Henrik Högström: "Hoppas att det blir mer boule än bomber"
Mamma och hennes man har fått en ny lägenhet. De vill bo i staden de växt upp i och ha nära till barn och barnbarn. Av olika skäl har jag fått äran/nitlotten att vara deras besiktningsman på plats. Härförleden bjöd det kommunala bostadsbolaget på husesyn, pizza och ”mingel” i huset med utsikt över Limhamns hamnbassäng. I det gemensamma samlingsrummet på bottenvåningen satt flera par i mammas ålder och pratade. De kanske pratade om att apoteket bara ligger ett stenkast bort (två med rollator)? Eller så såg de fram mot gemensam boule och AW på närmsta krog?
Nära till storstadens puls
Som lurkare (person som snokar men inte deltar) i den lokala facebookgruppen är bilden av området inte lika odelat positiv. Man får mer känslan av idyll under belägring. Under sommaren fick en dam en kula genom fönstret. Skytten eller skyttarna var tydligen efter en kriminell som bodde några fönster bort. En annan natt väcktes medborgarna av en så kallad banger som detonerade.
Jag vill ju inte att mamma ska hamna i korseld på väg till biblioteket. Klart hon ska ha nära till ”storstadens puls” men nån jävla måtta får det ju vara.
Sett till den nationella trygghetsundersökningen från 2020 är man längst ifrån storstadens farliga puls i Storuman. Men mamma har bara fjällvandrat en enda gång och upprepar ofta att ”hon inte är någon nybyggarhustru”. Hon gillar fart, fläkt och folkliv.
Kriminalitet och eventuella skjutningar nämns, av förklarliga skäl, aldrig i mäklarannonser. Men trygghet spelar så klart roll. Upplevd eller faktisk.
En skjutning på gatan där man bor eller nära lekplatsen där barnen åker rutschkana skakar om.
Se också: Krimfallen som skakade Sverige
Område med potential
Att boende säger att ”de vill flytta från området” när nyhetsteam bevakar en skjutning är nästan givet oavsett om intervjun görs i Kristianstad, Norrköping eller Luleå.
Men att säga det i stunden är en sak. Att verkligen lasta upp bohaget i flyttbilen är en annan.
– Det kan vara en faktor som får folk att flytta. Men då handlar det primärt om människor som redan haft funderingar åt det hållet tidigare. I de fall kan en skjutning i kvarteret vara droppen som får bägaren att rinna över, säger Manne Gerell, kriminolog vid Malmö Universitet som varit med och kartlagt sambandet mellan skottlossningar och bostadspriser tillsammans med Mats Wilhelmsson och Vanio Cecatto i en undersökning för KTH (What effect does gun-related violence have on the attractiveness of a residential area? The case of Stockholm, Sweden). Jämförelsen bygger på rapporterade skjutningar och mäklarstatistik i Stockholm.
Och slutsatsen är att en skottlossning, dödlig eller ej, syns i fallande pris direkt och i 100 till 200 dagar efteråt.
– Säljer man veckan efteråt får man 60 000 kronor mindre. Färre vill köpa och fler vill sälja.
Påverkan är tydligast i områden där det vanligtvis inte hörs skottlossning och sirener i natten. I områden där kriminaliteten är mer vardagligt närvarande blir toleransen högre. Det finns inte samma chockeffekt som kan påverka huspriset.
Blodigt våld påverkar givetvis ett områdes rykte. Men det räcker inte med några inlägg i en lokal Facebook-grupp för att ett rykte ska sätta sig.
– Det går inte över en natt. De som bor i området brukar ju generellt ha bättre koll och kan värdera om det bara rör sig om rykten eller om det stämmer.
Myllrande folkliv
Glen Sjögren har 40 års tjänstgöring som bland annat kommunpolis i Malmö bakom sig. Ett jobb där han träffar allt från brottsoffer till förövare och fastighetsägare. Och hans uppfattning är att många säger ”Jag ska flytta” direkt efter att det smällt. Sedan tar de en kopp kaffe, funderar lite och stannar kvar.
– När det kommer till kritan så tänker de var ska jag flytta hän någonstans? Barnfamiljer kanske har en plan men ska du köpa en bostad så kostar det.
– Det handlar både om rötter och ekonomi. Det är ganska bekvämt att bo i stan och ha nära till allt.
Sedan är det kanske inte så farligt att bo i stan. Det skjuts och sprängs i Värnamo också. I Lund brakar klaner samman med trädpåk.
På Rosengård i Malmö hade de inte haft en skjutning mellan nyår och september.
Så jag kommer att hjälpa mamma flytta in till våren. Jag tror och hoppas att det kommer bli mer boule än bomber på hennes nya boende.
En vecka efter att den här krönikan skrevs skadades ett 20-tal människor när en explosion inträffade i ett flerfamiljshus i Göteborg. Det är inte så långt ifrån lägenheten där mina systerbarn bor varannan vecka och huset där mina svärföräldrar bodde. Så nu vet jag inte längre. Man är väl inte mer än människa.
Fotnot: Nationella trygghetsundersökningen (NTU) är en årligen återkommande nationell brottsoffer- och trygghetsundersökning. Enligt 2020 års mätning, som var underlag för krönikan, så var det få invånare i Storuman (6 procent) som kände sig otrygga när de rörde sig ute på kvällarna. I Malmöstadsdelen Fosie var motsvarande siffra 59 procent.