Mästerkockens oro för familjen i krigets Ukraina: ”Kände mig förlamad”
– Ibland känns det bara som en mardröm, svårt att ta in riktigt. Jag går med en klump i bröstet och oroar mig för min mamma och min bror. Jag vill ju att de ska komma hit.
Anja Allvin sov när hennes man puttade till henne. Hennes bror hade ringt till dem båda. Han hade fruktansvärda nyheter.
– De hade vaknat av explosioner och nu var de på väg från Kiev. Då satt han och hans tjej redan i en bil på väg västerut, berättar Anja.
Mästerkockens tårar - se Anjas gripande berättelse här:
Hon trodde först att attacken var en rysk provokation. Att det skulle vara över på en dag. Anja och familjen hade ju besökt Ukraina på jullovet. Hälsat på mormor norr om Kiev och åkt skidor i Karpaterna. Hennes bror hade berättat att han och hans tjej hade fått tag i en ny och större lägenhet. Kiev hade sett ut som vanligt. Både Anja och hennes man har gott om bekanta där. Det är, eller har i alla fall varit, en levande storstad med ett brett kulturutbud som överraskar.
– Det är en fusion av det gamla och nya, en väldigt häftig stad. Vi har ju pratat om att bo där ett år eller två någon gång. Nu får vi se när det blir.
Nu, ett par veckor efter broderns larmsamtal, är det uppenbart att den ryska attacken var mer än bara en provokation.
– De första två tre dagarna kände jag mig helt förlamad. Jag var liksom inte här mentalt och kände en väldig maktlöshet. Som att jag inte kunde göra någonting.
Hon står i ständig kontakt med sin bror och sin mamma. Brodern, berättar hon, är kvar i Ukraina.
– De körde tolv timmar i sträck och tog sig till polska gränsen. Då visade det sig att män mellan 18 och 60 inte fick lämna landet. Det var ett beslut taget tre timmar innan. Hans tjej ville inte åka utan honom, så de kunde inte lämna, berättar Anja.
– Men de hade kompisar en mil därifrån och fick bo i deras hus.
Gifte sig när kriget bröt ut
I skuggan av kriget har brodern och hans tjej blivit man och hustru. En tanke som de visserligen haft länge men som plötsligt blev akut.
– De kände att det kan ju hända dåliga saker, då kan det vara bra att ha den juridiska statusen ordnad.
Hennes mamma läkaren är 69 år men arbetar på.
– Det är relativt lugnt där hon bor. Hon går till jobbet varje dag. De har mycket att göra med att förbereda sig för att eventuellt ta emot skadade. Skriva ut de patienter som kanske kan klara sig hemma, säger Anja.
Hennes mamma har gjort klart för Anja att hon vill stanna där hon är.
– Mamma ser det som att hon kan vara nyttig under slutet av sin karriär. Hon har jobbat non stop 150 procent under pandemin. Hon känner sig behövd och nyttig, här skulle hon vara lite bortplockad, inte lika nyttig. Jag respekterar det.
Ser igenom ryska lögner
Anja berättar om oron som hon bär med sig hela tiden för anhöriga och vänner i Ukraina. Samtidigt gör både hennes bror och hennes mamma vad de kan för att lugna henne i samtalen. De skojar och dricker te, precis som att de talades vid som vanligt. Mormor pratar med barnbarnen om sin katt och vad som hände sist de träffades. Kommer de ihåg när de var små?
– Det brukar vara de som lugnar mig. Visst är det fruktansvärt allting men de är hoppfulla.
Som uppvuxen i Kiev är de ryska lögnerna uppenbara för Anja. Putins påstående om att ryssar i Ukraina levt under förtryck ger hon inget för.
– Vi har pratat ryska hela tiden det är ingen som känt nån slags negativitet. Man kunde prata fritt överallt. Den är helt påhittad den där konflikten mellan rysktalande och repressionen mot dem.
Samma sak med att det är ”en specialoperation för att denazifiera Ukraina”.
– Det är så mycket ljug. Jag tror på mina egna ögon och öron och mina bästa vänner. Hela världen kan inte ha fel. Det kan inte vara så att Ryssland berättar sanningen för sitt folk och att alla andra ljuger.
Lagar mat från Ukraina för Ukrainas sak
Här, i ett ombonat kök på skånska landsbygden utanför Klågerup, är det långt till Ukraina men det är som att kriget är ständigt närvarande. Inte så att det mullrar i marken eller faller puts från fasaden utan mer som en dov underton.
Barnen känner av stämningen. Hjälper till mera, bråkar mindre.
De är också oroliga för mormor och morbror. Fyraåringen undrade vad de skulle göra om ”det kommer soldater till huset”.
"Mycket i livet som känns mindre viktigt nu"
Anja hade egentligen andra planer för våren. Under hösten var hon med och spelade in Sveriges mästerkock. Hon kvalade in med sin paradrätt. Sibiriska dumplings som hennes ryska farmor gjorde dem.
Programmen sänds i tv4 nu i vår.
Anja hade en idé om att presentera det ukrainska köket för en bredare publik och har recept nog för en kokbok.
– Jag satt ju och längtade varje onsdag. Det var så himla kul att vara med, säger Anja som är bland finalisterna i årets säsong.
Ett faktum hon har svårt att jubla över.
– Det är väldigt mycket i livet som känns mindre viktigt nu än vad det var innan. Samtidigt är jag glad att det gett mig någon slags plattform att hjälpa till, nu när det har blivit så här. Jag har blivit något sorts ansikte för Ukraina i Sverige och kan berätta för många om situationen där.
Under en helg i mars sålde Anja och vännen Tatyana Martyn, som också tävlat i Sveriges mästerkock 2020, matlådor till förmån för Ukraina i Svedala. De gratinerade rårakorna med svamp hade strykande åtgång. Anja räknade med att de kanske skulle få in 20 000 kronor men när insatsen summeras är det snarare 100 000 kronor. Samtidigt har hon lagt ut förklädet från tv-programmet till försäljning på Tradera.
Kände avsky och hat
Anja har insett att det hat hon kände mot Putin och den ryska regimens övergrepp på hemlandet var förlamande. För det var verkligen ett starkt hat, en avsky.
– Det funkar inte att gå och känna så. Jag kände att måste vända det till en lugn och positiv kraft så att jag kan hjälpa mitt folk. Jag får försöka göra allt jag kan härifrån.
Drömmen är att mardrömmen försvinner.
– Jag hoppas att det tar slut, att Putin försvinner på ett eller annat sätt. Att de erkänner att deras plan inte fungerat, att de har misslyckats kapitalt även om det skulle innebära att de tappar ansiktet.
– Jag hoppas också på det ryska folket att de vaknar, att de störtar regimen själva, att de räddar sina egna liv och framtid.
Anja Allvin
Ålder: 38
Yrke: Sjuksköterska
Familj: Man och tre barn
Bor: Klågerup
Aktuell: Tävlar i Sveriges mästerkock och har arrangerat event för hemlandet Ukraina.