För- och nackdelar med konstant "sommartid"
Fördelar med en konstant “sommartid”
“Längre”, ljusare kvällar:
Konstant sommartid skapar inte mer dagsljus, men gör att solen stiger och går ner på en senare timme. Vilket gör att vi får en extra soltimme på eftermiddagen (och en mindre på morgonen).
Sommartid kan vara hälsofrämjande:
Många argumenterar för att längre kvällar motiverar människor att spendera mer tid utomhus, efter jobb och skola. Det kan innebära ökade hälsoeffekter både genom ökad solexponering (ökat vitaminupptag), och faktumet att utomhusaktiviteten i sig (exempelvis sport och träning) är häslofrämjande.
Läs också: 14 husmorstips för trädgården och dina krukväxter
Ännu ett argument är att tidsomställningen i sig kan ha en negativ effekt på den vardagliga rytmen och på så vis även rubba sömnen.
Antalet bilolyckor kan minska under sommartid:
Forskare har gjort kopplingar mellan ljusare kvällar och minskat antal bilolyckor med tragiska utkomster för gångtrafikanter och cyklister.
Antalet rån kan minska under sommartid:
En annan studie har visat att antalet rån minskar i samband med ljusare kvällar.
Sommartid kan minska kostnader:
Eventuella kostnader kan tillkomma vid manuella omställningar av klockorna. Omställningen kan även vara lätt att glömma bort (på apparater utan automatisk omställning) och därmed leda till förseningar när vi går över till sommartid.
Läs också: 12 huskurer för att lindra krämpor och besvär
Argument för att behålla tidsomställningen och vintertiden
”Kortare”, mörkare morgnar utan vintertid:
Att behålla skiftet mellan sommar- och vintertid innebär att vi fortsätter att ställa tillbaka klockan en timme på hösten (28 oktober i år) och ställer fram den igen på våren (31 mars 2019). Vilket gör att vi får en extra soltimme på morgonen i stället för på eftermiddagen.
Lättare att behålla vintertiden som vi har i dag:
Det skulle vara lättare att bortse från den tid och energi som krävs kring EU-förslaget och behålla tiden som vi har i dag.
Läs också: Så får du bort fläckarna – 16 smarta husmorstips
Antalet trafikolyckor på morgnar kan öka med sommartid:
De som kör hemifrån tidigt om dagarna kan argumentera för att trafikolyckor inträffar såväl tidiga morgnar som sena kvällar.
Sommartid sparar inte mer energi:
Det sparar nödvändigtvis inte någon energi att slopa vintertiden. När sommartiden infördes i Sverige, 1980 kunde man resonera att mer, senare dagsljus var bra för energisparandet och kunde bidra till minskad elförbrukning från ljuskällor. I dagens samhälle förbrukas dock en ökad del av energin på källor som datorer, tv-apparater och dylikt.
Och eftersom vi inte får en ”extra” timme sol utan timmen bara skulle skjutas upp, så finns det ingen anledning att tro att utvinningen av solel skulle påverkas av en konstant sommartid.
Vi går miste om en timmes sovmorgon:
Vi går miste om en extra timmes sovmorgon. När klockan ställs om från sommartid till vintertid och slår om från 02 till 01 får de flesta en extra timmes sömn. Förutsatt att de inte stannar uppe senare än vanligt med denna vetskap i bakhuvudet.
Det kan kosta oss:
Eventuella kostnader av ändring av kalendrar och apparater med automatisk tidsändring. För att inte nämna parlamentarikernas dybara tid som läggs ner på beslutet.
Källa: Timeanddate
Bild: IBL