Upplev Jokkmokks marknad och tre andra vinteraktiviteter
Här kan du uppleva alltifrån kultur, spännande mat och träffa en och annan ren!
Vi, en barnfamilj om fyra, har åkt från Boden till Jokkmokks marknad över dagen. Vid skylten som visar att vi är norr om polcirkeln, strax söder om Jokkmokk, passerar vi några husbilar som verkar ha övernattat där. Kanske är de på också på väg till Norrbottens i särklass största årliga händelse?
Inne i Jokkmokk är det än så länge lugnt och vi får till och med parkering mitt i stan. Det är en timme kvar tills marknaden öppnar, solen har knappt gått upp och snön knarrar under skosulorna.
Det är bara några minusgrader, nästan vårväder, till skillnad mot de nästan 44 minusgraderna som mättes vid hyfsat närliggande Kvikkjokk-Årrenjarkas mätstation bara några veckor innan.
Från jordens alla hörn
Medan jag går in i Jokkmokks kommunhus för att prata med marknadsgeneralen Birgitta Nilsson, är det som att det händer någonting. Som genom ett trollslag öppnar marknaden upp och det strömmar in besökare från jordens alla hörn. Överallt hörs främmande språk och det doftar gott från olika läckerheter; alltifrån renköttssoppa ochsockriga churros till donuts och souvas – samernas svar på kebab.
– Här finns något för alla, berättar Birgitta, som titeln till trots inte gillar att kallas marknadsgeneral.
– Jag brukar ligga lite lågt själv, säger hon försynt men är den som har störst koll på vad som händer i Jokkmokk i början av februari varje år.
Birgitta har jobbat med marknaden i över 30 år och är den som fördelar de cirka 400 marknadsplatserna och planerar var de 200 evenemangen ska äga rum.
Hon rekommenderar inte att uppleva marknaden under bara en dag, som vi gör. För att hinna se det mesta bör man komma under onsdagskvällens invigning och stanna ända till söndagen när knallarna packar ihop och åker hem.
– Många inser att de inte hann se eller uppleva någonting, säger hon.
Vi förstår snart vad hon menar.
Marknad med historia
Det är så otroligt mycket som händer i Jokkmokk under de här dagarna att man nästan blir vimmelkantig. Förutom att den shoppingsugne inte lär bli besviken anordnas konserter, föreläsningar och filmvisningar med samiskt tema.
För det här är samernas marknad, även om det numera inte bara säljs samiskt hantverk och renhudar. En och annan oliv- och parmesanförsäljare får också samsas på Jokkmokks gator.
Varför anordnas då marknaden i lilla Jokkmokk, med knappt 3 000 invånare?
– År 1605 beslutade kung Karl IX att inrätta vissa platser i norra Sverige som marknadsplatser. Dels ville han styra upp handeln, dels var han samtidigt ute och krigade i Europa och behövde mer pengar, och då såg han ett sätt att få in mer skatt – genom marknaden.
– Men han ville även kristna samerna, säger Birgitta.
Ca 50 000 besökare per år
- Jokkmokks marknad öppnade år 1605, efter uppmaning av kung Karl IX som ville upprätta fasta marknadsplatser i norra Sverige.
- Marknaden moderniserades år 1955, i samband med 350-årsjubileumet. Då tog Jokkmokks kommun över driften och som säljare var man för första gången tvungen att ansöka om marknadsplats. Den första renrajden gjordes genom bygden.
- Cirka 50 000 personer besöker marknaden varje år.
- Nästa Jokkmokks marknad är den 6–8 februari 2025, den 420:e i raden!
I Jokkmokk, som då inte hette Jokkmokk, fanns en samebys vinterviste. Samerna hade en massa varor som var eftertraktade mer söderut, och platsen var optimal eftersom Luleälven går hela vägen från Luleå till Jokkmokk. På vintern kunde man ta sig fram på isen.
– Birkarlarna, handelsmännen, hade med sig salt, kläder och annat som samerna behövde. Och man bytte mot renkött, renhudar och annan päls. Även en del hantverk. Handeln pågick här, och det har det gjort genom århundradena, utan uppehåll.
Det är ganska hisnande att tänka på när Jokkmokks marknad snart fyller 420 år!
– Nu får du skynda dig, snart är det renrajden! uppmanar Birgitta mig.
Det är en av marknadens höjdpunkter, och Birgitta pekar var Per Kuhmunen, 78, och hans familj brukar tåga genom marknadsområdet med sina vackra renar och ackjor (slädar) varje marknadsdag klockan 12. Per har gått renrajden i imponerande 60 år snart.
– Jag tror att det är en av de absolut mest fotograferade företeelserna, säger Birgitta.
Känd från tv
Ute på Jokkmokks gator är det nu trångt och en förväntan ligger i luften. Snart kommer de.
Till slut delar sig folkhavet Moseslikt och Jokkmokks poster-pojke med familj skrider fram. Ekipaget stannar några gånger under vägen och låter sig fotograferas innan de tågar upp på Snöscenen mitt i stan.
Där tar Pers vän, Lars Henrik Blind, ton och bjuder på en jojk. För vissa kanske han känns bekant. Lars Henrik har synts både i filmen Glada hälsningar från Missångerträsk (2015) och i SVT:s humorserie Leif & Billy i fjol.
När det kurrar i magen tar vi oss till Läntas kåta, som beskrivs som en mötesplats på lulesamiskt vis. Redan när vi kommer dit är det fullt, eftersom några ungdomar snart ska sjunga på samiska. Men det görs plats för oss och vi köper två små portioner renköttssoppa med klimp, samt två toast med renkött till barnen för hutlösa 500 kronor.
Under tiden fylls kåtan på med ännu fler lunchgäster och upplevelsen blir näst intill klaustrofobisk när man ska balansera en soppa utan att knappt kunna röra armarna.
Sånguppvisningen gör däremot besöket nästan värt det, och soppan var god även om den knappt mättade.
Graafsystrarna i race
Vi tar oss ner mot Talvatissjön där det går att åka hundsläde för 200 kronor per person för max en minuts åkning. Trots att barnen tjatar om att få åka går vi vidare till platsen för renracet, en renkapplöpning på bana. Renarna har en släde efter sig där prominenta personer tävlar i heat om två och två. Enligt Birgitta är det här en höjdare.
– Renarna är ganska vilda och de står och håller i dem allt vad de orkar innan de ska i väg. Personerna som tävlar ligger på en släde på magen och så släpper de dem, säger hon och fortsätter:
– Förr hade de inte väv runt hela banan, renarna kunde skena i väg på sjön med någon bakom sig. Då gäller det att hålla i allt vad man orkar!
Upplev Jokkmokks marknad
Resa hit
Under Jokkmokks marknad går det att boka chartrade bussturer tur och retur till Jokkmokk, från flera städer i Norr- och Västerbotten, men även från andra delar av landet. Ett annat alternativ är att åka tåg till Boden eller Murjek och därifrån ta anslutande buss. Närmsta flygplats ligger i Gällivare.
Reguljära bussresor hittar du på Länstrafikens hemsida: Ltnbd.se, eller på telefonnummer: 0771-100 110
Bo
Om du ska bo i Jokkmokk under marknaden måste du vara ute i god tid med din bokning. Det finns nämligen bara två hotell i stan, Hotel Jokkmokk och Hotel Akerlund, men många privatpersoner hyr ut sina hus och lägenheter under tiden för marknaden. Du kan också bo i närliggande städer, exempelvis Boden, Gällivare eller Arvidsjaur och hyra bil över dagen för att komma till Jokkmokk.
Äta
Du kommer inte att gå hungrig! Här finns mycket att välja på i både mat- och fikaväg.
Dagen innan tävlade USA:s, Storbritanniens, Kanadas och Nya Zeelands ambassadörer, liksom våra svenska toppolitiker Magdalena Andersson och Tobias Baudin, från Socialdemokraterna. I dag kan vi urskilja systrarna Graafs namn från den sprakande speakerrösten.
Men det är svårt att se vem som är vem av Magdalena och Hanna Graaf när racet väl är i gång, för det går undan! Renarna springer med tungorna hängande och en sekund senare har de försvunnit bakom krönet.
Det bästa med Jokkmokks marknad
Solen är på väg ner över talltopparna och vi gör oss klara för hemfärd i stället. Vi vuxna är helt fullmatade på intryck och stressen över att ha koll på barnen i ett fullsmockat Jokkmokk börjar släppa.
Innan vi åker frågar jag barnen vad de tyckte var bäst med marknaden och Loke, 7, är något mer positivt lagd än sin mamma.
– Äta i tältet, säger han.
– Du tyckte inte att det var trångt? frågar jag, men får ett självklart nej till svar.
Wilde, 4, har däremot inte så högra krav på vad som gör en marknad till den bästa i världen.
– Att jag fick en godisklubba, summerar han sitt besök.
Ibland är det lilla också det stora.
Fler upplevelser i vinter:
Norrsken, isbad och tappra skidåkare. Vintern är inte bara en lång väntan på sommaren – det finns mycket att se och uppleva i vårt avlånga land!
1. Kallbadsveckan i Helsingborg
Blotta tanken på att slänga sig i iskallt vatten mitt i vintern kan tyckas motbjudande. Men faktum är att det finns många hälsofördelar med att vinterbada, som exempelvis ökad blodcirkulation, minskad trötthet, nedstämdhet och utmattning, ökat dopamin och ökat antal endorfiner.
I Helsingborg firas detta mellan 29 januari–3 februari, med aktiviteter som vinterbad för både nybörjare och rutinerade, yinyoga i bastu och afternoon tea på Helsinborgs slott. Läs mer på kallbadsveckan.se
2. Norrskensspaning i Kiruna
Mellan september och april finns möjlighet att få uppleva norrsken, och störst chans har man i de norra delarna av vårt avlånga land. I bland annat Kiruna kan man göra upplevelsen ännu mer minnesvärd genom ta sig ut till avlägsna platser med hundspann eller skoter, där civilisationens ljussken inte stör.
Eller vad sägs om att ligga nerbäddad och vänta på det magiska färgspelet inifrån en igloo av glas, där du ostört kan blicka upp över natthimlen? Läs mer på aurorarivercamp.com
3. Vasaloppet
Du behöver inte spänna på dig skidorna och kämpa dig fram på snön i nio mil för att uppleva Vasaloppet, som i år går av stapeln 2 mars. Gör som 120 000 andra besökare och skapa ett minne för livet bara genom att heja på de tappra åkarna.
Dessutom finns mycket annat att uppleva under Vasaloppsveckan, såsom mat och underhållning i Tingshusparken i Mora där du även kan besöka Vasaloppsmässan i ett uppvärmt tält där det finns restauranger och spännande utställare.
För de barn som blir sugna på att testa sina skidkunskaper går Barnens Vasalopp mellan Moraparkens camping och Vasaloppsmålet. Läs mer på vasaloppet.se