Fuskarnas skräck: Dopinghunden Molly är världsunik
– En del av vårt arbete är förebyggande. När vi kommer till en träningsanläggning och gör ett sök så går djungeltrumman. Det kan fungera avskräckande, säger hundföraren och matten Joanna Sjöö på Antidoping Sverige
Vasaloppet, styrkelyftstävlingar, junior-SM i tennis. Alla tävlingar som går under Riksidrottsförbundets paraply kan få besök av Molly och Joanna eller av maken Michael som också är hundförare.
Så då blir det alltså Micke och Molly som kommer?
– Jajamen.
Spanieln är på flera sätt ett verktyg för att Antidoping Sverige ska få ut sitt budskap om ren idrott. Dels därför att hon är en söt hund som ledare och idrottsutövare vill kela med. En ”icebreaker” som gör att Joanna (eller Micke) blir uppmärksammade när de kommer till en tävling eller träning för att jobba.
– Vi har ju ett utbildningsuppdrag och Molly underlättar den biten, säger Joanna.
Se också: Superhunden Zak nosar upp knark
När man väl etablerat den kontakten kan utövarna ställa frågor. De kanske behöver dispens för någon medicin de tar eller liknande. Men den brobyggande sötheten är egentligen bara en bonus. Mollys unika skicklighet ligger i hennes tränade nos. Molly, som kommer från Nordirland, är utbildad av en tidigare hundinstruktör hos tullen i Skåne att sniffa upp dopingpreparat. Hon har genomgått ett 18-punktstest vilket gör henne till den enda utbildade tjänstehunden för dopingsubstanser i världen. Den grundträningen hålls vid liv och uppdateras hela tiden. Om det inte är tävlingar och ”skarpt läge” så tränar Micke och Joanna med Molly på egen hand.
– Det är minst två dagars träning på egen hand om hon har en lugn arbetsvecka, säger Joanna.
Väljer belöningsbollen framför korv
Molly ska sniffa efter till exempel en tom ampull där det har funnits ett dopingklassat preparat. När hon gjort vad hon ska får hon sin gula belöningsboll. Det är den bollen som varit hennes fokus ända sedan grundträningen. Även om Joanna är glad i att berätta om Molly och Antidoping Sveriges verksamhet så finns det vissa detaljer som måste få vara hemliga. Och det är ganska rimliga ”mörkningar”. Man aviserar till exempel inte på förhand vilka tävlingar som Molly ska besöka. Joanna berättar inte heller om vilka beslag som gjorts och var.
– Allt sådant håller vi för oss själva. Molly är tränad på att hitta testosteron och anabola steroider och en rad andra preparat.
Men det är de två som Antidoping Sverige går ut offentligt med. Kommer det ett nytt, tidigare okänt preparat, så kan det läggas in i träningspaletten.
– Men hennes palett är så pass bred att hon känner alla derivat av anabola och testosteron.
En del av Mollys styrka är hennes fokus. Hon låter sig inte distraheras om hon fått upp doften från något skåp eller en väska till exempel.
– Nej. Vi var med i Lilla sportspegeln en gång när de försökte distrahera henne med en korv. Men när hon får sitt kommando så är mat inte intressant. Hennes fokus är på att få den gula bollen. Och det är ju tur för oss.
Se också: Magdalena Andersson är Sveriges första kvinnliga statsminister
Om Molly ger signal vid ett sök så kan idrottsutövaren väljas ut för dopingkontroll. Idrottsutövaren eller utövarna får fylla i ett dokument och lämna prover (blod och/eller urin). De proverna skickas sedan till Huddinges dopinglaboratorium för analys. Blir svaret positivt riskerar idrottaren avstängning.
Joanna Sjöö menar att de RF-anslutna föreningarna gör ett gott jobb med att hålla idrotten ren. Man har få fall av doping på elitnivå. Mellan 2009 och 2019 togs runt 3400 dopingprov årligen av antidopingverksamheten. Mellan 20 och 40 idrottare bestraffades årligen för doping under den perioden. Hur det ser ut på det lokala gymmet är dock en annan femma. ”Det numerärt största problemet när det gäller doping är samhällsdoping med styrketränande motionärer med kroppsbyggarideal som tar till Anabola Androgena Steroider för att snabbt öka i vikt,” enligt antidoping.se. Slutsatsen bekräftas i ny forskning om ungas inställning till preparat som bygger idealkroppen. När Gävle Högskola undersökte saken fann man att var åttonde (eller 12%) av unga i åldern 16-25 hade använt eller använder preparat som är muskelbyggande eller har som syfte att förändra kroppens utseende, skriver Forskning.se.
Till sådana utrymmena har dock inte Molly och Joanna tillträde. Men eftersom Molly är unik har hon fått en del internationella uppdrag. Bland annat tre världsmästerskap i styrkelyft. Och fler tävlingar lär det bli. Molly är 7,5 år idag och har två och ett halvt år kvar till ordinarie tjänstehundspension. Men det kan förlängas även efter det. Hon blir hur som helst kvar hemma hos Joanna och Micke.
– Ja, hon är ju världens finaste vovve. Hon kräver mycket tid men hon ger också så otroligt mycket tillbaks.
Molly har även ett eget instagramkonto (@dopinghundenmolly) där man kan följa hennes arbete.
Kända svenska dopingfall
Ludmila Engquist
Född Ludmila Viktorovna Leonova 1964 i dåvarande Sovjetunionen. Satsade tidigt på friidrott och nådde stora framgångar. Valde Sverige som nytt hemland när hon träffade kärleken i svenske friidrottsprofilen Johan Engquist. Svenskarna tar henne tidigt till sitt hjärta och Ludmila ger med glädje tillbaka. Bland annat med guld på 100 meter häck i OS 1996. Efter friidrottskarrären håller hon ånga uppe och börjar, lite otippat, satsa på vintersporten Bob. Förhoppningarna är höga men kapsejsar när hon ertappas med att ha använt den anabola steroiden metandrostenolon 2001. Har sedan det fört en anonym tillvaro i Spanien.
Tomas Johansson
Supertungviktaren från Haparanda tävlade under samma period som den, i det närmaste, oslagbare, Aleksandr Karelin, även känd som Lyftkranen från Sibirien. Johansson lyckades dock glädja svenska idrottsvänner med silver vid OS i Los Angeles 1984. Efter en dopingkontroll blev han dock fråntagen medaljen och var avstängd i 18 månader.
Gjorde comeback 1986 och fortsatte karriären med VM-guld, OS-medaljer (silver och brons) och Svenska Dagbladets Bragdmedalj. Framgångarna på mattan har även lett till två framträdande i SVT:s Mästarnas mästare.
Jenny Fransson
Brottaren Jenny Fransson var på väg till både SM, OS och EM när en dopingkontroll kullkastade planerna i februari 2020. Enligt resultatet hade hon använt anabola steroiden metyltestosteron. Fransson protesterade och menade att hon utsatts för sabotage och fått i sig preparatet på otillbörligt sätt. Följden blev dock avstängning på fyra år. Jenny Fransson överklagade så långt det gick och beslutade sedan att lägga ner brottningen.
Se också: Här är de 7 mest populära hundraserna