Inaam bär burkini på stranden: ”Jag väljer att täcka mig”
Som liten hade Inaam Arabi bikini på stranden. I vuxen ålder har hon valt burkinin. För Inaam var det ett självklart val att klä på sig.
– Jag har inte alltid burit slöja, den satte jag på mig när jag var i 19-årsåldern. Jag ville ta till mig islam mer, och då kände jag också att jag ville täcka min kropp. Sedan dess har jag varit täckt, och en del av att vara täckt är att ha burkini på stranden, säger hon.
Många som är påklädda
Inaams val att täcka sin kropp väcker emellanåt reaktioner hos andra. Blickar, viskningar och hånflin är vissa gånger en regel, snarare än ett undantag. Inaam upplever responsen som märklig – i hennes ögon är burkinin ett helt normalt badplagg, likt bikinin eller dykardräkten.
– Ibland känner jag mig ovälkommen på stranden, bara för att jag har kläder på mig. Men egentligen är det ju många som har långärmat och byxor på sig – många döljer sina komplex med kläder. Om andra är påklädda, varför kan inte jag vara det?
– Det är som en oskriven regel när det kommer till vad man ska ha på sig på stranden. När man inte passar in i den förväntade bilden av hur man ska se ut på en strand, då reagerar folk. Men jag försöker motverka hatet genom att le och vara mig själv.
Ibland känner jag mig ovälkommen på stranden, bara för att jag har kläder på mig
Trivs i burkinin
Den uppmärksamhet som burkinin drar till sig på stranden menar Inaam är obefogad. Hon tror att de kritiska blickarna bottnar i de ideal som råder i västvärlden, där bikini anses vara normen.
– Samhället säger tyvärr att en avklädd kvinna är en fri kvinna, och att en påklädd kvinna är en förtryckt kvinna. Det stämmer inte. Rätten att klä på sig är lika mycket värd som rätten att klä av sig, det ena utesluter inte det andra. Jag trivs så här. Jag är påklädd, men respekterar alla som är avklädda, säger hon.
För Inaams del gör det heltäckande badplagget hennes, och hennes familjs, somrar enklare. Tack vare burkinin kan hon följa med sina barn till stranden, utan att behöva tänka på vad hon ska ha på sig. Burkinins tyg beskriver hon som svalt och skönt, och hon känner sig trygg i plagget.
– På stranden är det som en tävling, vem som ser bäst ut. Man ska vara vältränad, utan hängmage. Jag behöver inte tänka på sådant, jag tar på mig burkinin och sedan är det klart.
Känner sig inte förtryckt
Burkinin ger Inaam en form av frihet. Tack vare badplagget har hon möjlighet att vistas på stranden, i stället för att sitta hemma under sommaren.
– Vissa anser att burkinin är ett tecken på förtryck. Men om man tar bort burkinin, från den så kallade ”förtryckta kvinnan”, då försvinner ju hennes frihet att kunna gå och bada. Om hon är förtryckt hemma och av samhället blir hon bara mer förtryckt när man tar bort burkinin. Jag tycker att det är väldigt ologiskt, säger Inaam och fortsätter:
– Det är dessutom inte ett tvång att täcka sig inom islam. Du väljer själv, man har en fri vilja. Min tioåriga dotter har bikini på stranden och det är absolut okej om hon vill fortsätta ha det. Jag väljer att täcka mig och just nu väljer hon att ha bikini. Båda alternativen bör vara lika godtagbara.
Är trygg i sig själv
Inaam har vuxit upp i en miljö där hon har fått utrymme att vara sig själv. Det har gett henne möjlighet att bli trygg i vem hon är, både i kropp och själ. Den positiva självbilden har följt med henne upp i åldern och i dag, som 31-åring, står hon fortfarande stadigt med båda fötterna på jorden.
– Jag har inga komplex, jag har accepterat vem jag är. Jag är självständig och stark inombords. Jag är uppvuxen med att man uppmuntrar barnens självkänsla från start. Det finns många kroppstyper – och alla är lika bra, precis som de är.