Ny undersökning-7 av 10 föredrar "klassisk" semla
– Även om smaken skiljer sig något så kan vi konstatera att svenskarna älskar sin semla klassisk, säger Karin Nileskog, kostexpert på WW ViktVäktarna.
Fettisdagen infaller tisdag 1 mars. Den sista dagen innan påskfastan, enligt kristen tradition. Och med en fasta för dörren så är det ju klart att gemene man kunde unna sig ett generöst bakverk. För oss innebär det semlor, fastlagsbullar eller fettisdagsbullar (kärt barn har många namn och den omhuldade bullen med grädde och mandelmassa är inget undantag). Ordet "fettisdag" är dock belagt sedan slutet av 1500-talet.
Tradition med twist
Traditionerna om när bullen äts och vad den kallas är geografiskt betingad och det finns säkert också olika uppfattningar om hur det görs från familj till familj (precis som med reglerna med Fri Parkering i Monopol-spelet). Vissa föredrar att sänka bullen i varm mjölk (hetvägg), andra tycker att det är en styggelse. Några använder som sked för att sleva upp grädden och vissa använder bestick. Var och en blir salig på sin tradition.
Under senare år har djärva entreprenörer försökt introducera semlan/fastlagsbullen i nya skepnader. Semmelwrappen har gjort entré, Roy Fares har skapat nachosemlan och givetvis finns det vegansk rawsemla och semmelpizza, enligt Foodora.
Hetvägg före semmelwrap
Men traditionens makt är som sagt stor. I en undersökning som ViktVäktarna/Sifo gjort väljer sju av tio procent av svenskarna helst en klassisk variant av bakverket utan krusiduller.
På frågan "Hur vill du helst äta din semla" svarar 71 procent av respondenterna att de helst äter "en klassisk semla med ingredienserna grädde, mandelmassa och florsocker på locket". Sett till ålder och könsfördelning verkar det som att män i åldern 35-55 är de som är allra mest förtjusta i den klassiska varianten.
Av varianterna var hetvägg populäraste alternativet (9 procent) medan endast 3 procent ville äta bullen i någon sorts kreativ utformning som semmelwrap eller liknande. 13 procent uppgav att de inte äter semlor!
I undersökningen har också de runt tusen respondenterna fått svara på frågan om vad för ingrediens de kan tänka sig att byta ut/ta bort (varför man nu skulle vilja göra det). En av fyra (26 procent) svarar mandelmassan, 19 procent florsockret och 11 procent grädden. Sju procent kan tänka sig att byta bort brödet. Majoriteten (49 procent) var dock inte intresserade av att byta bort någonting alls.
Så många semlor äter svenskarna
På fettisdagen slukas mängder med semlor/fastlagsbullar. Enligt branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer åts runt sex miljoner bullar när de undersökte saken 2019.