Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Coronaviruset: Detta har länderna som hanterat krisen bäst gemensamt

15 apr, 2020
author Malin Perlheden
Malin Perlheden
Kvinna med munskydd håller ett provrör med blod.
Foto: TT/Shutterstock
Den amerikanska affärstidningen Forbes har hittat ett samband mellan hur väl de bedömer att olika länder har hanterat coronakrisen hittills.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Coronapandemin har lamslagit en hel värld. Till dags datum har nära två miljoner personer bekräftats vara sjuka i det fruktade viruset och nästan 130 000 har tragiskt gått bort i den sviterna av den världsomspännande sjukdomen.

Italien, Belgien och USA är hårt drabbade och i Sverige har över 1 000 personer dött till följd av Covid-19. Runtom i världen har länder valt att hantera krisen på olika sätt och aldrig tidigare i modern tid har nationernas ledare satts under så hård press som nu. Den amerikanska affärstidningen Forbes har tittat på hur väl olika ledare runtom i världen har hanterat krisen och vilka följder det har fått för konsekvenserna på samhället och funnit en intressant gemensam nämnare för länder där ledare har agerat starkt och lyckats att bromsa smittspridningen på ett bra sätt. Orsakerna kan förstås vara flera än just ledarskapet, men Forbes, som lyfter frågan föredömligt ledarskap drar slutsatsen: länderna leds av kvinnor.

Länderna leds av kvinnor

Flera av länderna som finns på listan med kvinnliga ledare, som Island, Finland och Danmark är förvisso små, men även jättenationen Tyskland med sina över 80 miljoner invånare lyfts fram som ett exempel på ett land som tidningen bedömer ha ledare som hanterat krisen bra.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Foto: TT

Angela Merkel, Tysklands förbundskansler, hyllas för att hon tidigt kommenterade krisen och samlat informerat nationen om allvaret i situationen. Detta, menar Forbes, bidrog till att tyskarna inte har gått igenom de vanliga faserna med förnekelse och ilska som har setts på många andra ställen i världen, utan att invånarna snabbt anpassat sig efter de nya omständigheterna och lyckats bromsa smittspridningen snabbt.

Islands premiärminister Katrín Jakobsdóttir.
Islands premiärminister Katrín Jakobsdóttir. Foto: TT

Den isländska premiärministern, Katrín Jakobsdóttir, hyllas också av Forbes som ett lysande exempel på bra ledarskap under coronakrisen. Hon har erbjudit gratis test till alla invånare och har redan testat fler än fem gånger så många personer som i exempelvis Sydkorea vilket har gjort att landet inte har behövt sätta befolkningen i karantän eller stänga några skolor.

Källa: Forbes

Annons