Jessica kidnappades brutalt – hittades på vandrarhem
Mark Weeks blev vettskrämd när han öppnade e-postmeddelandet som precis landat i datorns inkorg.
”Mark, vi våldtog henne och kidnappade henne åt dig”, stod det i meddelandet som också innehöll bilder av Jessica Nordquist, hans tidigare flickvän. Hon var naken, blåslagen och försedd med munkavle. Mark larmade genast polisen. Ett stort polispådrag drogs direkt i gång. Med blinkande blåljus åkte polisen till Jessicas lilla lägenhet i stadsdelen Whitechapel i London. Lägenheten var tom men visade tecken på att ett våldsamt tumult ägt rum där. På dörren hängde en handskriven lapp där det stod att Jessica var kidnappad.
Under tiden polisen letade efter Jessica förhördes Mark. Visste han vilka som låg bakom kidnappningen? Mark bedyrade att han inte visste något om bortförandet, men han berättade att han efter att paret gjort slut fått en lång rad hotfulla meddelanden på sin mobiltelefon och i sin e-post.
Blev blixtförälskade
Han redogjorde för hur han hade blivit blixtförälskad i jämnåriga amerikanskan Jessica när hon precis hade börjat arbeta på den framgångsrika reklambyrån i London där han själv var anställd. De två blev snart ett par som tillbringade allt sin tid tillsammans, på jobbet och på fritiden. När den häftigaste förälskelsen lagt sig insåg Mark att förhållandet inte fungerade. I november gjorde han slut. Jessica blev förtvivlad och bönade och bad att de två skulle bli ett par igen.I sin kamp att vinna honom tillbaka hade hon gjort sig ständiga ärenden till hans kontor, skrivit kärleksfulla lappar och lämnat små presenter.
Mark berättade om hur Jessica sedan förföljt honom samtidigt som trakasserierna på sociala medier, instagram och Facebook, hade inletts sedan han inte föll för hennes smicker. Mobiltelefonen hade svämmat över av meddelanden från för honom okända människor. På sociala medier hade det spridits lögner, rykten som utmålade honom som kriminell och som en psykopat.
Ryktena hade även nått Marks chefer och kunder. I ett av meddelandena till kunderna hade det hävdats det att Mark våldtagit sin tidigare flickvän, något som företaget skulle ha varit med om att mörklägga.
”De har tystat offret men jag berättar vad hon blivit utsatt för. För rättvisans skull…”, hade det bland annat stått.
Farliga rykten
En dag hade han fått ett anonymt förtäckt hot att han var bevakad, natt som dag. Mark hade blivit rädd och dessutom var han förtvivlad över att han kanske skulle riskera att få sparken om företagsledningen skulle tro på de lögnaktiga ryktena. Han hade kontaktat företagets personalavdelning och förklarat vad som pågick. Personalavdelningen hade granskat händelserna och misstankarna hade fallit på Jessica. Jessica hade polisanmälts och en polisrannsakan hade gjorts i hennes bostad. Där hade konstaplarna hittat mer än 20 sim-kort till mobiltelefoner. Tack vare dem kunde det bevisas att det var Jessica som skickat iväg meddelandena. De hade också funnit en maskerad-gravidmage som de misstänkte skulle användas för att utpressa Mark .Trots alla bevisen vidhöll Jessica sin oskuld. Åklagaren ansåg sig ändå ha tillräckligt med bevis och den 23 februari 2018 väcktes åtal och rättegången skulle äga rum den 4 maj i Snaresbrook Crown Court i London.
Men en tid före rättegången kidnappades alltså Jessica och polisen valde att gå ut med en efterlysning av henne.
Två dagar efter bortförandet ringde en innehavare av ett vandrarhem i skottska Aviemore till polisen. I vandrarhemmets frukostrum satt en kvinna som såg ut som den kidnappade amerikanskan. Hon hade skrivit in sig under ett annat namn, var ensam och verkade frivilligt befinna sig på platsen. Hon skrattade och pratade med de andra gästerna. Polisen åkte direkt till vandrarhemmet där de grep kvinnan som mycket riktigt visade sig vara Jessica. Hon serverade polisen en häpnadsväckande historia. Jessica hävdade att hon hade blivit bortförd av en agent från säkerhetspolisen MI5, av en man som kallat sig för Max Brown.När polisen började nysta i härvan kunde de snart dra slutsatsen att någon kidnappning aldrig ägt rum. Det mesta pekade på att det var Jessica själv som med hjälp av kamerans självutlösare tagit bilden där hon var bunden. Bevis lades till bevis. Dessa bildade snabbt ett mönster som visade att Jessica trakasserat sin tidigare pojkvän och att hon iscensatt kidnappningen av sig själv för att utmåla sig själv som ett offer.
Ett nytt åtal väcktes och rättegång i Snaresbrook crown court i London.
– Miss Nordquist erbjöds vid ett flertal tillfället att erkänna för att få den hjälp hon behöver. Hon har vägrat, varför ärendet var tvunget att gå till domstol, kommenterade åklagare Joanne Farell och beskrev den åtalade som en manipulativ lögnare. Den tekniska bevisningen var överväldigande och Jessicas försvarsadvokat skyllde sin klients beteende på hennes tuffa tidiga barndom, åren innan hon adopterades av sin familj och växte upp under trygga former i den lilla staden Eagle river i Alaska.
Domaren Paul Southern beskrev Jessicas bisarra agerande som en attack på det brittiska rättssystemet och slöseri med polisresurser.
Mark redogjorde under rättegången hur livet hade förvandlats till ett helvete.
– Jag var ständigt orolig för vad som skulle komma näst. Dygnet runt fick jag textmeddelanden från okända telefonnummer på min telefon. Det gjorde mig helt skräckslagen, sade han i rätten.
Jessica Nordquist dömdes till fyra och ett halvt års fängelse för två fall av förföljelse, så kallad stalkning, och för att förhindrat rättvisan. Efter avtjänat fängelsestraff väntade utvisning från England till USA.