Nya Tiktok-trenden normaliserar övergrepp och tjatsex: ”Obehagligt att se”
– Den här typen av klipp glorifierar våld och cementerar bilden av mäns rätt till kvinnors kroppar, säger Cecilia Bödker Pedersen på organisationen Storasyster.
Videoklippen som publicerats på Tiktok visar hur mannen i förhållandet handgripligen släpar med sig sin fru eller flickvän, som inte vill ha sex, mot sovrummet för att han är ”redo för runda nummer tre”. De korta sketcherna som spelas upp ska uppenbarligen vara menade som skämt, men de lämnar en bitter eftersmak.
Instagramprofilen, regissören och producenten Henrik Wahlström uppmärksammade klippen den 21 mars:
Även Cecilia Bödker Pedersen, generalsekreterare på organisationen Storasyster som hjälper och stöttar personer som utsatts för sexuellt våld, har sett klippen flimra förbi i flödet och reagerat.
– Först blev jag bara trött och frustrerad. Jag orkar liksom inte med ännu en sådan här dum trend. Det är väldigt svårt att se vad som är roligt i det här. Den här typen av klipp glorifierar våld och cementerar bilden av mäns rätt till kvinnors kroppar, säger hon.
Förlöjligar kvinnor som säger nej
För Cecilia är det tydligt att klipp i stil med de här, oavsett om de är menade som skämt, normaliserar våld mot kvinnor.
– Det är obehagligt att titta på också för att man förlöjligar en kvinna som uttrycker vad hon vill, eller snarare vad hon inte vill – att ha sex. Det här är tänkt som ett skämt och kanske är tanken att det är så absurt att det inte kan hända på riktigt. Men det hemska är ju att det här händer precis varje dag. På det sättet normaliseras inte bara våld mot kvinnor, utan också tanken att våld mot kvinnor inte existerar.
Dessutom, menar Cecilia, förstärks könsstereotypa och förlegade uppfattningar om den manliga sexualiteten som aggressiv och den kvinnliga som passiv.
– Mannen framställs som en aktiv erövrare och kvinnan som den som tvingas gå med på sex mot sin egen vilja.
Kommit längre i diskussionen i Sverige
Klippen på Tiktok har publicerats av användare i USA. Cecilia tror att den här typen av ”skämt” skulle väcka betydligt starkare reaktioner här hemma om de kom från svenska användare.
– Jag tror inte att den här trenden skulle kunna uppstå i en svensk kontext, för jag tror att de flesta skulle reagera och inse att det är fel. Jag tror att vi har kommit längre än så i diskussionen om samtycke och det känns lite hoppfullt. Att vi reagerar innebär förhoppningsvis att medvetenheten om sexuellt våld har kommit längre här.
Skadligt för barn som själva utsatts
Tiktok används av en miljard internetanvändare varje dag. I Sverige är appen populär bland unga – enligt Internetstiftelsens undersökning från 2020 använder nästan hälften av alla ungdomar i åldern 12-15 år dagligen Tiktok. Cecilia på Storasyster ser en risk med att så många unga personer riskerar att exponeras för den här typen av innehåll.
– Ett problem är att barn som själva varit utsatta för sexuellt våld, tvingas titta på det här och se hur övergrepp normaliseras. De får se hur sexuellt våld framställs som ett skämt, att det inte förekommer på riktigt.
Skadligt för både killar och tjejer
Hon tycker att företagen som står bakom sociala medier som Tiktok borde ta ett större ansvar för det som publiceras och sprids på deras plattformar.
– Det här är solklart innehåll som inte borde få spridas, människor ska inte exponeras för det. Det är ju filmade övergrepp och hotfulla situationer, även om det framställs som skämt.
Enligt Cecilia är det uppenbart att den här typen av innehåll i sociala medier är skadligt både för killar och tjejer.
– De sunkiga normer som reproduceras här drabbar alla. Det är inte vettigt att killar får den bilden av hur en man ska vara, det aggressiva mansidealet mår ingen bra av. Samtidigt är det skadligt för tjejer som får lära sig att vara passiva och finna sig i att utsättas på det här sättet.
Hit kan du som utsatts för sexuellt våld vända dig för hjälp
Har du eller någon du känner utsatts för sexuellt våld? Hit kan du vända dig för hjälp, stöd och rådgivning:
- I akuta situationer ska du alltid ringa 112. Polisen kan komma till dig, ge råd, hjälpa till med en polisanmälan och se till att du får vård. Det är bra att polisanmäla ett sexualbrott så fort som möjligt, men det går också bra att göra det efteråt – även om det har gått lång tid sedan det hände. Om det inte är akut når du polisen på 114 14.
- Organisationen Storasyster erbjuder stöd och hjälp till den som utsatts på flera olika sätt, bland annat via chat, stödsamtal, samtalsgrupper, juridiskt stöd och medföljning till vårdinrättning och myndigheter. Läs mer på Storasysters hemsida.
- Den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen når du på 020 50 50 50. Här kan du få stöd men också information om vart du ska vända dig för att få ytterligare hjälp där du bor, som polisen, socialtjänsten eller en kvinnojour. Du kan vara anonym när du ringer till Kvinnofridslinjen.
- Föreningen Tillsammans erbjuder bland annat stödtelefon och stödgrupper till utsatta.
- På Brottsoffermyndighetens hemsida frivilligtsex.se finns kontaktuppgifter till en rad organisationer och myndigheter dit man som utsatt för sexuellt våld kan vända sig, såväl vuxna som minderåriga.
- Hos Vårdguiden 1177 finns ytterligare kontaktuppgifter och länkar till instanser som kan hjälpa och stötta offer för sexuellt våld.