Jessica och Joakim dog på semestern
– Vi blir inte chockade över någonting längre, säger Jessicas dotter Elin.
Joakim, 49, och Jessica Silva, 46, jobbade båda på Jönköpings kommun. Under veckorna bodde de i Mullsjö men helger och ledig tid tillbringade de i skånska Höllviken. Paret gillade att resa och i slutet av februari 2020 åkte de på en all inclusive resa till Punta Cana i Dominikanska republiken. Ett resmål de besökt tidigare.
Jessicas dotter Elin fick rapporter om att semestern börjat dåligt. Både mamman och Joakim hade blivit dåliga efter en kycklingsallad och väntade på medicin. Hemresan var planerad till 6 mars.
Nästa kontakt var ett samtal från Joakim torsdag den 5 mars, berättar Elin i den granskning Jönköpingsposten publicerat.
– Han frågade först om jag var hemma och kunde sätta mig ned. Sedan berättade han att min mamma var död. Joakim sade att han varit ute en sväng och när han hade återvänt till hotellrummet hade han hittat henne död. Det var overkligt och kändes omöjligt att ta in. Jag funderade snabbt på om han skämtade, men förstod så klart även att ingen skämtar på det sättet. Joakim sade att han skulle bli förhörd av polisen och att det var rutin eftersom de hade bott i samma rum och han var den sista som hade sett henne i livet. Jag sade till honom att jag aldrig skulle tänka tanken att han skulle ha orsakat mammas död, säger Elin Andersson.
Joakim fördes till häkte i Higuëy. En ort fem kilometer från hotellet i Punta Cana. Därifrån ringer han sina anhöriga och berättar att han är delgiven misstanke för mord.
Dör i häkte
Elin skickar sms till Joakim för att höra hur han mår men får inga svar. Någon gång under lördagen den 7 mars dör Joakim. Enligt polisen har han kollapsat i häktet och trots återupplivningsförsök har hans liv inte gått att rädda. Enligt senare obduktionsprotoll har Joakim drabbats av en hjärtinfarkt. Han har också skador på huvud och överkropp. Det är dock oklart om de till exempel uppstått vid kollapsen eller vid återupplivningsförsöken.
Söndagen 8 mars berättar flera svenska medier att ett svenskt par i 50-års åldern dött i Dominikanska Republiken och hänvisar till lokala medier. Enligt uppgifterna hittades kvinnan död, misstänkt mördad, på hotellrummet på fredagen. Under helgen hittades mannen död i cellen dit han förts.
Jessicas barn Elin och Elias tar själva kontakt med UD för att få reda på vad som orsakat mammans död. Att det skulle vara maken Joakim håller de för uteslutet. De får en kontakt på UD som håller dem uppdaterade om hur polisutredningen fortskrider.
Vid det här laget har Coronan dragit in över världen. Elin och Elias får besked att i det läget kan UD inte skicka en representant för Sverige som kan resa till Karibien och bistå i utredningen av dödsfallen.
Se också: Karin fick utomkvedshavandeskap på Bali
11 april får Elin en handling per epost från dominikansk polis där det anges att deras mamma dött av alkoholförgiftning. Och eftersom turister på ön insjuknat och dött av misstänkt ”fulsprit” tidigare så lät det nästan som en rimlig förklaring.
Obduktionsprotokollet, som är skrivet på spanska, dröjer dock nästan ända till i maj även om själva undersökningen är gjord i anslutning till Jessicas död. Enligt den så är dödsorsaken kvävning.
Hittar frågetecken i obduktionsprotokollen
När Jönköpingsposten låter en expert på Rättsmedicinalverket studera obduktionsprotokollen finner han flera frågetecken. Åtminstone med svenska mått mätt. Bland annat ifrågasätter experten slutsatsen att Jessica kvävts på de omständigheter som presenteras.
– Jag skulle inte kalla det en sågning men vi reagerade väl mest på att allt vi misstänkt blev bekräftat. Alla oklarheter, säger Elin.
I slutet av maj flygs kvarlevorna hem till Sverige och Skåne för begravning. Jessicas barn reagerar på att tillhörigheter saknas. Jessica och Joakims mobiltelefoner finns med men klockor och smycken saknas. Det är inga dyrbarheter men har ett känslomässigt värde.
Samtidigt visar JP:s granskning att stora uttag gjorts med Joakims bankkort samma dag som han förts till häktet och dagen efter. Det rör sig om sammanlagt nära 30 000 kronor.
De motstridiga beskeden om dödsfallen lämnar barnen med frågor.
– Vi fick veta att mamma hade dött av kvävning eller alkoholförgiftning, men när vi såg att alkoholhalten i blodet bara motsvarande den ungefärliga mängden av vad ett glas vin innehåller så kände vi att det var helt osannolikt, säger Elin Andersson i JP:s granskning.
UD svarar
UD var i samband med dödsfallen i kontakt med den Dominikanska Republikens ambassad i Stockholm för att försäkra sig om att en utredning skulle ske ”ordentligt och skyndsamt”. Samtidigt avdelades en tjänsteman till att bistå de anhöriga med information om vad som skedde i fallet. Praktikaliteter som att ordna fram behövliga dokument för hemtransport till exempel.
Även om man legat på för att få Dominikanska myndigheter att agera så är handlingsmöjligheterna begränsade.
Har UD fått någon förklaring till det sena agerandet från Dominikanska Republiken vad gäller alltifrån obduktionsprotokoll till när parets tillgångar kom hem och att anhöriga upplevde att det saknades saker?
”UD har vid några tillfällen påtalat för företrädare för Dominikanska republiken vikten av att dödsfallsärendena hanteras skyndsamt, samt att omständigheterna utreds. Det kommer vi fortsätta att göra”, skriver UD:s pressjour i ett mejl våren 2021.
”Det är givetvis förståeligt att man som anhörig vill veta så mycket som möjligt om det inträffade dödsfallet. Inte minst om det skett under oklara omständigheter. Utrikesförvaltningen kan vara behjälplig med att efterfråga dokumentation från lokala myndigheter och sjukhus. Dock är det inte Utrikesdepartementets eller utlandsmyndigheternas ansvar att kontrollera riktigheten i obduktionsprotokoll eller granska polisrapporter”.
Saknar fortfarande svar
För svensk polis gäller generellt att man kan bistå vid utredningar utomlands om det är så att aktuell stat begär hjälp. Så har inte skett i det här fallet. Men om det fanns en brottsanmälan i Sverige så skulle så skulle utredande svenska myndighet kunna ansöka om bistånd av den andra staten, enligt internationella åklagarkammaren.
Elin och Elias har fortfarande inte fått några klara besked om vad som orsakade deras mammas död på hotellrummet i Punta Cana.
Samtidigt tycker de att anhöriga till svenska medborgare som förolyckas i utlandet ska kunna förvänta sig mer stöd från UD och polis. De menar att de fått göra de flesta efterforskningar på egen hand mitt i sorgen.
Elin, som precis tagit examen som personalvetare i Kristianstad, hade velat dela glädjen med sin mamma.
– Mamma var en helt fantastisk person på så många sätt. Ett energiknippe som spred glädje till alla runt omkring henne, framförallt med sitt säregna skratt. En riktigt teaterapa som ville alla väl. Är det någon jag fått min styrka av så är det mamma. Hon var den som alltid sa ”res dig upp igen” ”du klarar allt”. Och det är jag så tacksam för idag, för utan mammas ord och lärdom vet jag inte hur jag hade kunnat tackla hela denna situationen.
Misstänkta dödsfall bland turister
För Dominikanska Republiken som är en stor, men fattig, turistdestination så är oklara dödsfall bland turister ingen bra pr. Och det svenska paret är inte de första att förolyckas under semestern. 2019 rapporterade amerikanska medier om uppåt tio fall där amerikanska turister avlidit under semestern under ett år. Åtminstone så många att anhöriga reagerade. Uppmärksamheten blev kännbar med tanke på att miljontals amerikaner turistar här varje år.
I några av fallen hade de omkomna druckit alkohol innan och en teori var att ”fulsprit” från hotellets minibar låg bakom dödsfallen. De dominikanska myndigheterna manade till besinning och menade att dödsfallen, om än tragiska, kunde ha naturliga orsaker. Att det rent statistiskt inte fanns något som tydde på något onormalt. FBI biträdde den lokala polismyndigheten med att göra toxikologitest i tre fall. Bland annat det fall där ett par från Maryland, Cynthia Day, 49 och Nathaniel Holmes, 63, dött samma natt i samma hotellrum. Enligt de lokala utredningarna fanns det ingen misstanke om vare sig brott eller våld i samband med dödsfallet även om det kunde tyckas märkligt. Dödsorsaken bestämdes till andningsstopp orsakad av vätska i lungorna (lungödem).
Och testerna visade heller inga spår av alkoholförgiftning i något av fallen.
Samtidigt som Dominikanska Republiken är ett land med lockande sol och värme så kan det vara våldsamt.
"Turister betraktas ofta som attraktiva mål för rån och överfall. Allmän försiktighet bör iakttas såsom att låsa in värdesaker, undvika vara ute ensam efter mörkrets inbrott, inte dricka för mycket alkohol och hålla sig borta från osunda och potentiellt farliga miljöer", råder Sweden abroad.
Polisen har anklagats för både korruption och övervåld. Fångar lever farligt. Både de punkterna finns med i den senaste genomlysning en av mänskliga rättigheter som USA: s utrikesdepartement gjort.
Enligt rapporten finns det exempel både på att polisen tagit till övervåld och på överfulla fängelser med oacceptabla förhållande. Dessutom påtalar man problem med godtyckliga gripande och kvarhållande av misstänkta utan närmare förklaring.
Se också: Så stöttar du någon i sorg