Monstret i Anderna har erkänt 300 mord
Sydamerikas värsta seriemördare på fri fot
Ecuador 1980. Lik av små flickor flyter upp efter översvämningarna som drabbat landet. En man arresteras. Han heter Pedro Alonso López. Han berättar en historia så osannolik att polisen först har svårt att tro honom.
Men sedan säger han att han ska visa dem vägen till några gravar. Och det gör han – till 53 stycken. I gravarna ligger kvarlevorna efter 53 flickor, alla mellan cirka sju och tolv år, och med rötter i ursprungsbefolkningen. Detta är bara en glimt av den ohyggliga sanningen om El Monstruo de los Andes – Andernas monster.
Pedro Alonso López liv är ingen solskenshistoria. Hans pappa Midardo Reyes sköts ihjäl vid ett rån några månader innan Pedro föddes den 8 oktober 1948. Den faderslöse Pedro växte upp i staden Santa Isabel i Colombia med sin prostituerade mor, Benilda López De Casteneda, och tolv syskon.
Pedro var, enligt mamman, en väluppfostrad pojke som drömde om att bli lärare. Men 1957, när han var åtta år, kom hon på honom med att göra sexuella närmanden mot en yngre syster och kastade därför ut honom på gatan.
Levde på gatan
Pedro hamnade i huvudstaden Bogotá, där han sedan levde ett sorgligt och utsatt liv. Enligt Pedro själv kidnappades han av en pedofil och utsattes för upprepade övergrepp, men lyckades fly. Tillbaka på gatan igen uppmärksammades han av ett äldre amerikanskt par som tog honom till en skola för föräldralösa. När han som tolvåring våldtogs av en lärare hamnade han åter på gatan och livnärde sig fortsättningsvis på tiggeri och bilstölder.
I övre tonåren hamnade han i fängelse och utsattes där för en gruppvåldtäkt av fyra medfångar. Som hämnd dödade han dem alla, vilket gav honom endast ett par år extra i fängelse eftersom det delvis var i självförsvar.
1978 blev López en fri man och flyttade då till grannlandet Peru. Kanske var det moderns svek, de sexuella övergreppen, erfarenheterna från fängelse tiden och ett abnormt intresse för pornografi som fick det att slå slint.
Våldtog och dödade
Det var i alla fall nu som López enligt egen utsago började söka upp unga flickor, ofta på marknader, att våldta och döda. Ibland hade han förberett gravarna i förväg. Det var viktigt att flickorna – berättade López senare – såg oskyldiga och vackra ut. Han lockade dem till sig med löften om gåvor, som små speglar, eller så låtsades han vara en försäljare som gått vilse och ville ha hjälp med att hitta vägen. Oftast följde de tillitsfulla flickorna självmant med; andra gånger förföljde han dem en tid innan han överföll och förde bort dem.
Ritualen därefter var alltid densamma: han bäddade in offret i en känsla av trygghet för att sedan strypa henne just när solen gick upp. Han tyckte om att se livet rinna ut genom sina händer. López själv har hävdat att morden var en akt av godhet: på så vis hjälpte han flickorna att komma till himlen.
Bara i Peru mördade López över 100 flickor.
Läs också: Bilden avslöjar: Fångarna överlevde flykten från Alcatraz
Vid ett tillfälle blev han tagen på bar gärning när han försökte kidnappa en flicka från en marknad, och byborna förde bort honom för att begrava honom levande. Men en amerikansk missionär ingrep och räddade med nöd och näppe livet på Pedro López. Han fördes till polisstationen och blev sedan deporterad till Ecuador.
López kunde därefter obemärkt röra sig i nya jaktmarker, som sträckte sig över både Colombia och Ecuador – och kanske ännu fler länder. Det var en lätt match för López att hitta nya offer som troskyldigt följde med honom – emellanåt tog han livet av så många som tre flickor i veckan.
Men så hittades flickans lik i Ecuador 1980. Samtidigt uppmärksammades López när han sin vana trogen försökte lura med sig en tolvårig flicka från en marknad och han greps av polis.
Erkände 300 mord
Till en början var han förtegen om sina förehavanden, men så småningom fick en präst honom att lätta sitt hjärta. López erkände då att han hade minst 300 människoliv på sitt samvete och kunde ge detaljerade beskrivningar, men polisen hade svårt att tro honom. Först när han visade dem vägen till gravarna förstod utredarna att de hade att göra med en av världshistoriens värsta seriemördare. Kriminalvårdschefen Victor Lascano sa vid ett tillfälle att han till och med trodde att summan 300 offer var i underkant.
När López sedan fick sin dom i rätten dömdes han för 110 mord. För det fick han ynka 16 års fängelse – maxstraffet för mord i Ecuador. Under sin tid i fängelse blev López vid ett tillfälle intervjuad av den statlige granskaren Ron Laytner. Han beskrev då sig själv som ”århundradets man”.
Spårlöst försvunnen
Och den 31 augusti 1994 skedde vad man skulle kunna kalla århundradets misstag: efter 14 år i fängelse släpptes López på grund av ”gott uppförande”. Han var på fri fot i en timme innan han greps igen för illegalt uppehälle i Ecuador och utvisades till sitt hemland Colombia. Där överlämnades han till myndigheterna, som passade på att döma honom för ett 20 år gammalt mord. López bedömdes vara psykiskt sjuk och låstes in på en rättspsykiatrisk klinik i Bogotá. Men efter fyra år, 1998, ansågs han vara färdigbehandlad och frisk – och släpptes villkorligt mot en borgen på 50 dollar.
Därefter avvek López och försvann från myndigheternas radar. Vart han tog vägen är det ingen som vet. År 2002 sände Interpol ut en efterlysning på López för ett nytt mord. I dag är han 68 år – om han fortfarande är i livet.
I intervjun från fängelseåren i Ecuador tillkännagav López att ”ögonblicket när döden inträffar är spännande och upphetsande. Bara de som har dödat vet vad jag pratar om. När jag en dag blir fri kommer jag att få uppleva det ögonblicket igen”.