Här är 18 prideflaggor – och deras betydelser
Du känner säkert igen regnbågsflaggan, men har du koll på de andra flaggorna som kan synas i prideparaden? Vi förklarar begreppen bakom 18 av prideflaggorna.
Nu firar vi pridevecka! Men är du bekant med vad alla olika flaggor betyder? Det finns en rad sexuella uttryck, identiteter, fetischer och läggningar som har egna flaggor och kan komma att synas under prideparaden – även om alla inte nödvändigtvis går under HBTQI-termen.
Se också: 10 HBTQ-begrepp att hålla koll på
Här är 18 prideflaggor och deras betydelse:
Regnbågsflaggan
Prideflaggan är den vanligaste HBTQI flaggan och symboliserar respekt för medmänniskor, mångfald, homosexuella, bisexuella och transpersoner.
Transgender-flaggan
Transgender-flaggan inkluderar transkvinnor och män, samt ickebinära/intergender.
Bisexuella-flaggan
Bi-flaggan symboliserar bisexuella personer som kan bli kär i eller attraherad av både män och kvinnor. Vissa föredrar att beskriva sig med andra begrepp som exempelvis ”pansexuell”, för att signalera att de ser sin sexuella läggning bortom tvåkönsnormen.
Lesbiska flaggan
Lesbiska-flaggan symboliserar personer som identifierar sig som kvinna och blir attraherad av andra kvinnor.
Pansexuella-flaggan
Att vara pansexuell innebär att attraheras av personer oavsett deras kön.
Asexuella-flaggan
Att vara som asexuell innebär att inte känna någon sexuell attraktion, sexlust eller önskan att inkludera andra i sitt sexuella utövande.
Gender fluid-flaggan
Gender Fluid är någon vars identitet växlar mellan man, kvinna och/eller neutral könsidentitet.
Straight ally-flaggan
Straight Ally är flaggan som symboliserar en heterosexuell och cis-person som stöttar kampen mot hbtqi-fobi.
BDSM-flaggan
BDSM-flaggan representerar personer som har en fetisch för bondage, disciplin, dominans och underkastelse, sadism och masochism. Flaggan står för stolthet och lika rättigheter.
Genderqueer-flaggan
Genderqueer flaggan är för personer vars könsidentitet inte passar in i de socialt konstruerade normerna som associeras till begreppen man/kvinna.
Polysexuell-flaggan
Polysexualitet refererar till personer som är attraherade av mer än ett kön, men av olika anledningar inte vill identifieras som bisexuella. Ordet polysexuell kan också syfta på personer som önskar ha flera sexuella relationer, men som inte nödvändigtvis behöver vara romantiska – då används istället begreppet polyamori.
Demisexuell-flaggan
Demisexuell är en läggning där en person endast känner sexuell attraktion till människor de utvecklar känslomässiga band till. De flesta demisexuella upplever sexuell attraktion mer sällan än övriga och några har litet eller inget alls intresse för sexuella aktiviteter.
Aromantisk-flaggan
Aromantisk innebär personer som inte blir kär eller är intresserad av att ha kärleksrelationer. Att vara aromantisk och asexuell kan hänga ihop, men behöver inte göra det.
Agender-flaggan
Agender är ett begrepp under paraplybegreppet ”intergender” eller ”ickebinär”. Den som är agender har inget kön eller ingen könsupplevelse.
Polyamorös-flaggan
Att vara polyamorös innebär att en person har flera sexuella eller romantiskt bundna relationer samtidigt, med samtycke av alla involverade partners.
Bigender-flaggan
Bigender är en könsidentitet som innebär att en person upplever sig ha två könsidentiteter, antingen samtidigt eller varierande mellan de två.
Intersex-flaggan
Intersex är en term som används för att beskriva olika tillstånd där en person är född med en reproduktiv eller sexuell anatomi som inte passar de typiska definitioner av kvinnlig eller manlig.
Rubberpride-flaggan
Rubberpride representerar personer med en gummifetisch. Dessa flaggor kan förekomma i Pride-parader tillsammans med exempelvis BDSM-flaggan, då det finns en del överlapp mellan grupperna.
Alla begrepp och beskrivningar kommer från Regnbågsankan och Pride