Lästips:NYTT! Spel Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Huskurer Halloweenpyssel Kända brottsfall Livet med katt

Mördarens mamma avslöjade sanningen på sin dödsbädd

30 mar, 2018
author Redaktionen
Redaktionen
Maria Ridulph våldtogs och mördades när hon var sju år gammal. Det tog polisen 55 år att avslöja gärningsmannen.
7-åriga Maria Ridulph var ute och lekte när en okänd man dök upp. Därefter blev hon bortförd, våldtagen och mördad. Året var 1957. Först när mördarens familj trädde fram fick fallet äntligen sin upplösning.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Mordet på 7-åriga Maria var ett mysterium i 55 år …

Lynchstämningen spred sig snabbt i den lilla amerikanska staden Sycamore i Illinois. Den lilla flickan Maria Ridulph, 7, hade blivit bortförd av en ung man. Trots att den enda ledtråd man hade var mannens förnamn beväpnade sig flera av byns invånare och bröt sig in hemma hos olika män, som enligt rykten kunde vara pedofiler. Polisen lyckades inte stoppa mobben och flera oskyldiga män blev misshandlade.

Det var på kvällen den 3 december 1957 som Maria blev bortförd. Hon och hennes jämnåriga kamrat Kathy Chapman var ute och lekte när en okänd man som sa sig heta Johnny dök upp. Han frågade om de ville rida på hans rygg och flickorna började leka med främlingen. Men efter ett tag började Kathy frysa, och hon sprang hem för att hämta sin jacka. När hon kom tillbaka var både Maria och Johnny borta.

Kathy letade förgäves efter sin kamrat men sprang snart hem till Marias hus och berättade för hennes storebror Chuck, 11, att hans syster hade försvunnit.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Maria Ridulph och lekkamraten Kathy Chapman som aldrig slutade leta efter sin vän.
Maria Ridulph och lekkamraten Kathy Chapman som aldrig slutade leta efter sin vän.

Resten av Marias familj fick höra vad som hänt och gav sig ut för att leta. Efter en timmes sökande kontaktade de polisen, som drog igång en massiv sökinsats tillsammans med FBI och stadens invånare. Dock utan resultat. Det enda spåret man hittade efter Maria var hennes docka som låg cirka 500 meter från platsen där flickorna lekt. Och trots att polisen senare förhörde över 100 män lyckades man inte hitta den mystiske Johnny.Veckorna gick och det blev jul. Maria var fortfarande försvunnen. Efter nyår gav familjen upp hoppet om att hitta dottern vid liv, och eftersökningarna avbröts.Anettes stora chock: ”Min pojkvän var en kvinnomördare”Läs mer

Den lilla kroppen hittades under ett nervält träd, 15 mil från kidnappningsplatsen.
Den lilla kroppen hittades under ett nervält träd, 15 mil från kidnappningsplatsen.

Våldtagen och strypt

Nästan fem månader senare, den 26 april 1958, gjorde en bonde och hans fru en makaber upptäckt. De hade varit ute för att röja undan skog på sin mark i staden Galena, 15 mil från Sycamore, och lagt märke till något som såg underligt ut. Det var Marias lilla kropp som låg gömd under ett nervält träd. Hon hade blivit våldtagen och strypt till döds.Men några spår efter Johnny kunde polisen fortfarande inte hitta, och efter två år slutade de att leta efter mördaren. Fallet lades ner.Kathy Chapman slutade dock aldrig att leta efter den främmande mannen som rövat bort och mördat hennes lekkamrat. Bilden av Johnnys ansikte satt som fastklistrad på hennes näthinna, och varje gång hon var ute bland folk studerade hon olika män för att se om hon kunde känna igen mördaren.Sektledaren Charles Manson blev fruktad seriemördareLäs mer

Nyhet!

Korsord, sudoku och spel

Klicka här för att spela
Eileen Tessier visste hela tiden vem som mördat Maria.
Eileen Tessier visste hela tiden vem som mördat Maria.

Avslöjades på dödsbädden

Nära fyra decennier senare, 1994, satt systrarna Jeanne, Janet och Mary Tessier samlade kring sin mor Eileen Tessiers dödsbädd. Eileen hade en hemlighet och behövde nu lätta sitt hjärta.

Annons

”Det var John som gjorde det. Lova mig att sanningen kommer fram.”

Eileen hade inte vågat prata om det förrän nu, men systrarna förstod precis vad hon menade. Kort efter Maria Ridulphs försvinnande hade deras bror John Tessier, då 20 år, varit en av många män som förhörts av polisen. Det var ett anonymt tips som hade pekat på att John kunde vara en möjligt misstänkt.

John Tessier var i 20-årsåldern när Maria försvann. Han ändrade sedan namn till Jack McCullough.
John Tessier var i 20-årsåldern när Maria försvann. Han ändrade sedan namn till Jack McCullough.

Under polisförhöret hade John sagt att han varit hemma dagen då Maria blivit bortförd. Eileen hade bekräftat hans utsago och blev därmed hans alibi. Men den äldsta systern Jeanne visste att det var lögn. Själv hade hon varit hemma och tittat på tv fram till långt efter midnatt. John hade inte varit hemma sedan klockan två den dagen.

Efter moderns död kontaktade nu Jeanne och Janet FBI som tittade igenom det gamla fallet. Men de hörde snart av sig igen och förklarade för systrarna att anledningen till att John inte varit hemma den kvällen var att han sagt att han befunnit sig flera mil bort för att anmäla sig till flygvapnet. Han hade dessutom genomgått ett lögndetektortest i samband med förhöret och FBI ville inte återuppta fallet.

Jeanne Tessier visste att hennes brors alibi inte kunde stämma.
Jeanne Tessier visste att hennes brors alibi inte kunde stämma.

Sexuellt utnyttjade

Systrarna gav inte upp, men det skulle dröja 10 år innan de hittade en polis som ville lyssna. Det var tack vare att Jeanne och Janet nu var beredda att berätta om allt hemlighetsmakeri och om sina skräckfyllda uppväxtår som polisen Brion Hanley blev intresserad av deras berättelse.Jeanne berättade att hon och systern under flera år blivit sexuellt utnyttjade av både John och deras far. Deras mor Eileen hade vetat om vad som försiggått men inte gjort någonting. Jeanne berättade också att Eileen hade ljugit när hon sagt till polisen att John varit hemma den där dagen då Maria Ridulph blev bortförd.Leif och Barbro: Vi vet inte varför vår son blev mördareLäs mer

Annons

Den nya informationen räckte inte för att väcka åtal mot John, men det viktigaste blev nu att bevisa att John Tessier och den mystiske Johnny var samma person. Det fanns bara en person som kunde lösa gåtan – Marias lekkamrat Kathy Chapman.

Brion Henley tog kontakt med Kathy som nu hunnit blir 61 år gammal, och han visade henne en serie bilder på unga män. Efter att hon avfärdat en rad foton la polismannen fram en bild på en 20-årig John Tessier. Kathy tvekade inte en sekund. Det var Johnny.

Systrarna Tessier hade inte haft kontakt med sin bror på flera år och visste inte var han befann sig. Men Brion Henley lyckades spåra honom 300 mil västerut, till kuststaden Seattle, där han nu levde under namnet Jack McCullough. Han var 72 år gammal, gift och pensionerad. Efter tiden i luftvapnet hade han i mitten av 70-talet utbildat sig till polis.

Avskedad

1982 arbetade Jack McCullough som polis i Seattle när den 14-åriga Michelle Weinman kom in på stationen och berättade att hon flytt från sin våldsamma pappa. Jack sa att han skulle hjälpa flickan och tog henne med sig hem. Enligt Michelle ska han där ha våldtagit henne. Jack blev endast dömd för försök till våldtäkt, men det ledde till att han blev avskedad från poliskåren.

Brion Henley lyckades också hitta Michelle Weinman som nu arbetade som bartender i Tacoma utanför Seattle.

– Han är ett monster, sa hon om Jack McCullough.

Jack McCullough i fängelset.
Jack McCullough i fängelset.

Jack förnekade att han visste någonting om mordet på Maria Ridulph och lät sig intervjuas på tv där han bedyrade sin oskuld. Han menade att han vid brottstillfället varit på ett rekryteringsmöte vid luftvärnet, vilket det också skulle finnas bevis för. Men Henley fick tag på två av de officerare som rekryterat personal den aktuella dagen, och enligt ett arkiverat dokument hade Jack sjukanmält sig från mötet och dykt upp först dagen efter.

Annons

Nu var Jacks alibi inte längre lika starkt, och trots att man inte kunde knyta honom direkt till bortförandet och mordet valde åklagaren Clay Campbell att ställa honom inför rätta.

Rättegången ägde rum 2012. Systern Jeanne Tessiers vittnesmål om de sexuella övergreppen vägde tungt, liksom Kathy Chapmans identifiering av gärningsmannen från fotografierna.

Den 14 september 2012 dömdes Jack McCullough till livstids fängelse.

Text: Henrik Krüger
Svensk bearbetning: Elin Samuelsson
Foto: Focus news och All over press

Annons