Artikeln innehåller reklamlänkar
Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Halv miljon svenskar lever i digitalt utanförskap

26 okt, 2018
author Fredrik Rubin
Fredrik Rubin
Christer Nilsson, Barbro Nilsson och Anita Danielsson under en studiecirkel.
Samhället digitaliseras i en rasande takt. Vi har träffat några av den halv miljon svenskar som hamnat i ett digitalt utanförskap, men tagit saken i egna händer.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Tonläget är högt i en av PRO:s lokaler i Malmö. Här har ett tiotal pensionärer träffats för en studiecirkel i datorkunskap. Även om stämningen är god och skämten haglar, så är det i skarpa ordalag som de talar om digitaliseringen av samhället och dess konsekvenser.

– När jag tar del av nyheter i radio och på tv så hänvisar man ofta till internet för att kunna ta del av hela sammanhanget. Det fick mig att känna mig utanför, säger Christer Nilsson, 72, som tillsammans med sin fru Barbro, 68, deltar i kursen.

Främst äldre är digitalt utanför

Dagens träff är den andra i ordningen under den studiecirkel som PRO Handels står för. Alla deltagare lär sig på sin egen nivå och med sitt unika behov.

– Jag har arbetat med datorer under mitt arbetsliv, men då gällde det företagens egna system. Jag behöver lära mig hur man går ut på internet, mailar och sparar filer på datorn, säger Barbro Nilsson

Fördelarna är många för den som hänger med i den digitala utveckligen. Men för den som står kvar på perrongen och så att säga inte hoppat på det digitala tåget, innebär digitaliseringen en känsla av maktlöshet och utanförskap. Det handlar om en halv miljon svenskar, de flesta över 66 år, som aldrig använder internet, enligt en rapport från Internetstiftelsen i Sverige.

– Människan som märker att samhället stöter bort den, den resignerar och får dålig självkänsla, säger Susanne Björkenheim, vice ordförande för PRO Malmös samorganisation.

Under samtalet vittnar deltagarna om alla de svårigheter som de möts av offline. Det handlar bland annat om att behöva betala för samhällsservice som är gratis för den med bank-id eller internetbank. Och om hur de blir beroende av anhöriga i kontakt med myndigheter.

– Det är bra att samhället digitaliseras men den som står utanför måste ha ett alternativ. Det gäller betalning i kollektivtrafiken, parkering och handel. Det måste finnas ett likvärdigt alternativ under en lång övergångsperiod, säger Anita Lindroth, 79 år.

Annons

Digitaliseringen påtvingas

I lokalen möter Ulla Oloffson, 87, och Bengt Olsson, 76, upp för att även de ge utryck för sin syn på digitaliseringen. De är inte med i studiecirkeln och har tagit ett aktivt beslut att inte vara en del av det digitala samhället. Konsekvenserna är kännbara.

– Jag tycker det är förskräckligt att den som står utanför ska straffas. Det gäller även det kontantlösa samhället, folk tvingas in i förändringen, säger Bengt Olsson.

Även om gruppen samlats för att de faktiskt vill vara en del av digitaliseringen, så håller de med om att utveckligen gått för fort. De delar med sig av flera skräckexempel och farhågor om bedragare på nätet och om hur kontakten med vården försvåras.

– Det finns också mer dråpliga exempel när det kommer till digitalisering och teknik. En del offentliga toaletter kräver exempelvis att man är tekniskt kunnig för att låsa upp, säger Susanne Björkenheim.

Ulla Oloffson och Bengt Olsson
Ulla Oloffson och Bengt Olsson vill inte vara en del av digitaliseringen. Bild: Fredrik Rubin

Digitalt utanförskap svårt att bryta

Deltagarna riktar udden mot landets folkvalda politiker som de menar måste ta ett större ansvar. Dels för att den som står utanför ska få stöd, att den som inte vill vara en del inte ska straffas och för att hjälpa till ekonomiskt för de många fattigpensionärer som inte har råd med abonnemang, dator eller mobiltelefon.

Ytterst är regeringen ansvarig för att motverka det digitala utanförskapet. På frågan om hur regeringen arbetar med frågan, förklarar civilminister Ardalan Shekarabi (S) att en rad satsningar genomförts under den gångna mandatperioden och räknar upp flera exempel.

Annons

– Men det är också viktigt att komma ihåg att en lyckad digitalisering av Sverige hänger på att alla hjälps åt, både regeringen, myndigheter och den regionala nivån tillsammans med frivilligorganisationer och det privata näringslivet, säger Ardalan Shekarabi.

Faktaruta:

Digital teknik har en möjlighet att öka äldres självständighet, deltagande och känsla av trygghet. Samtidigt kan den ofrivilliga ensamheten som många äldre drabbas av, minska genom användning av digital teknik, det menar Christel Lynch, utredare vid Folkhälsomyndigheten.

Den som är digitalt utanför får en försämrad livskvalité och ett minskat mandat att handla och agera i samhället. Du blir också beroende av andra människor i kontakt med övriga samhället, det förklarar Linda Reneland-Forsman, docent i pedagogik vid Linnéuniversitetet, som i en studie undersökt konsekvenserna av digital exkludering.

Digitant-böckerna hjälper dig!

Digitant-böckerna

– den perfekta presenten till dig själv eller någon som vill veta mer om den digitala världen!

Digitant: din nybörjarguide till den digitala världen

Digitant: nya steg till ett enklare och roligare liv via nätet

Ardalan Shekarabi, Sveriges civiliminister
Ardalan Shekarabi är Sveriges civiliminister och ytterst ansvarig. Bild: IBL

Digitant: Din enkla guide till säker vardagsekonomi på nätet

ANNONS Här kan du läsa mer och köpa Digitant-böckerna

Dator, platta eller telefon – vi hjälper dig att välja rätt utifrån dina behov. Vi lär dig om säkerhet, källkritik och hur du undviker att bli lurad. Du får hjälp att knyta kontakter på sociala medier och kommer med all säkerhet att upptäcka hur roligt det är att nätverka, hitta grupper som passar dina intressen och få ny kontakt med barn, barnbarn, gamla och nya vänner.

Annons

Varje kapitel innehåller också övningar så att du kan träna och känna dig säker på vad och hur du ska göra.

Digitant: nya steg till ett enklare och roligare liv via nätet

Består av tio kapitel där läsaren exempelvis lära får sig att hitta roliga spel, och spelkamrater, koppla upp sig mot streaming-tjänster som Netflix och Spotify, beställa matkassar och bli en fena på att ta snygga bilder med telefonen.

I slutet av boken finns en praktisk ordlista över vanliga digitala ord och en förteckning över vanliga förkortningar som man ofta ser på internet.

Här är modellagenturen där alla modeller är över 45 år.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Digitant böckerna
Annons