Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Experten: ”Vi behöver alla en förändringsmuskel i topptrim”

13 okt, 2021
author Malin Perlheden
Malin Perlheden
Claudia Olsson och en robot från Japan
I Japan finns det olika tjänste-robotar som används inom vården.

Claudia Olsson är digitaliseringsexperten som gärna antecknar för hand och helst ser på sig själv som en utbildare. Hon har valts ut till en av världens främsta unga ledare och driver företag som hjälper företag, myndigheter och individer att bli digitala. I somras sommarpratade Claudia i radio om den digitala utvecklingen och lärandet. Och hon menar att den digitala förändringen handlar om vårt förhållningssätt till digitaliseringen, snarare än enbart tekniken i sig.

– Träna och testa din förändringsmuskel! uppmuntrar hon

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Claudia Olsson har inte hunnit fylla 40 men kan redan titulera sig både företagsledare, digitaliseringsexpert – och en av världens främsta unga ledare. Hennes intresse för digitalisering och innovation har funnits med henne sedan barnsben och som vuxen lägger hon sin tid på företagande inom utbildning och förändring inom digitalisering.

Se också: 10 kvinnor som digitaliserade världen

10 kvinnor som digitaliserade världenBrand logo
10 kvinnor som digitaliserade världen

Och hennes roll behövs verkligen för det går undan i utvecklingen, vi lever mitt uppe i en digital revolution och det börjar bli väldigt svårt att röra sig friktionsfritt i samhället för den som inte är uppdaterad med digitala tjänster. Samtidigt visar statistik att hela 42 procent av alla européer saknar grundläggande digitala färdigheter, något som Claudia tycker är synd.

– Vi bor och lever i ett samhälle där digitaliseringen skapar möjligheter att effektivisera och underlätta vardagen för oss alla, säger hon.

I den takt som allting utvecklar sig kan det kännas överväldigande att ta till sig all ny information och här tipsar Claudia om att kontinuerligt lära och då börja med att fokusera på de tjänster som handlar om vardagen, till exempel Swish eller parkeringsappar eller appar för att följa trafiken. Det bästa sättet att komma i gång och ta till sig nya tjänster är att hålla sin förändringsmuskel i trim, den som gör att vi möter det nya med förväntan i stället för skepsis. Och här gäller det att träna!

Annons

– Det viktigaste är att man vågar fråga och ta till sig ny information. Om man inte vill testa på egen hand kan man gå en kurs, titta på instruktionsvideo, fråga en mer digitalt kunnig släkting eller i affären där man köper sin telefon.

Men, poängterar Claudia, vi bör även se till att de som behöver får hjälp med att komma i gång med användandet av dessa tjänster.

– Det är viktigt att tjänsterna kan användas av så många som möjlig, det är ett ansvar från samhällets sida. Vi ska komma ihåg att alla teknikskiften medför utmaningar, men det som skiljer digitaliseringen från tidigare skiften är att det händer så mycket på samma gång.

Claudia Olsson med blomsterkrans i håret
Claudia Olsson som sommarvärd på P1 sommaren 2021.

Och det överväldigande i digitala revolutionen handlar inte bara om alla nya tjänster som utvecklas utan också om den fart som allting sker i. Här tror Claudia att vi i Sverige kommer att se en positiv utveckling i attityden gentemot det nya. Hon tar Asien som ett exempel på där man har ett positivt förhållningssätt till tekniken. I till exempel Japan och Kina finns universitet och utbildningar som har program som är inriktade enbart för lärande för seniorer. Och det är jättebra – äldre har väldigt mycket att bidra med i form av kunskap och erfarenhet och har mycket att vinna på att fortsätta lära.

Utöver kunskapsförmedlingen så finns ett helt annat förhållningssätt till exempelvis robotar i Japan. Där finns det olika tjänste-robotar som används bland annat inom äldrevården.

Annons

– Detta uppfattas som väldigt positivt eftersom det hjälper människor att vara självständiga betydligt längre.

I väst uppfattar jag att det inte är en lika positiv inställning till just robotar som man har i Asien, säger Claudia. Hon tror att vi har filmindustrin att skylla, där robotar ofta framställs i mer skrämmande dager.

Se också: 10 digitala fraser du borde känna till

10 digitala fraser du borde känna tillBrand logo
10 digitala fraser du borde känna till

Men självklart är inte allt guld och gröna skogar med digitaliseringen och även om en tjänste-robot kan hjälpa en att utföra hushållssysslor i framtiden så finns det saker som tekniken inte kan ersätta. Digitaliserinsexperten tvekar inte en sekund när hon ställs inför frågan om vad hon själv inte skulle kunna leva utan som sker i verkliga livet, eller IRL (In Real Life red. anm) som det heter på Internet-språk.

– Det finns ju inget härligare än att träffa vänner över en middag!

När det gäller säkerhet på nätet tycker Claudia att man alltid ska tänka sig för och för den som känner sig osäker kan det vara en bra idé att skynda långsamt.

– Tänk dig för speciellt innan du köper något, i den fysiska världen köper vi inte bara saker som råkar fånga vår uppmärksamhet, men på nätet är det lite annorlunda.

Företagens förmåga att påverka våra beteenden online och till exempel få oss att köpa saker som vi inte planerat eller tycka saker genom digital påverkan är något som Claudia beskriver som en av de negativa sidorna av digitaliseringen.

Annons

– Vi måste vara på vår vakt med hur bolag använder vår data för att påverka våra beteenden.

Och likaså, tipsar hon, ska vi vara på vår vakt med vad vi klickar på och lämnar ifrån oss.

– Klicka aldrig på länkar som du känner dig osäker på vem som står bakom och var försiktig med att lämna ut data – både personnummer och andra personliga uppgifter. Men fortsätt att lära, och läsa på online – det finns så mycket positivt med nätet också - man kan träffa vänner med samma intressen, ingå i olika studiegrupper och få lära sig så mycket mer om vad som händer i olika delar av världen.

Fakta om Claudia Olsson

Namn: Claudia Olsson

Ålder: 37

Bor: Stockholm

Sysselsättning: Digitaliseringsexpert och grundare av utbildningsföretaget Stellar Capacity som utbildar företag i ökad digital kompetens och digitalt ledarskap. Hon har även grundat språkbolaget Swedish for Professionals, som undervisar i svenska på arbetsplatser.

Favoritappar: Appen En or Ett från Swedish for professionals och Otter, en diktafon som översätter det du säger till maskinskriven text samt appen som hör till skrivplattan Remarkable, som gör det möjligt att anteckna för hand och få texten i maskinskriven form.

Annons