Lästips: Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Spartips Livet med katt Nostalgi Gratis noveller

Duschar du varmt eller kallt? Här är optimala temperaturen för din hud

13 feb, 2025
Foto: Shutterstock/TT
”Hett, hett, hett” eller ”lagom är bäst”?
Åsikterna går isär när det kommer till den bästa duschtemperaturen för hälsan.
Här är för- och nackdelarna med att duscha varmt!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Därför ska du inte duscha för oftaBrand logo
Se också: Därför ska du inte duscha för ofta

Det finns få saker som är så mycket self-love som en varm dusch eller ett varmt bad. Och visst, en rykande het dusch kan vara bra för själen, men hur påverkas egentligen vår hälsa?

Därför ska du inte duscha varmt – undvik hälsoriskerna

Enligt livsstilstidningen Land är 35 grader den ultimata duschtemperaturen, eftersom det är minst påfrestande för huden och bidrar med andra hälsofördelar.

1. Motsatt effekt

Att duscha varmt på morgonen, om målet är att ”vakna till” efter en natts sömn, kan ge motsatt effekt. Varmt vatten höjer nämligen kroppstemperaturen, vilket i sin tur innebär att kroppstemperaturen sjunker igen en stund efter duschen. Då tolkar hjärnan den här förändringen i temperatur som att du ska sova och skickar sömnsignaler till kroppen, vilket gör att du i stället känner dig trött.

2. Huden hamnar i obalans

Din hud återfuktar sig själv till viss del genom att lagra fett och vätska. Om du duschar för ofta eller för varmt riskerar du att skölja bort för mycket av hudens egna återfuktningssystem, vilket resulterar i att huden kan bli torr och kännas irriterad. Både hud och hår mår bättre av kallare vatten. Det stänger porerna och minskar risken för uttorkning.

Vidare är det också värt att påpeka att huden är vårt första försvar mot bakterier, virus och solens strålning. Därför vill man inte skölja bort för mycket av hudens yttersta skyddslager (hornlagret).

3. Hudproblem kan förvärras

Varmt vatten kan som sagt bidra till att huden blir torr och irriterad. Det kan i sin tur förvärra hudproblem, så som exempelvis eksem eller akne. Klåda är inte heller ovanligt.

Annons

4. Varmvatten är mer kostsamt

Den ekonomiska aspekten är inte helt ointressant i sammanhanget. Det är värt att nämna att förbrukningen av varmvatten står för en femtedel av energiförbrukningen i våra hem.

Duschar du varmt eller kallt? En vattendelare! Foto: Shutterstock/TT

Hälsofördelar med att duscha varmt

I en motsägande studie från 2020 som hälsomagasinet MåBra tagit del kunde man dock se ett samband mellan flera hälsofördelar och varma bad.

1. Minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar

Bland annat visade forskningen på ett samband mellan varma bad och minskad risk för både hjärtsjukdom och stroke. Regelbundna bad i hett vatten kunde minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar med så mycket som 35 procent.

– Att bada i badkar verkar likna träning på så sätt att det gör att hjärtat får arbeta mer, men det gör det genom att blodkärlen slappnar av så att blodet pumpas ut till andra delar av kroppen. Så det skapar tillfälligt extraarbete för hjärtat, men inte på ett negativt sätt, sa hjärtspecialist Eric Brandt, Yale School of Medicine’s Yale New Haven Hospital, som var inblandad i studien.

Han adderade också att varma bad bara leder till en tillfällig fysiologisk förändring, och att träning som livsstilsfaktor har en långsiktigt positiv effekt på hälsan som man inte får bortse från.

Annons

2. Positiv effekt på blodtrycket

Vidare kunde forskare också se att blodtrycket sänktes i samband med varma bad. Vilket de trodde var ett resultat av att man slappnar av i ett varmt (och skönt) bad.

Annons