Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

EU-beslut om sommartid dröjer

29 nov, 2018
author Henrik Högström
Henrik Högström
Eu-beslutet kring sommartidens vara eller icke vara dröjer ytterligare en tid.
Under hösten kom signaler från EU om att sommar- och vintertid skulle ersättas. Och det skulle kunna ske redan 2019. Nu skjuter man dock fram beslutet till 2021, uppger Sveriges Radio.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Vi sätter fram utemöblerna när det blir sommartid och ställer in dem när det är dags för vintertid. Det är en av flera knep för att komma ihåg om vi ska ställa fram eller tillbaka klockan under vår och höst.

Men vinsten med tidsomställningen har också varit omdebatterad. Vissa har rent av hävdat att det är hälsovådligt och kan leda till olyckor i trafiken och på arbetsplatser i samband med att klockan ställs tillbaka. I en internetbaserad undersökning i somras ville en majoritet av de EU–medborgare som tryckte till skippa tidsomställningen.

– Jag kommer att rekommendera kommissionen att om man frågar medborgarna om något så bör man göra som de säger. Vi kommer att besluta om det här i dag och sedan blir det upp till medlemsländerna och EU-parlamentet, kommenterade kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker undersökningen enligt SVT.

2019 är för tidigt

Och tidigare i höst lade EU-kommissionen ett förslag till medlemsländerna om att slopa tidsomställningen från 2019.  Sedan skulle det vara upp till medlemsländerna själva att avgöra om de ville fortsätta på sommartid eller ”normaltid”.

En majoritet av medlemsländerna är positiva till förslaget som sådant men de vill inte skynda lika mycket som EU-kommissionen.

– Om vi gör det 2019, som kommissionen föreslagit, så kommer det inte att få stöd av en majoritet, säger Norbert Hofer, transportminister i EU:s nuvarande ordförandeland Österrike till Aftonbladet som istället förordar att beslutet skjuts upp till 2021.

28 länder – tre tidszoner

Och det är inte helt okomplicerat att skrota tidsomställningen. De 28 EU-länderna har i dag en gemensam övergång till sommartid varje vår och återgång till normaltid på hösten. Samtidigt tillhör länderna tre olika tidszoner.

Annons

En anledning för att skjuta upp beslutet är till exempel att flygbolagen behöver tid att anpassa sig till vad som beslutats.

Även om de flesta medlemsländer är positiva till att skrota tidsomställningen finns det kritiker som hävdar att det kan bli bekymmer om länderna själva ska välja om de vill ligga kvar på evig sommartid eller evig normaltid.

För svensk del så har utreds frågan om tidsomställningen för närvarande.

Källa: Aftonbladet, Sveriges Radio

Läs också:

För- och nackdelar med konstant ”sommartid”

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons