Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Nu är det jul igen - eller?

26 okt, 2018
author Henrik Högström
Henrik Högström
Edward Blom rasar mot hur tidigt julen satt igång i butiker i år 2018.
Julen ska vara en glädjens högtid. Men när den tjuvstartas redan under hösten så knorras det här och där. ”Man förstör magin”, menar gastronomen och tv-profilen Edward Blom.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Sommaren hade inte dragit sin sista suck när de första annonserna om julbord syntes på gatan. När varuhusen började skylta med juldekorationer hade löven knappt fallit. Snart kommer ”Bjällerklang” att höras i mängder och massor.

Vi tar julen på allvar och handeln är inte sena att haka på. Vissa har inget emot den här tjuvstarten. Det är ju ”the season to be jolly” och det kan ju inte vara fel att låta glädjen vara längre. Andra stör sig på att traditionen riskerar att urholkas.

Så här reagerade till exempel gastronomen och tv-profilen Edward Blom när han råkade på ett torn med julmust i affären den 21 oktober.

Edward Bloms salva tog skruv i kommentarsfältet. Där påpekades det att musten funnits tillgänglig i affärer redan i augusti på sina håll. Många håller med om att det borde finnas någon sorts startdatum för ”julandet” i handeln. Det populäraste budet är första advent.

”Totalt sanslöst, varför inte fira midsommar när vi ändå håller på?” skriver en kommentator.

En annan invänder lite syrligt att Edward Bloms egen glögg synts i handeln sedan 23 oktober.

Edvard Blom själv utvecklar sin reaktion i en intervju med Aftonbladet. Han tror på traditionen och när affären är full av saker vi förknippar med jul är den traditionen hotad av urvattning.

Läs också: Den här jullåten älskar svenskarna mest – enligt Spotify

– Laddningen förstörs om man använt alla symboler vi har för att skapa julstämning redan i oktober. Då totalförstör man magin, säger han till Nöjesbladet.

Annons

”Alla gör uppror”

Tjuvstartandet av julen har redan ett par år på nacken, enligt Blom. Och det handlar inte om enstaka familjer som sätter tomten i fönstret i oktober.

– Om det bara vore någon enstaka som bröt mot traditionen, ungefär som att Ture Sventon äter semlor året runt, så hade det bara varit en knäpp grej som man skrattade åt. En sån sak kan ju vara lite rebellisk och rolig, men nu har vi ett helt samhälle där alla gör uppror.

Engagemanget kring julmustens eventuellt för tidiga ankomst visar dock att det finns åsikter om den älskade högtiden. Och här är några andra julanknutna företeelser som antagligen har avhandlats eller som kommer att avhandlas  vid kaffebord eller sociala medier i år.

Julvärdarnas julvärd Arne Weise
Vem får hedersuppdraget att guida tv-tittarna i jul? Det ska i alla fall inte vara förinspelat, anser veteranen Arne Weise. Bild. IBL

Julvärdarna

Vem får uppdraget att med varm hand lotsa tv-tittarna genom julen? SVT valde förra året att rita om kartan när de lät uppdraget gå till Erik Haag och Lotta Lundgren. För det första för att man frångick gängse rutiner där programledaren varit ensam och för det andra för att programmet skulle vara förinspelat.

Julvärden emeritus, Arne Weise, hade ett och annat att säga om nymodigheterna.

”Det är åt helvete”, kommenterade han i Aftonbladet.

Aladdinasken

Chokladasken Aladdin är en av julens storsäljare. När praliner försvinner eller kommer till kan det bli ramaskri eller unisona hurrarop. Den mest infekterade Aladdin-incidenten inträffade 2014 när den älskade trillingnöten försvann från båda lager i kartongen. Favoriten har ännu inte kommit åter.

Annons

Glöggen

Redan den 19 september presenterade Blossa ”Årets glögg” under sedvanligt buller och bång. ”en spännande kombination av soligt medelhav och klassisk svensk jul, sade Åsa Orsvärn, Chief Blender för Blossa” i samband med släppet. Konsumenterna har gott om tid på sig att avgöra i alla fall.

Årets julklapp

Utses i november varje år av HUI-research (som ägs av Svensk Handel). Genom åren har produkter såsom bakmaskinen (1988), Tamagotchi (1997), surfplattan (2010) och råsaftcentrifugen (2013) korats till ”årets julklappar”. Kriterierna är att produkterna ska representera samtiden, vara intressanta och sälja bra. Man kan dock undra hur många råsaftcentrifuger som numera dammar på en undangömd hylla eller som gått till återvinning. Man kan även undra hur många som har råd att köpa en elcykel (årets julklapp 2017) bara sådär.

Två glada som klär julgranen.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons