Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Nostalgi: 9 saker vi minns från 1968

25 dec, 2017
author Maud Holmberg Klyft
Maud Holmberg Klyft
Utvalda händelser från 1968
1968 var de stora protesternas år men också året när flower powern spred sig, när vi älskade kortkort och svarta eyeliner och gnolade på Lyckliga gatan, Congratulations och Mamma är lik sin mamma...
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Tänk att det gått ett halvt sekel!

1968 var inte bara ett mytomspunnet år – det var också ett begrepp för en ungdomsgeneration som ville förändra samhället. Uppror, protester, demonstrationer, revolter och ockupationer rådde världen över – men även antivåldsideologier, med slogans som Flower Power och Make love – not war, växte.

1. Palme i protest

Det blev starka reaktionerna i USA sedan Olof Palme gått jämte Nordvietnams Moskvaambassadör i fackeltåget mot Vietnamkriget den 21 februari 1968 i Stockholm. Statsministern hävdade sin rätt att protestera mot orättfärdigheter i världen.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Palme i Vietnamdemonstrationen 1968
Palme i Vietnamdemonstrationen 1968.

2. Ockuperat kårhus

Inspirerade av den våldsamma studentrevolten i Paris ockuperade demonstrerande Stockholmsstudenter Kårhuset som en protest mot en  föreslagen utbildningsreform. Under fyra majdagar var förvandlades huset till ett öppet torg med livliga debatter och diskussioner.

Annons
Demonstrerande studenter ockuperar kårhuset i Stockholm. I talarstolen i mitten: Anders Carlberg.
Demonstrerande studenter ockuperar kårhuset i Stockholm. I talarstolen i mitten: Anders Carlberg. Foto: IBL

3. Mördade hjältar

Den 4 april sköts medborgarrättskämpen Martin Luther King till döds på en balkongen i Memphis, fyra år efter att han fått Nobels fredspris.

När han mördades var han engagerad i kampen att försöka stoppa Vietnamkriget.

Två månader senare mördades Robert ”Bobby” Kennedy. Han hade hållit ett tal i Los Angeles under sin kampanj för att bli demokraternas kandidat i presidentvalet, när han på kvällen blev han skjuten av en av diskarna på sitt hotell. Han avled av skadorna morgonen efter, den 6 juni.

Bobby Kennedy och Martin Luther King
Robert ”Bobby” Kennedy och Martin Luther King sköts båda till döds.

4. Mods och Djungelboken

Kenta Gustafsson och Stoffe Svensson
Kenta Gustafsson och Stoffe Svensson i Stefan Jarls dokumentärfilm Dom kallar oss mods. Foto: TT

Stefan Jarl och Jan Lindqvist dokumentär Dom kallar oss mods som hade biopremiär 25 mars skakade om i svenska folkhemmet. Första delen i mods-trilogin skildrade ett gäng unga stockholmkillars tillvaro i utkanten av samhället, däribland Kenta och Stoffe. Andra filmer vi tog till våra hjärtan var Apornas planet, Bullitt, Skammen, Djungelboken, I huvet på en gammal gubbe, Rosemarys baby, Oh, vilket party, Jag är nyfiken – blå, Yellow Submarine, Funny Girl och Det våras för Hitler.

Annons
Disneyfilmen ”Djungelboken”
Djungelboken fyller 50 år. Foto:. Walt Disney/IBL

5. Twiggy var modellen

Pojkflickan Twiggy var 60-talets stora modell och stilikon. Efter op-tygerna och babydollmodet kom kortkorta kjolen eller klänningen, plast- eller lackskor och stövlar med låg klack, och byxdressen med tunika och byxor i samma färg. Och hippiemodet började också nå oss. Accessoarerna var viktiga, det var metallkedjeskärp, hattar, hårband, blomma i håret, stora smycken och runda solglasögon.

Twiggy
Twiggy anno 1968. Foto: IBL

6. Ögon med eyeliner

Makeupen skulle synas 1968. Ögonen var i blickpunkten med kraftiga och svarta eyeliners och vi penslade ofta ögonskugga på hela ögonlocket, gärna pärlemorskimrande och kinderna fick gärna lite rosa rouge.

Annons
Agnetha Fältskog var helt rätt i mittbena, långt, platt hår och kraftig eyeliner
Agnetha Fältskog hade flera svensktoppshits, bl a Jag var så kär. Hon var också helt moderätt i mittbena, långt, platt hår och kraftiga eyeliner. Foto: IBL

7. Lyx-Volvo för 25 000

För första gången rullade vi över 2 miljoners-strecket för antalet bilar i Sverige. Årets bilsnackis på hemmaplan var nya exklusiva Volvo 164 som presenterades i augusti. Bilen kostade runt 25 000 kronor, medan t e x prislappen på Saab V4 låg på drygt 14 000. I samband med den ökade trafiken infördes också maxhastigheten 110 km/h på våra motorvägar.

Lyx-Volvo 164
Lyx-Volvo 164 presenterades 1968.

Det här hände också 1968:

* Till höstterminen infördes femdagarsvecka i skolan och eleverna fick lediga lördagar.

Annons

* Under sommar-OS i Mexico City hoppade Bob Beamon otroliga 8.90 i längdhopp, ett världsrekord som varade i 23 år!

* Under vinter-OS tog Toini Gustafsson två svenska guld.

* Sveriges första damserie i fotboll startade i Västergötland.

* Grupp 8 bildades och Komvux startade.

* Studentexamen med censorer och studentskrivningar vid gymnasierna hölls för sista gången.

* Apelsin- och ananaspinne var årets GB-glassnyheter.

Kärlek – banne mig!

Det gavs ut  många politiska- och fredslåtar under 1968 , men i Sverige var det trallvänliga och lättsamma sånger som blev årets hits.

Claes-Göran Hederström vann Melodifestivalen med Det börjar verka kärlek, banne mig. Vi nynnade på Cliff Richards Congratulations, Beatles Hey Jude och Lady Madonna, Happy birthday sweet sixteen med Flamingokvintetten, Lyckliga gatan och Sommaren det hände med Anna-Lena Löfgren, Maria Therese och Det som göms i snö och med Robert Broberg, Den femte maj och Manolito med Lill-Babs, Kring de små husen i gränderna och Minns du den sången med Anita Lindbom, Min greve av Luxemburg och Arrividerci Frans med Ann-Louise Hanson, Mamma är lik sin mamma med Siw Malmkvist, Vi ska gå hand i hand och Snart så kommer åter ljusa tider med Gunnar Wiklund.

Av Maud Holmberg Klyft 

Foto: IBL, Shutterstock, TT

Annons