Polisen rånade bank i julruschen
Vad gör man om det är jul, räkningarna hopar sig och man behöver lägga in ny värme i huset? Polisen Jaan Norrby valde att råna en bank.
17 december 2004 kom en maskerad och beväpnad rånare in på Nordeas kontor i Söderhamn. Den vettskrämda personalen instruerades på engelska att stoppa ner pengar i en svart säck. Med säcken på axeln tackade rånaren för sig med ett ”Merry Christmas” innan han försvann ut genom dörrarna med runt 700 000 kronor. Utanför banken tvingade han till sig en bil som stod med motorn igång och flydde från platsen.
Strax efteråt hade polisen larmats till platsen. Polisinspektören Jaan Norrby hängde på kollegorna för att ta upp jakten. När en annan kollega trillade i Söderhamnsån under spårningen följde Norrby med tillbaka till stationen. Rånaren låste där in bytet och sin förklädnad på sitt tjänsterum. Därefter återvände de båda poliserna till jakten på rånaren. När lokalpressen frågade om uppslag och spår var Jaan Norrby dyster. ”Jakten går inget vidare”, förklarade han.
Under veckan efter rånet greps ett par misstänkta men de hade inget med rånet att göra och släpptes. Under utredningens gång började polisen titta på andra möjligheter. Jaan Norrby hade satt sprätt på en hel del pengar sedan kuppen. Löst en del svåra räkningar inför julen och köpt en ny Volvo kontant för 219 000 kronor. När polismannen själv kände att marken började brinna under fötterna inställde han sig själv till kollegerna med det som var kvar av bytet. 178 000 kronor.
Han dömdes till fem års fängelse och blev av med sin polislegitimation.
– Det kändes absurt och fullständigt panikartat att veta att det var jag som var det kräk som gjort detta rån och att det nu var jag som jagade mig själv, har Jaan Norrby senare berättat i en P4-dokumentär.
Kämpade för jämställdhet-fälldes för våldtäkt
Göran Lindberg gjorde sig känd som en progressiv röst i polisvärlden. Polischefen propagerade för genusfrågor och ville ha in fler kvinnor i kåren och på chefsposition. En hållning som gav honom smeknamnet ”Kapten klänning” men även uppdrag som sakkunnig åt jämställdhetsombudsmannen bland annat. Som annorlunda röst i uniform blev Göran Lindberg en flitigt anlitad föreläsare med uppdrag i allt från från församlingshemmet i Robertsfors till FN-skrapan i New York. Så het var han.
Med tanke på hans höga ställning och profil höjdes många ögonbryn när hans telefonnummer dök upp bland kunder i en prostitutionshärva 2009. Då identifierades ett nätverk av män som köpt och sålt sex med unga kvinnor. Av konversationerna i gruppen att döma handlade det ofta om dominant och rått sex. Förnedring.
Polisen börjar spana på Kapten klänning. I januari 2010 observerar de hur Lindberg möter en 14-årig flicka han stämt träff med på en mack i Dalarna. Han grips av civila spanare. I väskan på sitt kontor har han koppel och bitbollar bland annat.
Träffen i Dalarna är bara en bråkdel av vad som ska läggas honom till last. Han döms i november samma år av hovrätten till sex års fängelse för grov våldtäkt, våldtäkt, köp av sexuella tjänster, försök och medhjälp till sexköp samt koppleri och misshandel. Göran Lindberg blev villkorligt frigiven ur fängelse 2015. Då hade han avtjänat två tredjedelar av sitt straff.
Se också: 4 spektakulära rymningar från fängelser
Narkotikapolis rattade smugglarliga
Jari Aarnio var Finlands egen supersnut. En burdust charmig man som ledde narkotikapolisens arbete i Helsingfors. Känd för att göra saker på sitt eget sätt men med resultat och ett snett leende. Aarnio var till och med så cool att när kriminella planerade ett attentat mot hans hem så avvärjde han planerna på egen hand.
Han kallades ”kejsaren” av kolleger och förekom flitigt i media där han levererade bra citat. En uppskattad kontakt att ha.
Som chef för narkotikapolisen var han också inkopplad i utredningen av en stor härva av smuggling från Nederländerna till Finland mellan 2011 och 2013. Tunnor med sammanlagt 800 kilo hasch hade smugglats mellan länderna. Flera personer greps i härvan men det kom också uppgifter som pekade åt ett bekymmersamt håll. Ligan hade styrts av en skuggfigur. Den mystiske Bölemannen som dragit i trådarna via ett tiotal mobiltelefoner. Aarnio hade även tidigare varit i milt blåsväder för sina operationer. Han agerade ofta på egen hand och lämnade lite insyn.
Nu kom det allvarligare uppgifter än så. Aarnio rörde sig med avsevärda summor kontanter och köpte bilar som andra byter kalsonger. Det luktade penningtvätt. Fler och fler liknande uppgifter nådde nu Aarnios kolleger och en utredning inleddes. Han kopplades till härvan med en undangömd telefon i garaget och ett slösaktigt leverne. Trots normala inkomster skulle Aarnio ha bränt en halv miljon Euro utan att kunna redogöra var de pengarna kom ifrån. Aarnios förklaring var att han fått pengarna av en sedermera död affärsman på en parkeringsplats i Helsingfors. Under en husrannsakan hittades en hink med 65 000 euro nedgrävda i polischefen trädgård. Aarnio hävdade att det rörde sig om planterade bevis och det fanns inga fingeravtryck på pengarna. Domstolen menade dock att Aarnio var identisk med den så kallade Bölemannen.
2016 dömdes han till tio års ovillkorlig fängelse för Tingsrätten för fem grova narkotikabrott och 17 andra brott. Då hade han redan tidigare dömts till tre års fängelse för mutbrott. I det här fallet handlade det om att han köpte in övervakningsutrustning till polisen från ett företag han själv var delägare i genom bulvaner. Under utredningens gång har Aarnio vidhållit sin oskuld och hävdat att kontakterna med smugglarna varit vanligt under cover-arbete. Nödvändigt för att kunna lösa uppgiften. Konkurrensen med Centralkriminalpolisen (Finlands NOA) ska också ha spelat in.
Se också: Krimfallen som skakade Sverige
Hösten 2020 har Aarnio ånyo stått inför rätta tillsammans med Keijo Vilhunen, en fälld kriminell gängledare och tidigare informatör åt polischefen. Den här gången misstänkt för att ha tigit om ett mord som begicks i kriminella kretsar 2003. Mordet på Volkan Ünsal begicks i Helsingfors och innebar att fyra personer dömdes till fängelse. Det mordet kopplas i sin tur till att Ünsal pratat med svensk polis om det uppmärksammade Arlandarånet 2012. Aarnio ska, enligt åklagare, ha känt till planerna på mordet men inte agerat . Enligt tingsrätten i Helsingfors gjorde Aarnio sig skyldig till ett så kallat oäkta underlåtenhetsbrott. Den forne polisen dömdes för mord till livstids fängelse. Domen har överklagats men oavsett utgång är kejsaren definitivt avsatt.
"Sveks" av fästmön-utförde massmord
I avdelningen poliser som utreder sig själv är Tore Hedin i särklass. Tore föddes 1927 och efter underbefälsutbildning på A 3 i Kristianstad kunde han få tjänst som vikarierande polis, eller extra fjärdingsman, på olika orter i Skåne. I951 höll Hedin i en utredning om en misstänkt mordbrand i Tjörnarp där mjölnaren Allan Nilsson brunnit inne. Något brott kunde dock aldrig stärkas. Det skulle senare visa sig att det var Tore själv som slagit ihjäl mjölnaren efter ett nattligt pokerparti. Men detta var alltså inte allmänt känt.
Året efter, när Tore var 25 år, hade han träffat en fästmö. I något sammanhang hade Tore misshandlat henne. Fästmön anmälde honom till polisen och Hedin såg antagligen sin karriär gå upp i rök. Nu mördade han henne, och även sina egna föräldrar samt flera andra som kom i hans väg. Han satte även eld på ålderdomshemmet i Hurva där fästmön arbetade innan han dränkte sig i intilliggande Bosarpssjön.
Han lämnade ett avskedsbrev efter sig i bilen vid stranden. Ett brev vars inledning blivit flitigt citerad i olika former.
”Telefonen ringer, polisen springer och letar efter mej, men mej hittar dom ej, men min övergivna bil har ni hittat nu och det är ju ändå något och vill ni lösa en gåta så leta i det våta, ifall ni tror att jag är där.”
I brevet tar Tore på sig mordet på mjölnaren men också hur han tänt eld på ett brygghus redan som 16-åring. Han förklarar att fästmöns svek varit den utlösande faktorn bakom massmordet .
”Nå, nu är klockan 04:00 den 22 augusti 1952 och nu slutar jag detta och min sorgliga levnad i hopp att bli förstådd och förlåten av dom som kan och har lust därtill. Glad, lugn och sansad går jag i döden, ty nu är allt uppfyllt.”
Källa: Populär Historia, Yle, Expressen, Aftonbladet