Hur dog "Sunny" Von Bülow?
– Jag var oskyldig, sa han till danska Se og Hør.
Fallet von Bülow var en av 1980-talets stora mediehändelser. Inte bara i USA där tragiken utspelade sig. En av aktörerna, Claus Von Bulow, hade danska rötter och intresset var på topp på båda sidor av Atlanten. En åklagare sammanfattade dragningskraften i fallet VoSn Bülow såhär.
”Det här fallet har allt. Det är pengar, sex, droger, Newport, New York och Europa; överklass, jungfrur, butlers och en trädgårdsmästare”.
Se också: 4 krimfall som skakat världen
Claus Von Bulow föddes som Claus Borberg i Köpenhamn 1926. Claus var barnbarn till Justitieministern Frits Bülow och föddes rakt in i den danska societeten. Men pappan misstänktes sedan för att ha kollaborerat med nazisterna under ockupationen och gav namnet Borberg en dålig klang. Claus beslöt han sig för att ta sin mammas efternamn men tillfogade också ett adelsklingande von framför. Sålunda rustad gav sig Claus ut i världen för att bygga en karriär. Claus Von Bulow läste juridik i London på ansedda Trinity college i Cambridge. Som färdig jurist jobbade den unge Claus på banker och på advokatkontor i Paris och London. Samtidigt byggde han upp ett kontaktnät av lorder, inflytelserika industrimän och glamorösa damer. Han var ung, snygg och charmig.
Gifte sig med amerikansk prinsessa
1966 gifte Claus sig med något så exotiskt som en amerikansk prinsessa. Martha ”Sunny” Crawford hade varit gift med den österrikiska prins Alfie von Auersperg och fått två barn med honom. Men hon hade tröttnat på att bo i Österrike och makens utomäktenskapliga eskapader. I skilsmässan fick Sunny en miljon dollar och två bostäder. Nu började hon om på nytt med Claus i New York. Barnen, prinsessan Annie-Laurie och Alexander, följde med. Tillsammans skulle de få dottern Cosima 1967. Familjen levde ett liv efter sina tillgångar med paradvåning i New York och hus i Newport. Ett liv med tjänare, privatskolor och fester där inbjudna gäster spelade krocket klädda i vitt.
Men äktenskapet var utsatt för påfrestningar. Claus har en älskarinna, skådespelerskan Alexandra Isles. Mot slutet av 70-talet talade de båda om en eventuell skilsmässa. Sunny led av diabetes och behövde bland annat injicera insulin för att hålla sjukdomen i schack. 26 december 1979 verkar hon ha slarvat. Sunny hittas medvetslös och förs till sjukhus. Hon glider in i koma som läkarna lyckas häva. Efter några dagar på sjukhus får hon återvända hem med förmaningar om att ha bättre koll på sitt blodsocker och att äta regelbundet. Under våren upprepas mönstret. Hon förs till sjukhus med symptom på akut hyperglykemi eller insulinchock. Sunny får återigen förmaningar om att skära ner på alkoholen, äta lite men regelbundet och att hålla bättre koll.
Julen 1980 händer samma sak. Sunny verkar borta och okoordinerad. Familjen ser till att hon kommer i säng. På morgonen hittar de henne på sovrumsgolvet, medvetslös. Bredvid henne ligger en svart väska med sprutor, insulin men också droger. Hon förs till sjukhus men den här gången är det för sent. Sunny är i koma. Hon har hjärnskador som kan ha orsakats av en överdos men också av insulinchock. Hennes barn, Annie-Laurie ”Ala” och Alexander, börjar fatta misstankar mot Claus. Äktenskapet var ju omvittnat skakigt och han hade miljoner att vinna på hustruns död. De hyr in egna utredare för att samla bevis och hittar tillräckligt.
Sommaren 1981 åtalas Claus Von Bülow misstänkt för att ha försökt mörda sin fru två gånger. Enligt åklagaren har Claus injicerat henne med en överdos insulin och på så sätt försatt sin fru i koma. Motivet är uppenbart. Han är ute efter hennes förmögenhet. Claus älskarinna Alexandra Isles vittnar också om att hon ställt honom inför ett ultimatum. Hon krävde att han skulle skilja sig från Sunny. Både hon och Sunnys jungfru hävdar att Claus lät hustrun ligga okontaktbar länge länge innan han ringde ambulans vid det första misstänkta tillfället. Han skulle alltså ha fegat ur då men genomfört planen hela vägen ett drygt år senare, enligt åtalet.
Claus Von Bülow, bördig från Köpenhamn, döms till 30 års fängelse. I rapporteringen framställs Claus som aristokratiskt kylig och stram. Det sägs att han har ”djävulska ögon”. Claus överklagar domen. I nästa runda har han med sig det starkaste försvaret pengar kan köpa. Som till exempel Harvardprofessorn Alan M. Dershowitz vid rodret. Mannen som senare ska sköta OJ Simpsons försvar. Advokatkostnaderna är astronomiska men Claus Von Bülow får valuta för pengarna. Man riktar bland annat in sig på att försvaret inte fick tillgång till utredningsmaterial de hade rätt till i den förra rättegången. Nya vittnen kommer fram och tidigare expertutlåtande sätts under lupp.
Dottern Cosima vittnar för hans sak. Brytningen med halvsyskonen är uppenbar. Parterna träffar en uppgörelse. Claus skiljer sig från Sunny och avsäger sig alla anspråk på hennes egendomar. Cosima, som gjorts arvslös, blir istället förmånstagare till sin mormor.
Även om han frikänns är Claus fortfarande en omtvistad figur. När journalisten Dominick Dunne gör ett porträtt om honom i Vanity Fair 1985 är det under rubriken Fatal charm-the social web of Claus Von Bülow. Claus är inte fälld för något brott men det är, som redan sagts, så mycket drama i fallet att det bäddar för spekulation. Men det är en sällsynt inblick i kretsarna som Claus och Sunny rört sig i. I hur det skiktet ser och betraktar varandra. På ett cocktailparty pratar Dunne med en bekant till Claus som anonymt tecknar en bild av vännen.
Hans namn är påhittat, hans liv likaså. Han har skapat en roll han spelar.
– Problemet med Claus är att han inte dväljs i sanningens palats. Du förstår han är ju fejk och det har han alltid varit. Hans namn är påhittat, hans liv likaså. Han har skapat en roll han spelar.
Se också: 5 av historiens värsta kvinnliga seriemördare
"En mysig gubbe"
Claus är fortfarande en välkommen gäst på bättre bjudningar men hans närvaro är inte helt okontroversiell. Vissa vägrar att sitta bredvid en misstänkt mördare. Andra har då rakt ingen emot hans sällskap.
– Han kanske ser ut som den onde själv men han är en så mysig gubbe och så rolig att sitta intill. Har du sett honom imitera drottning Victoria?
Reportaget är tryfferat med dåtidens kändisar som antingen stöttar eller är emot Claus. Han har supporters i till exempel prinsessan von Bismarck som ringer från London för att peppa. Under den andra rättegången vittnar författaren Truman Capote för försvaret. Enligt författarens vittnesmål nyttjade Sunny amfetamin till och från. Hon ska dessutom ha visat honom hur man använde en spruta för att injicera. Försvarsstrategen Alan M. Dershowitz förklarar varför Capote inte trädde fram i den första rättegången.
”Man talar ju inte illa om de sjuka. Dessutom säger Capote att alla visste att Sunny drack och tog droger”.
Efter den andra rättegången skrev Alan M. Dershowitz boken Reversal av fortune om sitt arbete med fallet. En bok som senare blev filmen Mysteriet von Bülow med Jeremy Irons och Glenn Close i huvudrollerna. Sunny Von Bülow vaknade aldrig upp igen. Efter 28 år i koma dog hon på ett vårdhem på Manhattan 2008. Claus Von Bülow dog i maj 2019. Han hävdade sin oskuld in i döden.
– Jag har haft ett bra liv, trots allt, men förföljelsen har inte upphört. Jag har aldrig fått en chans att bli rentvådd, det verkar som om folk inte tror på domen som friade mig. Många menar fortfarande att jag är skyldig, sa han till en dansk veckotidning.