Hennes slöja väckte hat på tåget – detta är hennes budskap till alla kvinnor
Tågvärden Ahad Almosawi, 26, utsattes för hat på grund av sin slöja. Nu ska fallet avgöras i domstol och hon hoppas att den åtalade mannen får sig en tankeställare. "Ingen ska få bestämma vad en kvinna ska ha på sig", säger hon.
Det var en helt vanlig höstdag på jobbet förra året. Ahad Almosawi, 26, hoppade på SJ-tåget i Göteborg med slutstation Malmö. Arbetspasset var förlagt till bistron. En plats som hon vanligtvis stortrivs på.
– Jag älskar att ge service och att träffa människor. Tyvärr är det inte så längre.
En traumatisk händelse på arbetet ligger bakom den förlorade arbetsglädjen.
Det skulle nämligen inte dröja länge efter tåget lämnade stationen förrän innan fick höra nedsättande ord om sin slöja från en passagerare. Visserligen inget ovant för henne, men denna gång framfördes åsikterna på ett konfrontativt sätt.
– Jag svarade att jag inte vill diskutera religion eller politik på mitt jobb. Men han slutade inte. Han fortsatte prata om slöjan som något kvinnoförtryckande. Han ville att jag skulle ta av "den där äckliga saken" och visa att jag var "en riktig kvinna".
Enligt Ahad närmade sig mannen för att understryka sin poäng. Situationen var obehaglig för henne, rädslan tillog och hon brast ut i gråt. Men hon hade också kraften att be mannen lämna bistron vilket han till slut gjorde.
Hon blev djupt chockad av händelsen och togs ur tjänst i två veckor.
– Min arbetsgivare har stöttat mig hela tiden. De har verkligen varit guld.
Polisanmäler händelsen
Där kunde historien tagit slut. Men Ahad valde att inte släppa kränkningen utan polisanmälde händelsen. Rättsväsendet tog hennes anmälan på allvar och mannen har delgetts misstanke om brott. Han är nu åtalad för ofredande i första hand och ofredande och förolämpning i andra hand, enligt Kvällsposten som tagit del av stämningsansökan.
Ahad har fått bekräftelse på att en huvudförhandling är planerad att hållas, men vet ännu inte exakt datum. Hon kommer att få en kallelse till att ge sitt vittnesmål. För henne personligen är det viktiga att skicka budskapet att hon har rätten att själv få välja sina kläder.
– Ingen ska få bestämma vad en kvinna ska ha på sig. Jag är född i Sverige och har valt slöjan av egen fri vilja. Precis som andra väljer vad de har på sig.
I förhör med polisen framgår mannens syn på händelsen. Enligt Kvällsposten förnekar han alla anklagelser om brott. Han ska inte ha sagt åt henne att ta av slöjan, anser han.
Så här återger Kvällsposten mannens kommentar: "Vi diskuterade klädesattiraljer gällande uniformsregler. Hon tolkade det som jag hade synpunkter på hennes slöja. Det var inte min avsikt, det får stå för henne".
Trots mannens förklaring har åklagaren valt att gå vidare med ärendet. Snart ska fallet prövas i domstol. Åklagaren anser därmed att det finns tillräckliga bevis för en fällande dom. Även vittnen har hörts som styrkt Ahads version av händelseförloppet.
Satt djupa spår
Det har nu gått ett år sedan händelsen på tåget.
– Jag tänker fortfarande på det och kan börja gråta. Det har helt tagit bort min lust att gå till jobbet som jag älskade. Jag har även sökt andra jobb som inte innebär så mycket service. Och även sökt in till olika kurser.
Vad är ditt råd till andra tjejer som utsätts för detta?
– Till alla kvinnor vill jag säga: Bär vad du vill med stolthet. Sen att man ska stå upp för sig själv och anmäler. Då syns hatet som vi utsätts för i statistiken. Och den som säger något får kanske en tankeställare. Det är viktigt även om det inte leder till rättegång eller en fällande dom.
Se också: 5 kvinnor förändrar världen just nu