Mordet på John Lennon – 40 år sedan legendaren tystades
Det är den 8 december 1980 – och den sista dagen i John Lennons liv, något han naturligtvis inte har en aning om. Han är 40 år och har levt ett liv med ofattbar framgång och berömmelse.
Se också: 5 av historiens värsta kvinnliga seriemördare kvinnor
Åren med The Beatles, som han var med om att bilda och vars många hitlåtar han skrev tillsammans med Paul McCartney, gjorde honom känd och älskad över hela världen. I dag ses The Beatles poplåtar som odödliga klassiker och bland annat She Loves You, Help, Yesterday och Strawberry Fields Forever spelas fortfarande flitigt. Gruppen är en av musikhistoriens mest kommersiellt framgångsrika med 1,3 miljarder sålda skivor och åtskilliga listettor.
Idolen blev hemmapappa
Äktenskapet med japanska konstnären Yoko Ono, splittringen av The Beatles, engagemang i fredsrörelsen och en fortsatt karriär inom musiken, med hits som Imagine, Jealous Guy och Give Peace A Chance, gjorde att John Lennon förblev rubrikernas man.
Men så tog han oväntat farväl av kändisskapet och musikvärlden för att bli hemmapappa och ta hand om sonen Sean, född 1975. 1980 började han skriva musik igen och den 8 december var en ganska typisk dag för en upptagen popstjärna.
På morgonen kom fotografen Annie Leibovitz hem till John och Yoko i pampiga Dakota Building vid Central Park i New York. Hon skulle ta en omslagsbild till musiktidningen Rolling Stone. Uppdraget var att ta en bild på John, men han insisterade på att Yoko skulle vara med. Resultatet blev en bild där en naken John Lennon omfamnar en svartklädd Yoko Ono – en av Annie Leibovitz mest kända bilder.
Den fanns på Rolling Stones omslag den 22 januari 1981, tidningen ägnades huvudsakligen till minnet av John Lennons liv och död.
Efter fotograferingen intervjuades John av discjockeyn Dave Sholin till ett radioprogram – det blev den sista intervjun med popstjärnan.Vid femtiden på eftermiddagen lämnade John och Yoko lägenheten för att åka till inspelningsstudion Record Plant Studios för att mixa låten Walking on Thin Ice.
Mördaren bad om en autograf
Som vanligt väntade fans utanför Dakota Building för att få en skymt av sin idol och kanske be om en autograf. Där stod den här eftermiddagen 25-årige Mark Chapman, som hade rest ända från Hawaii, och väntade med skivan Double Fantasy i handen. Han räckte fram den till John Lennon som skrev sin autograf på omslaget och sedan frågade Mark:
– Är det här allt du vill ha?
Mark nickade och log. I fickan hade han en revolver, han hade kunnat dra upp den och skjuta John Lennon men något fick honom att avstå. En fotograf som fanns på platsen förevigade mötet mellan John och Mark, mellan popstjärnan och mannen som ett par timmar senare skulle mörda honom.
Klockan närmade sig elva på kvällen när en vit limousin rullade fram och stannade utanför Dakota Building. John och Yoko klev ur, i skuggorna vid entrén väntade Mark Chapman och nu tog han fram pistolen och avlossade fem skott mot popstjärnan, som träffades i ryggen. John blev dödligt skadad då bland annat aortan penetrerades. Mark hade laddat revolvern med hålspetspatroner som expanderar när de träffar kroppen och orsakar omfattande vävnadsskador.
Tio tysta minuter över världen
Enligt läkare hade John inte kunnat överleva på grund av förstörda inre organ och massiv blodförlust ens om han omedelbart hade fått vård. Kraftigt blödande stapplade John in i husets reception och fick fram ”jag är skjuten” innan han föll ihop på golvet. En man som arbetade i receptionen larmade polis medan portvakten tog ifrån Mark pistolen.
Mördaren verkade helt lugn och satte sig på trottoarkanten för att invänta polisen. Han tog av sig sin tjocka vinterjacka för att visa att han var obeväpnad. När John Lennon kom fram till akuten på Roosevelt Hospital hade han ingen puls och andades inte. Tre läkare arbetade i 20 minuter med att försöka få igång andning och hjärtverksamhet, men skadorna kring hjärtats blodkärl var för stora. 23.15 dödförklarades John Lennon.
Nyheten om mordet skakade om en hel värld och miljontals fans sörjde. Yoko Ono var svårt chockad och drog sig till en början undan offentligheten. John Lennons kvarlevor kremerades och hon meddelade att det inte skulle bli någon begravning. Yoko Ono uppmanade i stället sörjande fans att hålla en tyst bön i tio minuter i Central Park den 14 december. Stora människoskaror samlades där och även runt om i världen för denna tysta minnesstund.
"Jag ville bli ihågkommen som någon..."
Mark Chapman erkände mordet och dömdes till livstids fängelse. Han sitter fortfarande inlåst på Attica State Prison. Mark, som i dag är 65 år, har flera gånger ansökt om att bli villkorligt frigiven men hittills blivit nekad.
Motivet till mordet ska ha varit att han hatade John Lennon, från att först ha beundrat honom och gillat The Beatles musik ändrade han uppfattning och menade att John Lennon var en hycklare.
Mark som både varit psykiskt sjuk och använt droger ska ha sagt att en inre röst befallde honom att mörda John Lennon.
Han har också sagt att han mördade John Lennon för att han själv skulle bli känd.
– Jag ville bli ihågkommen som någon, inte som den patetiska förlorare jag alltid hade varit. Jag tänkte att kanske jag skulle bli ihågkommen om jag mördade John Lennon. Ingen i världen brydde sig om mig.
Genom åren har det skapats flera minnesmärken för John Lennon, bland annat minnesträdgården Strawberry Fields i Central Park tvärs över gatan från Dakota Building, där Yoko Ono för övrigt bor kvar i samma lägenhet. Hon placerar ett tänt ljus i ett fönster där varje år den 8 december.