Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

När barn kritiserar äldres klimatpåverkan

26 jun, 2019
author Anette Bülow
Anette Bülow
Protest till förmån för miljön.
Barnbarnet har blivit miljöaktivist och kräver att mormor och farmor tar ansvar för klimatet. Men hur gör man? Naturskyddsföreningens Johanna Sandahl ger råd.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Barnbarnet har blivit vegan. Vägrar att flyga. Klagar på konsumtionssamhället. Är miljöaktivist och demonstrerar för att all negativ påverkan på klimatet ska upphöra.

Många unga är – med rätta! – oroliga för sin framtid. Hur ska det gå när vi förstör vår miljö och slösar med jordens resurser? De skyller på vuxenvärlden och tidigare generationer som inte har tagit sitt ansvar.

Vad kan mormor och farmor göra när anklagelserna från barnbarnen haglar och det kanske blir bråk om varför de inte lever klimatsmart?

– Jag tycker att man ska ta de ungas oro på allvar. Visa intresse, ställ frågor och våga diskutera, säger Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Barnen kan ha mycket att lära äldre

Om barnbarnen är engagerade och pålästa kan de ha mycket att lära den äldre generationen. Mor- och farföräldrar kan förklara utan att försvara hur det var förr.

– Säg att det inte var så lätt att veta bättre. Erkänn att det var dumt, men säg samtidigt att du vill lära dig att leva klimatsmart nu, tipsar Johanna.

”Man behöver ju inte göra allt på en gång. Ta ett steg i taget. Små förändringar i vardagen kan göra stor skillnad”, säger Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl.

Ta ett steg i taget

Hon tycker att alla ska våga granska sin livsstil, även om det kan kännas tufft. Det är alltid svårt och jobbigt att ändra vanor som har hängt med i många år. För de flesta känns det nog övermäktigt att göra stora förändringar.

– Visst är det så. Men man behöver ju inte göra allt på en gång. Ta ett steg i taget. Små förändringar i vardagen kan göra stor skillnad, säger Johanna.

Annons

Enkla förändringar kan till exempel vara att byta ut plastpåsarna när man handlar till tygkassar och att ge bort en upplevelse i present i stället för att köpa en sak.

Att sluta flyga betyder inte att man måste sluta resa. Ta tåget i stället och stanna borta längre – som pensionär har du ju tid!

Johanna tipsar också om boken Naturskyddsföreningens guide till ett hållbart liv med 365 goda råd. Och det finns många andra böcker i ämnet.Att lära sig mer om klimatsmart liv kan vara ett givande och intressant sätt att umgås med barnbarnen.Anita såg sin son och sitt barnbarn dö i älvenLäs mer

– Gå på föreläsningar, delta i en studiecirkel, se en dokumentär ihop eller leta information på internet tillsammans. Engagera dig i en förening som arbetar för bättre miljö. Gå på demonstrationer med ditt barnbarn, tipsar Johanna.

Du har kunskap

Hon påpekar också att mormor och farmor har mycket kunskap som de kan förmedla till barnbarnen. Tidigare generationer som har växt upp före slit-och-släng var normen har lärt sig att ta bättre hand om sina saker.

– Laga och sy om kläder. Gå till skomakaren med skorna i stället för att köpa nya. Var rädd om det du har i stället för att överkonsumera.Det här gäller också elektronik och man kan till exempel fråga sig hur ofta man verkligen behöver byta mobiltelefon.Barnbarnets tårar fick mig att ångra mina hårda ordLäs mer

Även i köket kommer kunskap från förr till nytta för den som vill laga klimatsmart mat, som tidigare var ett naturligt val inte minst eftersom maten var dyrare då.

– Laga mat efter säsong med lokala råvaror. Skippa råvaror som rest långt. Ta vara på rester och minska matsvinnet, säger Johanna.

Om mormor och farmor vill minska på köttätandet kan en vegetarisk/vegansk matlagningskurs tillsammans med barnbarnet ge inspiration. Att äta grönt en dag i veckan kan vara en bra start!barb

Annons

Mitt barnbarn vill inte…

…följa med på charterresan till Mallorca som jag vill bjuda familjen på för att fira min 75-årsdag. Barnbarnet vägrar flyga.

– Ta det inte personligt, fast det kan kännas jobbigt. Jag är säker på att ditt barnbarn vill fira din födelsedag. Fråga om barnbarnet har några idéer och förslag. Att resa med bil, buss eller i synnerhet med tåg är mer miljövänligt än att flyga. Varför inte tågluffa hela familjen? Det kan bli en fantastisk upplevelse!

…äta kött och annat som kommer från djurriket och nu vet jag inte vad jag ska bjuda på.

– Be om hjälp! Fråga efter barnbarnets favoritrecept och laga det. Säg att du vill ha en lista på vilka råvaror som hon/han inte äter och ersättningsprodukter. Det finns jättemycket god vegansk mat som kan vara kul och spännande att prova!

…att jag ska köra bil, men jag behöver bilen för att storhandla och köra till sommarstugan.

– Det här kan vara komplicerat beroende på var man bor och hur tillgången på kollektivtrafiken är, men använd gärna kollektivtrafiken när det fungerar. För en del är det förstås inte lätt att klara sig utan bil, så något man kan fundera på är att bli medlem i en bilpool. Undersök och se om det passar dig. Ett annat alternativ kan vara att byta till elbil, om man har de ekonomiska möjligheterna.

…köpa nyproducerade kläder, saker och möbler utan handlar bara på loppis – och tycker att alla ska göra det. Men jag vill inte ha andras använda grejer.

– Det finns andra sätt att minska överkonsumtionen som att köpa kläder, saker och möbler av bra kvalitet som är tidlösa och håller länge. Välj kvalitet i stället för kvantitet. Även om du inte vill handla kan du ju lämna kläder och saker du inte längre använder till andrahandsförsäljning. Men varför inte testa att gå på loppis? Du behöver ju inte köpa allt där.

Av Anette Bülow

Foto: TT och Unsplash

Annons