Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Feministiska gärningar vi minns Sara Danius för

14 okt, 2019
author Sofia Börjesson
Sofia Börjesson
Sara Danius
Den 12 oktober 2019 tystnade en av vår tids viktigaste feministiska röster. Sara Danius blev bara 57 år gammal, men hon åstadkom mer under sin livstid än många andra. Här är några av hennes största feministiska gärningar genom åren.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

I mars 2014 upptäckte Sara Danius en förhårdnad i bröstet. Under de följande fem åren, som skulle bli hennes sista, satte hon sina djupaste avtryck i Sveriges historia och inom feminismen. Den 12 oktober avled Sara Danius av cancer, 57 år gammal.

Hon kommer aldrig att bli glömd.

4 gånger Sara Danius gjort skillnad för kvinnor
Brand logo
4 gånger Sara Danius gjort skillnad för kvinnor


Sara Danius viktigaste avtryck inom feminismen

1. Första kvinnan som ständig sekreterare

I nära 230 år var posten som ständig sekreterare över Svenska Akademien män förunnad. Men så kom äntligen kvinnan som bröt den förlegade och ojämställda trenden.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Sara Danius blev den första kvinnan att inneha posten som ständig sekreterare för den anrika institutionen. Hon valdes in bland de aderton 2013 och tilldelades stol nummer sju. 2015 valdes hon till ständig sekreterare.

Sara Danius när hon fått beskedet om att hon blir invald i Svenska Akademien på stol nummer sju.
Sara Danius 2013 när hon just blivit invald i Svenska Akademien. Foto: TT

2. Försöken att städa upp i Svenska Akademien

Bara tre år efter att hon tillsatts som ständig sekreterare avsattes Sara Danius och lämnade då även sin stol i akademien.

I sitt sommarprat berättade hon om #metoo-stormen i Svenska Akademien och hur hon blev behandlad av flera av de uppburna manliga ledamöterna. Behandlingen fick hon bland annat utstå på grund av hur (eller snarare att) hon ville hantera de sexuella trakasserier och den tystnadskultur som uppdagats inom akademien under #metoo.

Hon tillsatte till exempel en utredning som på ett transparent sätt skulle visa hur akademien brustit. När utredningens resultat kom ansåg hon att ledamoten Katarina Frostenson, gift med våldtäktsdömde Jean-Claude Arnault, borde uteslutas på grund av jäv och brott mot tystnadsplikten. Men hon mötte motstånd bland flera av akademiens ledamöter (med Horace Engdahl i spetsen) som senare även krävde hennes avgång. Hon hade nått det berömda glastaket.

Annons

Där upphörde Danius ha ansvaret för frågan, och på den feministiska galan Årets Selma 2019 kommenterade hon saken så här:

”Jag behöver inte städa upp i detta som alla mina föregångare, som råkar vara män, har fått oss att hamna i under ett tjugotal år. Städa upp kan de göra själva.”

3. Prisades för sitt ledarskap

Jämställdhetsbyrån Klara K arbetar för att främja kvinnors karriärer och för ett mer jämställt företagsklimat. 2018 valde de att utse Sara Danius till Årets förebild med motiveringen:

”Det är i kriser som ledarskapet ställs på sin spets. En del drar för gardinen och gömmer sig i mörkret. Andra öppnar fönstret och släpper in ljuset och framtiden. Sara Danius valde det senare och brödraskapet skrek av indignation. Med högburet huvud fullföljde hon sitt uppdrag och sopade rent från decennier av vänskapskorruption, jäv och bristande moral framför dörren till Sveriges mest anrika kulturinstitution.”

4. Knytblusen som feministisk symbol

Knytblus och röda läppar. Det är så vi ser Sara Danius för vårt inre. Signatur-looken började som en kul grej men skulle komma att bli symbolen för ett av de senaste årens mest kraftfulla ställningstaganden genom mode. Men det visste hon inte när hon letade blusar hos Anna Holtblad. I en intervju med ELLE från 2015 förklarar hon hur knytblus-looken kom till:

– Det började som en kul grej när jag var professor i estetik på Södertörns högskola. Jag hittade en knytblus hos Anna Holtblad och kände att det skulle vara roligt att skoja till det lite och klä mig i knytblus, pennkjol och högklackat. Lite grann à la Margaret Thatcher – fast på kul. Alla andra hade jeans och t-shirt. Studenterna tyckte att det var roligt och jag fortsatte sedan att köpa en ny knytblus varje säsong.

Sara Danius mottar priset för Årets bäst klädda kvinna 2019 på ELLE-galan.
På ELLE-galan 2019 fick Sara Danius motta utmärkelsen som årets bäst klädda kvinna. Foto: TT

Efter att ha avgått som ständig sekreterare, iklädd sin sedvanliga knytblus, samlades tusentals människor utanför akademiens lokaler i en knytblusmanifestation. Ännu fler kvinnor och män visade sitt stöd genom att hashtagga #knytblus och #knytblusförsara på sociala medier.

Annons

En av arrangörerna till knytblusmanifestationen var kriminologen Nina Rung, och hon förklarade hur Sara Danius knytblus hade blivit en symbol för förflyttningen av fokus när det kommer till kvinnor och sexuella trakasserier.

– Det som från början handlade om 18 kvinnors berättelser om sexuella övergrepp handlar nu istället om Sara Danius förmåga att leda Akademien, sa hon då till SVT.

Under Stockholm Fashion Week året därpå dök Sara Danius upp på Camilla Thulins catwalk i en egendesignad knytblus – med kvinnosymboler på.

Sara Danius iklädd sin egen design, knytblusen med kvinnotecken på.
Sara Danius i knytblus på Stockholm Fashion Week 2018. Foto: TT

5. Novellsamlingen Husmoderns död

Sara Danius novellsamling Husmoderns död är en närläsning av Bonniers kokbok, och en analys kring hur tonen har förändrats mellan olika årtiondens upplagor. Men det är också ett försök att lyfta den forna husmoderns status, och belysa hur mycket en husmoder på 1960-talet faktiskt gjorde:

”Det brukar ibland sägas att en äldre tids könsroller byggde på en sträng arbetsfördelning mellan manligt och kvinnligt, åtminstone inom medelklassen. Kanske, kanske inte. Hjältinnan i Bonniers kokbok är en historisk varelse som spränger myten. Medelklassens husmoder var både kvinna och man, siren och slaktare, Eros och Thanatos. Husmor var suverän.”

Vila i frid, Sara Danius. Och tack för allt.

Annons