Mordet på Kim Wall: Ett ohyggligt brott och en unik utredning
Kvällen den 10 augusti var som gjord för en tur på sjön. Vädret var klart och temperaturen behaglig. De seglare och fiskare som fick syn på UC3 Nautilus la det givetvis på minnet. Det är inte varje dag man stöter på en ubåt i danska farvatten. Speciellt inte ett privatägt hemmabygge.
Ett vittne, som var ute och seglade med sin son, berättar för Ekstrabladet att de la sig nära intill ubåten och pratade med personerna i tornet vid 20-tiden på kvällen. Seglaren tog bilder med sin mobil.
Skepparen Peter Madsen svarade glatt på frågor och bredvid honom stod en yngre kvinna. Frilansjournalisten Kim Wall ler och ser glad ut på bilderna.
– Han var mer pratglad än vad jag hade tänkt mig. Det kändes som att han ville göra ett gott intryck på henne, berättar vittnet för Ekstrabladet.
Efter pratstunden fortsatte ubåten sin färd och seglaren med son begav sig mot hamn. Det var fortfarande en fin sommarkväll.
Under kvällen och natten finns ytterligare uppgifter om att ubåten synts till. Bland annat från ett kryssningsfartyg som tvingades ändra kurs på grund av Nautilus vid 20-tiden.
– De kommunicerade och undrade vad det var för ett objekt i farleden, säger Marco Svantesson, chef på Sound VTS som övervakar sjötrafiken i sundet.
Kim Walls anhöriga slog larm samma natt.
Hon hade inte kommit tillbaka till sambon i Köpenhamn efter den planerade ubåtsfärden. Föräldrarna i Sverige visste inte heller var hon blivit av.
Sjöräddningen efterlyste ubåten och polis på båda sidor sundet samarbetade för att lösa försvinnandet.
– Det anmäldes på båda sidor ungefär samtidigt. Redan natten till fredagen gjorde vi vissa efterforskningar och telefonspårningar. Var hennes telefon hade varit uppkopplad och så, säger Mattias Sigfridsson på Polisregion Syd som blev ansvarig för insatsen på den svenska sidan.
Till sjöss sattes helikoptrar och fartyg in i letandet efter UC3 Nautilus. Både längs den danska och den svenska kusten.
Manualerna för eftersök och livräddning till sjöss är i stort sett desamma över hela världen. Men även om det handlar om manualer så ger de utrymme för flexibilitet.
– Det förutsätter ju att man använder sin erfarenhet. Att man ser vad som är effektivast just i det här fallet, säger Sebastian Wigmo som är utbildningsledare på Sjöfartsverket.
– Det är oerhört många parametrar som ska tas i beaktande. Saker som vad det är för sikt, vad är det för strömmar?
Även frivilliga krafter uppmanades att hjälpa till i sökandet. Framför allt i Kögebukten där Nautilus senast synts till. Från den svenska sidan går en båt med tre man från Sjöräddningssällskapet i Barsebäckshamn ut för att hjälpa till. Även stationen i Falsterbokanalen hör av sig till Sjöräddningen och ställer sig till förfogande. En flygklubb i Sövde meddelar att de är beredda att rycka in.
I Ishøj hör Kristian Isbak om den försvunna ubåten på nyheterna. Eftersom han jobbar med marin teknik och har sonarutrustning på sin båt är han en av de frivilliga som hörsammar efterlysningen.
Han går ut från hemmahamnen och spanar efter Nautilus. Efter en halvtimme får han ett eko- utslag på radarn och seglar dit.
På plats kan han konstatera att det är den försvunna ubåten med UC3 målat på tornet.
Då var klockan ungefär 10 på fredagens förmiddag
Kristian Isbak berättar för Expressen att han såg en person i tornet som klättrade ner i båten, var borta ett slag, och sedan kom upp igen.
Han blir vittne till hur ubåten börjar sjunka. Förloppet går snabbt. Peter Madsen står kvar i tornet så länge det är ovanför ytan och simmar sedan från platsen medan ubåten sjunker mot botten.
– Den sjönk på 15–20 sekunder, berättade Kristian Isbak för Expressen.
Under tiden har Kristian Isbak uppgett ubåtens exakta position till en räddningshelikopter som kommer till platsen och hovrar ovanför. En annan privatbåt som dirigerats till platsen plockar upp Peter Madsen som förs i land. Kim Wall är fortfarande försvunnen.
– Det är en helt förfärlig händelse, helt förfärlig, säger Kristian Isbak i dag.
När Peter Madsen kommer i land väntar både polis och tv-team. Madsen, iförd sin gröna overall och med en värmefilt över axlarna, förklarar inför kamerorna att han är ledsen att Nautilus gått till botten.
Mycket mer hinner han inte säga innan han förs bort i en polisbil.
Madsen berättar i de första förhören att Kim Wall lämnats av välbehållen på Refshaleön i Köpenhamn redan kvällen innan. Den uppgiften kunde dock inte bekräftas av vare sig övervakningskameror eller vittnen på plats.
En viktig del för att komma vidare blir att kartlägga ubåtens rörelser. Nu visste man var den hade synts till och har en exakt angivelse av var den hade sjunkit.
Marco Svantesson på Sound VTS förklarar att radarövervakningen av sundet innebär att det är mängder av radarekon som syns på operatörernas skärmar. De stora fartygen, med en bruttovikt på över 300 ton, har AIS-transpondrar som innebär att de är lätta att identifiera och få information om allt från namn till hemmahamn, vikt och destination. Den informationen syns direkt på skärmen.
Mindre segelbåtar, fiskefartyg och liknande syns bara som enskilda gröna prickar.
Det kan bli kluster där det ena ekot är svårt att separera från det andra.
– Det är en grön prick på en skärm där det kryllar av gröna prickar, förklarar Marco Svantesson.
I fallet med Nautilus lyckades man, med ledning av de uppgifter som fanns, dock isolera och förstora upp ekot från ubåten.
– Och när det ekot förstärktes kunde man se kursen och komma lite närmare. Vi kunde se att det fanns en systematik i det.
Den fastlagda ubåtsrutten, som man kunde se, lämnades över till polis som kunde använda den i det fortsatta sökandet efter den saknade Kim Wall.
Till en början handlade det om en livräddande insats.
Med hjälp av uppgifter från bland andra SMHI och DMI kunde räddningsstyrkorna dirigeras till platser där en kropp skulle kunna föras av vindar och strömmar.
– Man använder datorsimuleringar för att beräkna driften, säger Sebastian Wigmo.
Vid det här laget söker man brett. Både i Kögebukten, där ubåtens sänkts, och på andra sidan Öresund dit en kropp skulle kunna föras i vattnet. Det danska hemvärnet har ett spaningsplan i luften och flera helikoptrar är uppe.
Strömmarna i sundet hänger ihop med olika faktorer. Vattenståndet är en viktig parameter.
– Strömmarna drivs av vattenståndsskillnaden mellan södra Östersjön och Kattegatt. När det är högt vattenstånd i Kattegatt rinner det vattnet in i Östersjön och tvärtom, förklarar Anders Stigebrandt, senior professor i oceanografi vid Göteborgs universitet.
Anders Stigebrandt har mångårig erfarenhet av de lokala förhållandena och svarade bland annat för underlag inför bygget av Öresundsbron.
Starka strömmar påverkade sökandet
Och strömmarna, åtminstone vid den här tidpunkten, var starka och sydliga.
Samtidigt finns det som sagt en rad andra faktorer som spelar in. Vattnet som kommer norrifrån är saltare än det i Östersjön och när de möts får det effekt. Det saltare vattnet från norr ”dyker” ner under det sötare Östersjövattnet.
– Det sker i södra Kögebukten någonstans, säger Anders.
Den här underliggande ”salta” strömmen är kraftigare och har en högre densitet än den överliggande söta.
Det här innebär att en kropp, eller ett föremål, kan färdas långväga och i relativt hög hastighet längs havsbottnen. På ytan skulle en kropp, enligt samma premisser, färdas annorlunda.
Samtidigt är det så att även om flera flytande föremål läggs i vattnet på en och samma plats är sannolikheten att de till slut ska landa på samma ställe obefintlig.
– Man skulle aldrig hitta dem på samma ställe, det är helt uteslutet.
Wall-utredningen fortskrider och under förundersökningen och förhören med Madsen ändras förutsättningarna undan för undan. Ubåten bärgas relativt omgående upp från Kögebuktens botten, förs i land och töms på vatten för kriminalteknisk undersökning.
Försvarets experter kan konstatera att ubåten troligen sänkts och teknikerna finner spår av blod ombord. Nya uppgifter för Peter Madsen att ta ställning till och svara på.
– Uppgifterna om att hon inte längre skulle vara i livet kom ganska tidigt. Sedan har de uppgifterna ändrats längs resans gång, säger kriminalkommissarie Mattias Sigfridsson som skött samordningen med dansk polis under utredningen.
Fallet med ubåten och den försvunna svenskan får stor medial spridning över hela världen. Kim Walls familj och vänner ber på sociala medier alla som har någon information att bidra med att vända sig till polisen.
Det här är ett försvinnande som berör och som får frivilliga att engagera sig i letandet.
Under det tidiga sökandet görs en del fynd som möjligen kan kopplas ihop med Nautilus. Bland annat hittar svensk sjöräddning en flytväst utanför Saltholm.
Dessutom hittades saker utanför Höllviken och Lomma som möjligen kunde ha med saken att göra.
Fynd som säkras, utreds men som senare måste avfärdas.
I Köpenhamn efterlyser spaningsledningen observationer från nöjesseglare och handelsfartyg som varit i området den aktuella kvällen och natten. Både från dem som sett och dem som inte sett till Nautilus.
Observationer som skulle kunna slå fast när ubåten varit i ytläge och nere på djupet längs rutten.
Dykare från Sjöpolisen i Stockholm kallas ner för att söka utanför Skanör–Falsterbo och uppåt längs kusten till Öresundsbron.
Förutom sjöpolisen deltar även ett minjaktsfartyg och ett fartyg från Sjöräddningssällskapet i letandet. Sjöpolisens dykare servar hela landet och i det här fallet kallas gruppen ner till Skåne.
– Vi har en släpsonar som är speciellt framtagen för att hitta kroppar, säger Rolf Bergström, dykledare på Sjöpolisen.
Insatsen blir dock kort. Samma dag som Sjöpolisen arbetar utanför Skanör, den 21 augusti, kommer uppgifter om att man hittat delar av en kropp utanför halvön Amager. Alltså inte långt från den plats i Kögebukten där Peter Madsen sänkt ubåten.
En cyklist har sett något i strandkanten och slagit larm.
Arbetets grundförutsättningarna förändras
Torson som hittats i vattnet berättar flera fasansfulla detaljer. Kroppen är styckad och försedd med tyngder, metallbitar som fästs med buntband. Dessutom finns knivsår på torson som tyder på att lungorna tömts på luft, enligt polisen.
– Den stora sökinsatsen var ju helt fel om man hade haft facit från början. Kroppen har inte hamnat hel i vattnet. Den är styckad och han har slängt de nedtyngda bitarna i vattnet, säger Anders Stigebrandt.
– Men det scenariot var det ingen som tänkte över huvud taget
Med ledning av de nya uppgifterna kan sökområdet begränsas ytterligare.
Svensk polis bidrar med specialtränade sökhundar som markerar på vattnet och dykare från det danska försvaret är nere och söker av botten. Inne vid strandkanten går personal från Beredskabsstyrelsen i vadarstövlar och letar. Steg för steg och meter för meter.
Det är viktigt både för utredningen och för de anhöriga att hela kroppen hittades, slår spaningsledare Jens Møller Jensen fast.
Forskningsfartyget Aurora, från Aarhus universitet, deltar också i letandet.
– Det var dykarna som nämnde oss för polisen, så vi blev rekvirerade att hjälpa till, berättar Auroras kapten Torben Vang.
– Vi hade några idéer om var man kunde leta.
Lastat ombord på Aurora finns inte bara besättningens oceanografer, geofysiker och biologer utan även avancerade instrument för att mäta strömmars riktning och hastighet. Bland annat en ADCP (Acoustic Doppler Current Profiler), som mäter strömmen i 3D i alla riktningar, och en Side- scan-sonar, ett slags sidseende ekolod, som ger en bild av vad som finns på havsbotten, ett instrument som i vanliga fall guidar dykare till exempelvis vrak.
Nu får den samlade kunskapen ombord på Aurora för första gången kopplas in i en brottsutredning. Man väger in var någonstans som de svenska likhundarna markerat och hur strömmarna rört sig sedan Nautilus sänktes.
– Vi använde skeppets forskningsutrustning tillsammans med data som vi fått tillgång till, säger Torben Vang.
Med utgångspunkt från Auroras beräkningar testar man nu i början av oktober att dyka på ett nytt ställe, ungefär tusen meter från där sökandet varit koncentrerat tidigare.
I det området av Kögebukten är det cirka tolv meter djupt, sandbotten och inte mycket marint liv. Sikten är god och under de två dagar som Aurora är involverade i söket gör dykarna flera fynd. De hittar Kim Walls huvud och ben.
– Men de tidigare dykningarna var viktiga för att kunna utesluta att det fanns något där. Det är viktigt att understryka att vi bara var en liten del av ett stort pussel, säger Torben Vang.
Dykningarna fortsätter under hösten. I slutet av november kan polisen berätta att även Kim Walls armar hittats. De hittas med några dagars mellanrum och ligger ungefär en kilometer ifrån där man hittat ben och huvud,
Under dykningarna hade man även hittat en såg med orange handtag, en kniv och skruvmejslar. Det var redskap som fanns listade i åtalet som tekniska bevis för att Peter Madsen misshandlat, förgripit sig på, mördat och styckat Kim Wall innan han dumpade henne i havet.
Hennes telefon är fortfarande försvunnen. Peter Madsens också.
Längs förundersökningens gång har svensk polis bistått med bland annat förhör och informationsinhämtning. Bland annat för att undersöka saker som Peter Madsen uppgett i förhör. De svenska hundarna kunde också spela en viktig roll i sökningarna.
Att svensk och dansk polis samarbetar är inget ovanligt. Det ger sig självt med tanke på bron och närheten mellan länderna.
– Vi är vana vid att samverka, så det faller sig enkelt, säger Mattias Sigfridsson.
– Men jag måste måste säga att jag är imponerad över dansk polis arbete. Från första mottagandet av Peter Madsen och med den uthållighet och professionalism man har utfört förundersökningen. Det återstår inte så mycket frågetecken.
Kim Wall var inte bara en prisbelönt journalist med många vänner och hela livet framför sig. Hon hade sambo och var en älskad dotter och syster. Deras smärta är omöjlig att föreställa sig.
Familjen hölls informerade av spaningsledningen hela vägen. Det lilla hopp som kan ha funnits i början släcktes undan för undan som fler detaljer blev kända.
– Även om det tidigt kom uppgifter om att Kim Wall inte skulle vara i livet så fanns det en ovisshet så länge hennes kropp inte var hittad, säger Mattias.
– Det här var ett fall som berörde från början.
Foto: IBL, TT-bild, Sjöfartsverket och Aarhus universitet
Detta har hänt: Mordet på Kim Wall
10 augusti: Tar kontakt med Kim Wall
Peter Madsen tar kontakt med Kim Wall och ställer sig till förfogande för en intervju. Flera vittnen ser hur ubåten lämnar hamnen med Madsen och journalisten i tornet. När Kim Wall inte återvänder som planerat slår sambon larm.
11 augusti: Ser Madsen gå ner i ubåten
Under natten och morgonen har ett stort sökpådrag varit igång för att hitta den försvunna ubåten. På förmiddagen lyckas en privatperson lokalisera ubåten till Kögebukten. En helikopter får radiokontakt med Nautilus och Madsen som meddelar att han haft tekniska problem ombord men att han nu är på väg till hemmahamn. Madsen meddelar också att han satt av sin passagerare kvällen före. Vittnen på en privat båt som åkt ut ser Madsen gå ner i ubåten som strax därefter börjar sjunka. Då har Madsen kommit upp i tornet igen och simmar från den sjunkande ubåten. Han räddas ombord på en båt och förs iland. När han kommer i land grips han misstänkt för mord alternativt dråp på Kim Wall. Han nekar till brott.
12 augusti: Peter Madsen häktas
Peter Madsen häktas, mot sitt nekande misstänkt för vad som på danska kallas ”uagtsomt manddrab”, på svenska vållande till annans död. Ubåten bärgas och tas in till land för teknisk undersökning.
14 augusti: Sökandet efter Kim Wall fortsätter
Polisen tar in hjälp från försvarets experter för att undersöka Nautilus som tömts på vatten. Slutsatsen är att ubåten sänkts snarare än förlist. Polisen säkrar elektronik som ska kunna berätta vilken rutt Nautilus seglat. Samtidigt fortsätter sökandet efter Kim Wall både på dansk och svensk sida.
15 augusti: Hittar en flytväst vid Saltholm
Dansk och svensk polis fortsätter att samla in uppgifter och vittnesmål om Nautilus färd. Polisen har bland annat fått in bilder och videoklipp från vittnen som sett Nautilus på torsdagskvällen. Samtidigt finns det uppgifter om att ubåten varit nära ett handelsfartyg senare under kvällen men polisen är fortsatt intresserade av att få in vittnesmål för att kunna slå fast rutten. Svenska sjöräddningssällskapet hittar en flytväst vid Saltholm men den bedöms inte ha med Nautilus att göra.
21 augusti: Berättar att Kim Wall dött
Peter Madsen berättar att Kim Wall dött efter en olycka ombord på ubåten och att han därefter begravt henne till havs i Kögebukten. Danska sjö fartsmyndigheter har fartyg med sonarutrustning på plats och dykare är nere för att leta. På den svenska sidan letar man med fartyg och helikopter. Senare samma dag hittas en kvinnokropp i vattnet utanför Amager.
23 augusti: Jämförde dna med Kim Walls borste
Polisen har jämfört dna från bland annat Kim Walls hårborste med torson som hittats utanför Amager. Nu meddelar polisen att dna:t stämmer överens med kroppen och blod som hittats ombord på ubåten. Enligt den rättsmedicinska undersökningen har kroppen varit nedsänkt med metallbitar och det finns sårskador på kroppen, skador som kan tyda på att gärningsmannen velat att kroppen skulle sjunka mot botten.
29 augusti: Lånade in svenska polishundar
Polisen lånar in personal och en speciell lastbilsscanner för att undersöka om det finns hålrum och i håligheter på Nautilus, håligheter som skulle kunna innehålla teknisk bevisning. Samtidigt har svenska polishundar lånats in för att söka på vattnet.
5 september: Peter Madsen hävdar att det var en olycka
Vid omhäktningsförhandlingarna hävdar Peter Madsen att Kim Wall omkommit när hon fick en 70 kilo tung lucka i huvudet ombord på ubåten. Madsen hävdar att han agerat i panik efteråt. Det var därför som han inte slog larm om vad som skett eller gick in till hamn. Peter Madsen står fast vid att han begravt henne till sjöss och nekar till att ha styckat kroppen.
6 oktober: Hittar Kim Walls huvud
Under dykningar i Kögebukten hittar polisen Kim Walls huvud, ben och hennes kläder. Kläderna och huvudet ligger i påsar med metallbitar i. I en av påsarna ligger även en kniv. Det finns inga skador på huvudet som bekräftar Madsens historia om olyckan med luckan.
12 oktober: Mamman håller ett minnestal
Under fortsatta dykningar i Kögebukten hittar polisen en såg nära ubåtens rutt. Samma dag håller Kims mamma ett minnestal på Columbia University inför dotterns vänner och före detta lärare. Hon berättar om den föräldraoro hon kunde känna när dottern reste på egen hand i Kina och Burma. – Men i somras var vi helt trygga. Kim var i Köpenhamn, bara trekvarts tågresa från sitt föräldrahem, säger Ingrid Wall i ett filmklipp som publicerats på danska TV2 News.
30 oktober: Peter Madsen nekar
Peter Madsen ändrar sin historia. Nu berättar han att Kim Wall kan ha dött av kolmonoxidförgiftning ombord när han själv var uppe på däck. Peter Madsen nekar fortsatt till mord men medger att han styckat kroppen och kastat den överbord. Madsen är nu även misstänkt för sexbrott med särskilt försvårande omständigheter.
21 november: Kroppsdelar nedtyngda av metallbitar
Dykare hittar en arm i Kögebukten. Armen hittas ungefär en kilometer bort från den förra fyndplatsen och är, även den, nedtyngd av metallbitar.
29 november: ”Stor etisk betydelse”
Ännu en arm hittas på tolv meters djup i Kögebukten. Även den nedtyngd med metallbitar. Arbetet har inte bara betydelse för förundersökningen. ”Det har en stor etisk betydelse för de anhöriga att de nu har en hel människokropp att begrava”, säger kriminalinspektör Jens Møller Jensen till SVT.
16 januari: Planerat mordet på Kim Wall
Åklagare Jakob Buch-Jepsen lämnar in åtalet mot Peter Madsen. Enligt de delar av åtalet som blivit offentliga har Peter Madsen planerat mordet på Kim Wall. Madsen misstänks också för grova sexuella övergrepp och för att ha styckat kroppen (brott mot griftefriden). Madsen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning och har bedömts vara tillräckligt psykiskt frisk för att kunna dömas till fängelse. Åklagaren har yrkat på livstids fängelse alternativt ”förvaring”. Förvaring används för särskilt våldsbenägna brottslingar och innebär att straffet inte är tidsbestämt. Efter tolv år kan justitieministern bestämma om straffet ska tidsbestämmas. Snittiden för ”förvaring” är 15 år, skriver SVT.
30 januari: Madsen nekade specialrättegång
Enligt dansk rätt kan personer som är misstänkta för brott som kan ge mer än fyra års fängelse välja att dömas av en större jury än vanligt, tre domare och sex nämndemän. Peter Madsen har dock genom sin försvarare meddelat att han inte vill utnyttja den möjligheten vilket innebär att det är en domare och två nämndemän som ska döma.
8 mars: Rättegången inleds i Köpenhamn
Rättegången i Köpenhamns byret bevakas intensivt i svensk, dansk och internationell media. Rätten och åhörare får ta del av den tekniska bevisningen och rättsläkarutlåtande bland annat. Peter Madsen vidhåller att Kim Wall dött i en olycka ombord och att han styckat kroppen efteråt och slängt kvarlevorna över bord.
25 april: Peter Madsen döms till livstids fängelse för mordet på Kim Wall
En enig rätt finner Peter Madsen skyldig till mord och grova sexuella övergrepp på Kim Wall och dömer honom till livstids fängelse. Madsen fälls även för brott mot griftefriden. Ubåten Nautilus ska konfiskeras.
– Det handlar om ett planerat mord på en kvinnlig journalist som bjudits med på en tur med ubåten, säger rättens ordförande Anette Burkø rapporterar Kvällsposten.
Peter Madsens advokat meddelade strax efter domen att beslutet kommer att överklagas.