Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Meteorologen: Så blir påskvädret 2022 – detta vet vi redan nu och detta säger historien

05 apr, 2022
author Lukas Ernryd
Lukas Ernryd
Till väster, en forsythia, till höger en snötäckt påsklilja.
Påsken närmar sig med stormsteg. Men det återstår att se om det blir just storm eller strålande solsken. Kan vi hoppas på en upprepning av de superfina dagarna 2011 och 2019?
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Visst vill vi ha härlig vårsol när vi letar efter påskäggen i trädgården?

Men det är långt ifrån något självklart.

Påskvädret infaller ofta i en nyckfull tid. Många av oss har upplevt både snö och strålande solsken under påskhelgens dagar.

Se också: Röda dagar 2022 - maximera din ledighetBrand logo
Se också: Röda dagar 2022 - maximera din ledighet

Inte så konstigt.

Till skillnad från julen infaller påsken också på olika datum.

Därför är det inte lika lätt att prata om typiskt påskväder.

I år infaller påskdagen den 17 april vilket är ett relativt sent datum i ett historiskt perspektiv. Kalendermässigt ser det alltså lovande ut.

Men vad kan vi redan nu säga om årets påskväder?

Det är ännu för långt fram i tiden för att kunna säga något säkert. Det berättar Emma Härenstam, meteorolog på SMHI.

– Men det ser ut att dra in mildare luft från omkring onsdag nästa veckan, främst i söder. Mer än så är svårt att säga just nu, säger hon.

Det låter onekligen hoppfullt. Men om vi inte kan säga mer om framtiden, då får vi titta bakåt. Hur har påskvädret egentligen sett ut i Sverige?

Då infaller påsken

Påsken infaller vid olika tidpunkter varje år. Högtidens ankomst utgår från tidpunkten för fullmånen i förhållande till vårdagjämningen.

Påskdagen blir den första söndagen efter den första fullmånen efter vårdagjämningen. I praktiken innebär detta att påsken bara kan infalla mellan den 22 mars och 25 april. Det skiljer alltså 35 dagar, över en månad, som skiljer mellan tidigast och senast möjliga datum.

I år 2022 infaller påskdagen den 17 april.

Först år 2038 kommer påskdagen att infalla så sent som det går, den 25 april, vilket senast hände 1943.

Först år 2285 kommer man få uppleva en påskdag som infaller så tidigt som den 22 mars. Detta inträffade senast år 1818.

Källa: SMHI

Påskvädret under 2000-talet – åren som sticker ut

År 2000

Detta år inföll påsken sent i april och det blev en riktig drömpåsk. I Målilla uppmättes hela 26,4 grader på påskdagen den 23 april.

Annons

År 2001

Påsken anlände mitten av april, men trots den relativt sena ankomsten låg ett snötäcke över oss. I början av påskhelgen fanns snön även i södra Sverige.

År 2003

Detta år inföll påskdagen väldigt sent, den 20 april, vilket bland annat innebar att Jokkmokk satte ett nytt temperaturrekord med drygt 19 grader.

År 2005

Denna gång låg påskhelgen tidigt – redan i slutet av mars – men vädret överraskade oss. Under långfredagen och påskaftonen fick södra Sverige upp till 17 grader på en del håll.

År 2007

Detta år inföll påskdagen den 8 april. Helgen blev en blåsig och kylig historia, särskilt i norr. Redan på dymmelonsdagen drabbades Norrland av kraftig vind och snö. I Stekenjokk uppmättes 48 sekundmeter i vindbyarna

År 2008

Denna helg innebar att långkalsongerna fick plockas fram. Inte så konstigt när påskdagen inföll så tidigt som den 23 mars. Natten till påskdagen fick lappländska Nikkaluokta hela 40,8 minusgrader. Enligt SMHI är detta den lägsta temperatur som vi har uppmätt Sverige så sent på säsongen.

År 2011

Vädermässigt en av de bästa påskhelgerna i modern tid. Det blev en historiskt sen påskdag som inföll den 24 april vilket gav chansen till riktigt bra väder. Så blev det också. Vi fick övervägande soligt med temperaturer över 20 grader långt upp över Norrland. Påskens högsta temperatur uppmättes i Osby på annandagen den 25 april, då var det 23,7 grader i norra Skåne.

År 2013

Påskdagen inföll den 31 mars och landet fick soligt men kallt väder. I norra Uppland var snödjupet mer än 30 cm. Orten Horn i Östergötland rapporterade 14,3° minusgrader vilket var den lägsta apriltemperaturen i Götaland sedan 1985.

År 2017

En relativt sen påsk med en påskdag som inföll den 16 april. Trots det fick vi en kall högtid med snö och snöbyar i en större del av landet. Natten mot påskafton blev den kallaste aprilnatten i Örebro sedan 1944 med 12,9° minusgrader.

Annons

År 2018

Detta år inföll påskdagen den 1 april. Vi fick generellt soliga dagar men riktigt kalla nätter. Vissa stationer hade de lägsta uppmätta apriltemperaturerna på 30 år. Snö kom i flera delar av landet, även i skånska Brösarp. Där kom 25 centimeter snö på annandag påsk, vilket är det mesta SMHI känner till för Skåne i april månad.

År 2019

En sen påsk borgar för bra väder. Så blev det också. Detta blev en superpåsk ur ett väderperspektiv. Påskdagen inföll 21 april och vi fick sommarbetonat högtrycksväder under hela högtiden och hela tiden fram till Valborg. Påskhelgens högsta temperaturer blev 23 grader i Karlshamn i Blekinge på påskdagen. I Hälsingland uppmätte orten Delsbo 22,6 grader på annandag påsk.

Fakta: SMHI

Se också: Så här färgar du ägg naturligt med växterBrand logo
Se också: Så här färgar du ägg naturligt med växter
Annons