Prinsessans man fick kriminell smak för lyxliv
F
urst Rainier av Monaco, ex-kung Konstantin av Grekland, de svenska, norska och danska kungaparen var bara några av de prominenta gästerna på bröllopet när mannen av folket, landslagsspelaren och OS-medaljören Inaki Urdangarin gifte sig med den spanska prinsessan Cristina i oktober 1997.Paret hade lärt känna varandra under OS i Atlanta 1996 där Inaki försvarade de spanska färgerna i handboll.När den då folkkäre prinsessgemålen lade idrotten på hyllan för en framtid som entreprenör hade han en framgångsrik idrottskarriär bakom sig, han hade representerat Spanien i OS 1992, 1996 och 2000.Bedrägeri: Kriminella kapar svenska Facebook-kontonLäs mer
Djupt förälskade
Det unga paret, hertigen och hertiginnan av Palma, var djupt förälskade och fick i rask takt tre söner; Juan, Pablo och Miquel. Minstingen, den efterlängtade dottern Irene, föddes 2005.
Cristina och Inaki var moderna engagerade föräldrar som prioriterade barnen. Bilderna från den lyckliga tiden är många, också från de år då familjen bodde i Washington. Paret levde ett liv där exklusiva semesterresor, tjusiga kläder och storslagna middagar med fina viner var vardag.
2011 gick flyttlasset tillbaka till hemlandet och familjen köpte ytterligare en bostad, en flott villa i Barcelona. De kom hem till ett sargat Spanien, den ekonomiska krisen som svept över Europa hade tagit ett hårt grepp om landet. Korruptionen var utbredd och många förmögna skodde sig på de vanliga spanjorerna.
Gick rykten
I slutet av 2011 började det ryktas om att kung Juan Carlos yngsta dotter Cristina och hennes make var delaktiga i en stor ekonomisk härva. Det talades om att Inaki tagit stora summor från välgörenhetsorganisationen Nóos som arbetar för att fattiga barn och ungdomar ska få chansen att idrotta. Pengarna skulle ha flyttats till ett konto tillhörande makarnas privata företag.
Utredningen gav snart bevis på att Inaki hade flyttat 5,8 miljoner euro, närmare 60 miljoner kronor, från stiftelsens konto till sina egna. Det stod även klart att Inaki fört över avsevärda summor till sina konton i bland annat sydamerikanska Belize. Det befarades att han även gjort sig skyldig till penningtvätt och skattebrott. Misstankarna skvätte över på hustrun eftersom hon satt i Nóos styrelse och hade tillgång till bankkontona.
En husrannsakan i stiftelsens lokaler där Inakis dator gicks igenom visade också hur han drivit med kungafamiljen i olika mejlkonversationer.
Folkets vrede växte och kungahuset agerade snabbt. Juan Carlos lät meddela att svärsonen inte längre fick delta i officiella uppdrag. I sitt jultal poängterade monarken vikten av att rättvisan är likadan för alla, oavsett ställning i samhället.
Ute i kylan
Utredningen av den omfattande härvan tog tid men misstankarna mot prinsparet lindrades inte.
I juni 2014, efter det att bilder från Juan Carlos lyxiga jaktresa i Botswana läckt ut till pressen och det avslöjats att regenten haft en lång rad älskarinnor, abdikerade han. När tronarvingen Felipe kröntes i juni 2014 fanns Cristina och Inaki inte med på gästlistan. Ett år senare förlorade paret sina titlar. De var ute i kylan redan innan dom fallit.
Familjemedlemmarnas utsvävningar har slagit hårt mot den spanska monarkin, men kung Felipe och drottning Letizia, har lagt mycket möda på att läka de blödande såren.I januari 2016 inleddes förhandlingarna på Mallorca där 18 personer åtalades. Det var första gången sedan monarkins återinförande i Spanien 1975 som en medlem ur den kungliga familjen stod inför rätta.Under rättegången bildades spontana demonstrationer utanför domstolen och Cristina och Inaki fick symbolisera elitens korruption.Ingela Jansson satt 2 940 dagar i etiopiskt fängelseLäs mer
Åklagaren yrkade inledningsvis på att Urdangarin skulle dömas till 19,5 års fängelse för grov ekonomisk brottlighet. Prinsessan Cristina riskerade åtta år bakom lås och bom.
När hon hördes av rätten bedyrade hon sin oskuld och hävdade även att maken var oskyldig. Men bevisen visade annat.
Inaki dömdes till sex år och tre månaders fängelse. Han överklagade och straffet lindrades något, till fem år och tio månader. Cristina dömdes till 2,5 miljoner kronor i böter.
När överklagandena var avklarade fördes Inaki i juni 2018 till fängelseanstalten Brieva i Ávila utanför Madrid. Valet av fängelse har makarna gjort tillsammans, de valde kvinnofängelset som har fem celler för män. Det betyder att Inaki inte behöver trängas med andra manliga fångar men ska i övrigt inte ha några fördelar.
Även om Cristina inte frihetsberövades för sin inblandning i korruptionshärvan har hon fått ett hårt straff. Spanjorerna har inte förlåtit sin prinsessa, makarnas extravaganta lyxliv tycks oförlåtligt.
Avsky och förakt
Folkets kärlek har förvandlats till avsky och förakt. Gator och idrottsarenor som hetat Cristina har fått nya namn.
Prinsessan får inte längre representera kungafamiljen, brytningen med brodern, kung Felipe tycks total och Cristina är inte välkommen till sitt barndomshem, det kungliga slottet Zarzuela Palace i Madrid.
Cristina har förlorat mycket av sina ekonomiska tillgångar och de flesta av sina många fastigheter. Hon bor i dag ensam med barnen i Genève. Men hennes syster, prinsessan Elena, står vid sin förskjutna systers sida trots att Cristina inte tycks ha några planer på skilsmässa. Hon står troget vid sin fängslade makes sida och är en av de mycket få som besöker honom i fängelset.
Text: Marita Wass
Foto: TT