Mammuten kan göra comeback-men frågan är om vi vill väcka utdöda djur till liv igen?
Av alla så kallade pappaskämt finns det ingen bättre än: "Varför dog mammutarna ut? Det fanns inga papputar! (plats för skratt).
Det är svårt att undersöka vitsens sanningshalt för det är inte helt klart varför de majestätiska djuren dog ut för en sisådär 4000 år sedan. Nu vill forskare i alla fall återuppväcka mammutarna från de döda med genteknik. Ett amerikanskt forskarteam arbetar för att återinföra den ulliga mammuten på tundran i det sibiriska ekosystemet. Tanken är att där mammutarna betar förhindras träd att slå rot. På så vis hindras permafrosten från att tina och släppa ut växthusgasen metan. Det finns alltså en tanke bakom mammutens eventuella nygamla nytta i ekosystemet.
En räddningsplanka för ål och fjällräv?
Bioteknikens möjligheter gäller inte bara mammutarnas eventuella comeback. Det kan också sättas in för att rädda utrotningshotade arter. Det kan ske till exempel genom att individer individer från utrotningshotade arter klonas eller provrörsbefruktas och fostret placeras i surrogatmödrar från besläktade arter. Två aktuella exempel är den svartfotade illern i USA och den nordliga vita noshörningen i Kenya. I Sverige skulle man kunna använda bioteknik kunna vara en lösning för att stärka den utrotningshotade ålen och fjällräven, enligt Luleå Tekniska Högskola.
– Jag skulle tro att folk i allmänhet har dålig koll på hur långt biotekniken faktiskt har kommit, säger Jesper Stage, professor i nationalekonomi och ledare för ett projekt där man ska undersöka vad "gemene man" tycker om bioteknikens metoder och möjligheter.
Är allmänheten till exempel mer benägna att rädda "gulliga däggdjur" än fula insekter och amfibier? Spelar djurens eventuella del i ekosystemet någon roll?
Jesper Stage tror att folk i allmänhet är mer benägna att vilja återskapa arter vars utdöende människan är skyldig till än arter som har försvunnit av andra skäl.
– Föreställningen om värdet av en av människan orörd natur lever nog ganska starkt bland många av oss, säger han i ett pressmeddelande.
Mammuten "coolt djur"
Enligt intervjuer med mannen på gatan som SVT Norrbotten gjort är det verkligen en knivig fråga. Lena Kulo menar att mammuten visserligen är ett "coolt djur" men att återskapa arten är lite väl.
– Låt bli att utrota det som finns kvar, men återskapa nej!
Jens Arnhof är desto mer positiv till idén.
– Kör på absolut, vi har ställt till med tillräckligt med oreda redan, så kan vi göra något för att ändra på det är alla medel tillåtna enligt mig, säger han till SVT Norrbotten.
Fakta: Mammutar
De väldiga mammutarna tillhör elefantdjuren. Från vaggan i Afrika vandrade de norrut för cirka tre miljoner år sedan och spred sig till Europa, Nordamerika och Asien, enligt fossilfynd. Enligt de äldsta fynden. De sista kända mammutarna fanns på Wrangelöarna i Sibirien. De var ullhåriga och dog ut för runt 4000 år sedan. Enligt tidigare teorier låg människan bakom utplånandet och jagade mammuten till döds. Senare forskning talar dock för att människan och mammutarna samexisterade och att arten dog ut efter att klimatförändringar gjort det svårare att hitta föda.
Källa: Wikipedia, forskning.se