Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Majblomman behöver ett rekordår – drottningen köper första blomman digitalt

15 apr, 2021
author Sara Wizén
Sara Wizén
Hennes majestät drottning Silvia är organisationen Majblommans högsta beskyddare. Hon köper altid den första majblomman – 2021 fick hon för första gången köpa sina majblommor digitalt.
Nu startar insamlingen till Majblomman. Förra året fick organisationen ställa om sin insamling rejält – pandemin slog helt ut organisationens 114-åriga insamlingsmodell och man fick in hälften så mycket pengar som andra år. Nu behöver Majblomman ett rekordår, så att barn som lever i fattigdom kan få den hjälp de behöver.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Varje år i april och maj samlar Majblomman in pengar för att barn som lever i familjer med ekonomiska problem ska få hjälp med de mest grundläggande behoven.

– De här barnen har absolut ingen möjlighet att gå på fritidsaktiviteter. Vi delar ut mycket pengar till kläder och skor, det är basala behov som de här familjerna inte kan täcka med sin ekonomi, säger Tove Lindahl Greve, generalsekreterare på Majblomman.

Se drottning Silvia köpa första Majblomman 2021 digitalt här:

Se drottning Silvia köpa den första majblomman digitaltBrand logo
Se drottning Silvia köpa den första majblomman digitalt

Drottningen är Majblommans högsta beskyddare

Traditionsenligt är det drottning Silvia som varje år köper den allra första majblomman. I år har hon för första gången handlat sina blommor digitalt via Elin Eiseles digitala blombutik. Elin designade blomman för försäljning 2020 – men eftersom det ställdes in är det den blomman man kan köpa i år.

Men pandemin blev ett bakslag för Majblomman, för barnen kunde inte gå ut som vanligt för att sälja majblommor på grund av smittorisken.

– Med väldigt kort varsel fick vi ställa in och det innebar en väldigt stor ekonomisk förlust eftersom barnens försäljning av blommor genom alla år varit vår enda intäktskälla. Samtidigt så påverkades även barnen som vi finns till för, som växer upp i barnfattigdom, berättar Tove.

Insamlingen 2020 blev istället digital, men det var framför allt två stora donationer från Radiohjälpen och ICA-handlarnas förbund som räddade Majblommans arbete.

– Vi drog ner på all annan verksamhet och tog alla sparade pengar och kunde därmed dela ut nästan lika mycket pengar som vi gör ett vanligt år. Det kändes viktigt för att barnen som vi finns till för behövde oss mer än någonsin, så vi prioriterade det. Men det innebär att vi förhoppningsvis kommer att göra och måste göra en rekordinsamling i år för att komma tillbaka, vi har inga mer resurser att ta av. Så vi håller andan lite grann i år.

Annons

Så sker årets insamling till Majblomman

Årets insamling står på tre ben. Barnens försäljning är huvuddelen, men istället startar de personliga webbshopar som de kan sprida till människor som de tror vill köpa. Den fysiska majblomman hamnar sedan i köparens brevlåda. Alla led är således smittsäkra och pandemianpassade.

Men det kommer också gå att som privatperson starta en digital insamling och om man bidrar till en sådan får man en digital majblomma som tack.

Majblomman kommer detta år att gå att köpa på ICA – ett samarbete som tog fart i och med ICA-handlarnas förbunds stora donation 2020.

Det är blomman från 2020, som designats av Elin Eisele från Alingsås, som man kommer att kunna köpa. Den är orange och rosa med en gul plupp.

Här köper du majblomman 2021

  • Den 15 april klockan 12 öppnar försäljningen av majblomman via tusentals blombutiker online. Varje barn som samlar in pengar till Majblomman har sin egen webbshop som du kan köpa blomman ifrån. Försäljningen pågår till den 2 maj.

  • Under hela maj kan du köpa Majblommans pin från 2020 i ICA-butiker runtom i landet.

  • Genom att stödja insamlingar får du en digital majblomma som tack. Företag och privatpersoner kan starta insamlingar på Majblommans hemsida.

Tio procent lever i barnfattigdom

Redan innan coronapandemin räknade man med att 186 000 barn lever i barnfattigdom.

– Det är ungefär tio procent av barnen i Sverige som inte växer upp med samma möjligheter och referensramar som andra barn. Så att Majblomman behövs, det vet vi, säger Tove.

Och hon menar att barnen nu behöver Majblomman mer än någonsin – för när pandemin påverkade ekonomin världen över drabbades familjer som redan har det svårt ekonomiskt väldigt hårt, och de får det svårare att ta sig ur sin situation.

–I förlängningen kan man se att de barn som växer upp i barnfattigdom lägger mycket tid och energi på att oroa sig för familjens ekonomi och det gör det tuffare att hänga med i skolan. Det får konsekvenser för självkänsla, framtidstro och deras drömmar. Så på både kort och lång sikt får det konsekvenser för både barnen och samhället.

Annons