Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Greta är inte ensam! Här är 8 flickor som förändrat världen

29 dec, 2019
author Mikaela Alex
Mikaela Alex
Greta Thunberg och Malala Yousafzai.

Vår svenska stolthet Greta Thunberg blev nyligen utsedd till "Person of the Year". Dock är hon inte den första flickan som tar världspolitikerna med storm – här är åtta andra flickor vars kamp verkligen gjort skillnad.

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

I veckan fick vi veta att vår svenska klimataktivist Greta Thunberg blivit utsedd till “Person of the Year” av den amerikanska tidskriften Time magazine. Hon får utmärkelsen för att hon visar på hur mäktig ungdomen är och för att hon i år fått världen att förstå något som man egentligen har vetat under en längre tid. Klimatförändringarna kom inte som en överraskning.

– Vi kan inte fortsätta leva som om det inte finns någon morgondag, för det finns en morgondag. Det är allt vi säger, säger Greta Thunberg till Time Magazine.

Och visst är det otroligt att en 16-åring kan få världens ledare att lyssna i en så viktig politisk fråga – men Greta är inte den enda minderåriga person gjort verklig skillnad i världen. Här listar vi X andra barn och ungdomar som visat ett engagemang som påverkat vuxna och skapat en förändring.

Malala Yousafzai

Malalas öde och kamp lämnade nog ingen oberörd. Hon föddes i Pakistan, där flickors rätt till utbildning inte är självklar, något hon stod upp mot och ville förändra. Som 15-åring blev hon skjuten i huvudet 2012, av talibaner som inte uppskattade hennes åsikter. Hon över levde mot alla odds och fortsatte kampen – nu ännu mer kraftfull efter att historien fått spridning i världen och hon fick stöd av många av världens ledare.

2014 blev hon som 17-åring den yngsta någonsin att mottaga Nobels fredspris. Idag studerar hon på Oxford University i London.

Bana-al Abed

Den syriska flickan startade ett Twitter-konto 2016, då var hon 7 år gammal. Där beskrev hon allt som hände i krigets Aleppo. Hon beskrev livet för en vanlig familj i det krigshärjade landet, med hunger, bomber och rädslan för att varje dag kunde bli hennes sista. Hon twittrade även direkt till presidenterna i Ryssland, USA och Syrien. Syriska regimen stämplade hennes konto som propaganda.

Annons

I slutet av december 2016 blev flickan och hennes familj evakuerade till Turkiet, där de lever med uppehållstillstånd idag. 2018 publicerade hon och hennes mamma boken “Hallå världen” om deras upplevelser. Bana-al Abed twittrar fortfarande oh har idag över 300 000 följare.

Anoyara Khatun

Anoyara föddes i en fattig del av Indien, West bengal och tvingades börja arbeta som hembiträde i New Dehli när hon var 12 år gammal. Hon lyckades rymma tillbaka till sin by och sedan dess har hon jobbat för barns rättigheter i landet. Nu jobbar hon med Rädda Barnen och har ett nätverk i över 80 byar med målet att informera barn och unga om deras rättigheter, i ett försök att sätta stopp för trafficking, barnäktenskap och barnarbete.

Hon har blivit inbjuden av FN som barn-representant för Indien, deltagit i FN-forum och träffat förre generalsekreteraren Ban Ki-Moon, människorättsaktivisten Nadia Murad och miljardärerna Bill och Melinda Gates.

Melati och Isabel Wijsen

De indonesiska systrarna var bara 10 och 12 år gamla när de startade organisationen “Bye bye Plastic bags” 2013, efter att under hela sin uppväxt sett Balis stränder fulla av plastskräp, särskilt under högsäsongen. De använde sig av namninsamlingar, strandstädningar och hungerstrejk för att få Balis guvernör Made Mangku Pastika att lyssna. Guvernören lovade ett plastfritt Bali till 2018, något som inte riktigt infriats, men systrarna fortsätter sin kamp.

Idag har Bali förbjudit engångsplast, och Indonesien har som mål att minska det marina skräpet med 70 procent till år 2025. Systrarna har blivit utsedda till några av världens mest inflytelserika tonåringar av Forbes, Time Magazine och CNN. I dag finns organisationen “Bye bye Plastic bags” på 28 platser i världen, alla leds av unga.

Annons

Emma González

Emma överlevde en masskjutning på hennes skola Marjory Stoneman Douglas High School i Florida i februari 2018, då 17 personer dödades och 15 skadades. Efter det startade hon och flera andra överlevare en kamp för att få slut på det dödliga skjutvapenvåldet. Hon var med och grundade fonden “Never Again MSD” som har som mål att få strängare vapenlagar i USA.

Hon höll ett rörande tal under demonstrationen March for our Lives 24 mars 2018. Efter demonstrationerna oh ungdomarnas kamp gick “Marjory Stoneman Douglas High School Public Safety Act” igenom i Florida samma månad.

Samantha Smith

Hon har kallats “Amerikas yngsta ambassadör” och spelade en stor roll i att mjuka upp relationerna mellan Ryssland och USA under Kalla kriget. Vad hon gjorde var att skriva ett brev till generalsekreterare. i sovjetiska kommunistpartiets centralkommittés politbyrå – Jurij Andropov. I brevet skrev hon, 10 år gammal, att länderna kunde leva i fred, sida vid sida. Brevet tog sig hela vägen till en sovjetisk dagstidning där det publicerades.

Samantha med familj bjöds senare in att besöka Sovjet och Andropov, och hon spred senare sitt budskap om fred även till Japan. Tragiskt nog dog Samantha bara 13 år gammal 1985 i en flygkrasch, men har hyllats genom bland annat ett monument i Ryssland.

Anne Frank

Den judiska flickan Anne Franks dagböcker har blivit klassiker i hela världen och översatta till mer än 60 språk, och är en påminnelse om en av de mörkaste tiderna i modern historia – andra världskriget. Vi får en insyn i livet hos en familj som gömmer sig från förföljelse på grund av deras tro och utseende.

Hon föddes 1929 i tyska Frankfurt-am-Mein och dog i ett koncentrationsläger 1945. Det var hennes pappa som lät publicera hennes dagböcker i efterhand.

Källor: Omvärlden, People, Good Housekeeping

Foto: TT

Annons