Danmark vill fimpa rökning för landets ungdomar – så ska det gå till
Bilden av en dansk är kanske inte en person som tar hurtiga morgonpromenader som avslutas med en selleri-smoothie.
Men den senaste tidens tongångar i dansk politik har gått lite mer åt det hållet. I alla fall mer än att premiera friheten att kunna ta sig ett järn eller ett bloss när man vill.
På tisdagen den 15 mars presenterade den danska regeringen en ny hälsoreform som fokuserade på att ta strid mot tobak och alkohol.
Rökning ska utrotas
Ambitionen är högt satt. Målet är att få rökningen att försvinna för gott i Danmark. Hur då? Genom att förbjuda alla personer födda 2010 och senare från att köpa cigaretter under hela livet.
När denna åldersgrupp blir äldre, kommer åldersgränsen för tobaksinköp succesivt att höjas.
Enligt hälsominister Magnus Heunicke (S) dör 13 600 danskar varje som en följd av rökning.
– Det är helt enkelt ett enormt hälsoproblem att så många unga fortsätter röka när de väl har testat, berättade han under en presskonferens på tisdagen.
Han betonade också att lagförslaget juridiskt inte innebar ett förbud mot att röka för ungdomarna, men för butikerna att sälja till dem.
Danmark är inte först med att lägga ett drastiskt förslag för att bekämpa rökningen i samhället. Regeringen i Nya Zeeland har redan lagt fram ett förslag om att förbjuda dagens 14-åringar från att köpa tobak.
Kritiken kom snabbt
I Nya Zeeland finns farhågan att butiker får bomma igen om lagförslaget går igenom. Det finns också rädsla för uppkomsten av en illegal marknad
– Detta är 100 procent teoretiskt och noll procent substans. Det kommer bli en kriminell våg när gängen ska fylla detta tomrum, sa Sunny Kaushal, representant för närbutikernas nationella organisation till BBC.
I den danska hälsoreformen finns också ett förslag om en åldergräns för 18 år på alkohol. I dag kan alla över 16 år köpa öl och vin med en alkoholhalt upp till 16,5 procent. Det gör den nuvarande danska alkohollagen till den mest liberala i hela Norden.
Hälsoreformen har fått kritik från flera håll. Dels har den kritiserats för att ha blivit försenad, men framför allt för att den riskerar att bli ett slag i luften.
Jens Henrik Thulesen är Dansk folkepartis talesperson i hälsofrågor. Han säger till TV2 att han är emot princip hela reformpaketet.
– En 16-åring ska kunna dricka en öl. Men å andra sidan vill vi göra det lättare för butikerna att kontrollera att någon är 18 år om personen vill köpa starkare spritdrycker, säger han.
Han är även emot förslaget att förbjuda unga att köpa cigaretter.
– Det hjälper inte att vara förmyndare över unga människor. De får rösta och gå med i krig om de vill. Ett förbud är inte sättet att lösa detta på.
Två partier lyfter att de kan uppstå rätt komiska och bisarra situationer i framtiden där butikerna får sälja cigaretter till en 29-åring men inte till en 28-åring. Och att till exempel en 60-åring ska visa legitimation för att kunna köpa cigaretter någon gång i framtiden.
– Jag tycker helt grundläggande att vi inte skapa situationer där en viss produkt är lagligt för vissa myndiga, men inte för andra, säger det liberala partier Venstres talesperson i hälsofrågor, Martin Geertsen.
Än så länge är det bara partiet Enhedslisten, som är ett parti på vänsterkanten, som stöttar danska Socialdemokraternas hälsoreform som inte har klubbats igenom i den danska riksdagen. Det återstår att se vilka förslag som överlever hela vägen och blir till verklighet för de danska medborgarna.