av de som intervjuades ett till åtta år efter skilsmässan var 59 procent singlar, 22 procent särbo, 16 procent sambo och bara en procent omgifta.

Hälften av de som intervjuats hade tagit initiativet, hälften hade blivit lämnade.

– Det är en vattendelare, så klart. Av de som blivit ”dumpade” hade en del en mörk syn på sin ålderdom. De beskrev det som om de blivit kastade på sophögen, eller att partnern fått leva det liv efter pensionen som de planerat tillsammans, fast med en annan. Men i slutändan var ändå många positiva till skilsmässan efter att det gått något år, säger Peter Öberg.

En faktor som får par att trots allt hålla ihop märktes tydligt: Gemensamma barnbarn. Flera som skilt sig saknade att vara ett par för barnbarnen.

De som intervjuades var mellan 62 och 82 år, deras äktenskap hade varat mellan 10 och 51 år.

Annons